10 eroi romani din Primul Razboi Mondial

22858
Tranșee pe Frontul de Vest, avioane biplane germane, tancul britanic Mark I, servantul unei mitraliere Vickers purtand o masca de gaze, scufundarea navei britanice HMS Iresistible, din cauza unei mine, la Dardanele. Sursa foto: Wikipedia

S-au implinit 101 de cand Romania a intrat in Primul Razboi Mondial, alaturi de Antanta. In toamna anului 1917, atunci cand au incetat operatiunile militare, Romania pierduse aproximativ 27.000 de oameni, iar Germania 47.000. Pe timpul confruntarilor cu Puterile Centrale, tara noastra a pierdut aproape 10% din populatia tarii, inclusiv civili.

Asadar, sa ne aducem aminte de eroii romani din Primul Razboi Mondial:

Ecaterina Teodoroiu

Ecaterina Teodoroiu este prima femeie-soldat din armata romana care si-a sacrificat viata pe campul de lupta. Pe 10 octombrie 1916, in prima batalie de la Jiu, sub generalul Ion Dragalina, Ecaterina Teodoroiu a fost in transee, in primele linii.
Au urmat si alte batalii ale armatei romane in care Ecaterina a dat dovada de curaj, la numai 22 de ani: Samboteni, Barbatesti, Tantareni, Filiasi.
Pentru fapte brave, Ecaterina a primit numeroase distinctii. A fost decorata cu „Virtutea cercetaseasca”, „Virtutea militara”, clasa a II-a, inaintata in grad de sublocotenent de familia regala, Regina Maria si Regele Ferdinand. In vara lui 1917, facand parte din Regimentul 43/59 Infanterie, in zona localitatii Muncelu, in urma unui atac, Ecaterina este impuscata.

Ecaterina Teodoroiu. Sursa foto: Wikipedia

Constantin Prezan

A fost unul dintre marii maresali ai Armatei Regale Romane din timpul Primului Razboi Mondial. Ofiter de geniu, in anul 1930 a primit distinctia de „Maresal al Romaniei”, ca recunoastere a meritelor sale aduse pe timpul cat a comandat Armata de Nord (unitate operativ-strategica din 27 august 1916) si Marele Cartier General (cea mai inalta structura militara destinata operatiunilor Armatei Romane, pe timp de razboi). A mai participat la al Doilea Razboi Balcanic si la operatiunile militare pentru apararea Marii Uniri (1918-1920). Printre distinctiile primite amintim: „Steaua Romaniei”, clasa a V-a, „Ordinul Carol I”, conferit in anul 1937 de catre regele Carol al II-lea.

Maresal Constantin Prezan. Sursa foto: Wikipedia

Eremia Grigorescu

Generalul Eremia Grigorescu a primit numeroase distinctii de-a lungul activitatii militare. Amintim de „Ordinul Mihai Viteazul”, clasa a III-a si clasa a II-a, „Steaua Romaniei” si „Coroana Romaniei”. S-a remarcat prin tactica si strategie in bataliile de la Oituz si Marasesti din timpul Primul Razboi Mondial.  Aflat la comanda Armatei II la 30 iulie 1917 si-a incurajat soldatii sub indemnul „izbanda nu se obtine sigur decat atacand cu hotararea de a face orice sacrificiu”. Este cunoscut si pentru deviza „Pe aici nu se trece!” Pentru o luna de zile a fost si ministru de razboi in guvernul condus de Constantin Conda, in anul 1918. Osemintele sale se afla la Mausoleul de la Marasesti.

General Eremia Grigorescu. Sursa foto: Wikipedia

Constantin Christescu

Comandantul Constantin Christescu este cunoscut ca fiind unul dintre cei care au intocmit planurile de campanie din 1916, 1917 si planul impotriva armatei bulgare. Inainte cu cateva zile sa se declanseze Batalia de la Marasesti a fost inlocuit cu Generalul Eremia Grigorescu. Mormantul sau se afla la cimitirul Bellu din Bucuresti.

Constanti Christescu. Sursa foto: Wikipedia

Alexandru Averescu

Generalul Alexandru Averescu a fost conducatorul Armatei Romane a II-a. A fost si primi-ministru al Romaniei in 1918 si autorul a 12 opere despre domeniul militar. Pentru meritele pe campul de lupta de la Marasti si Oituz a fost decorat cu „Ordinul Mihai Viteazul”, iar regele Carol al II-a l-a numit maresal.

Maresalul Alexandru Averescu. Sursa foto: Wikipedia

Grigore Ignat

Capitanul Grigore Ignat a facut parte din Regimentul 51/52 din timpul Primului Razboi Mondial. In batalia de la Marasesti-Razoare, pe 6 august 1917, ofiterul roman a cazut eroic pe campul de lupta, alaturi de cei 180 de ostasi. A fost decorat post-mortem cu „Ordinul Mihai Viteazul” si este inmormantat la Mausoleul de la Marasesti.

Grogore Ignat. Sursa foto: adevarul.ro

Teodor Grigoriu

Sublocotenentul Teodor Grigoriu a facut parte din trupa condusa de capitanul Grigore Ignat. A fost singurul supravietuitor al companiei de mitraliori sub conducerea capitanului Ignat. Teodor Grigoriu a fost si prizonier al nemtilor pe insula Strahlsund-Danholm. A primit distinctia „Steaua Romaniei”, clasa I, dar si alte decoratii. S-a stins din viata in anul 1974. Numele sau este trecut pe Mausoleul de la Marasesti, alaturi de celelalte nume ale ostasilor romani.

Mariuca Zaharia

Mariuca Zaharia a fost o fata de 12 ani, din satul Haret, judetul Vrancea, care a ajutat armata romana in timpul Primului Razboi Mondial. Aceasta transmitea ostasilor romani, din nucul din curtea casei, informatii despre inaintarea armatei germane. Micuta a fost doborata de un glont al inamicului, iar trupul sau a fost depus in Mausoleul de la Marasesti. Eroismul fetei a inspirat si la crearea filmului „Balada pentru Mariuca”(1969) si publicarea cartii „Povestiri istorice” a lui Dumitru Almas.

Nicolae Stoeru

Nicolae Stoeru a fost un invatator in satul Baia din judetul Suceava, cazut eroic in Primul Razboi Mondial. Ca semn de pretuire pentru activitatea sa didactica, locuitorii satului i-au ridicat un bust in anul 1937.

Constantin Musat

Constantin Musat a fost un soldat roman, erou al Primului Razboi Mondial, care a cazut pe campul de lupta de la Oituz. In timpul razboiului a fost comandat de grupa in Compania 2 din cadrul Regimentului 2 Graniceri. In Batalia de la Ramnicu Sarat, Constanin Musat a fost ranit, i s-a amputat bratul stang, dar a refuzat clasarea ca inapt medical si a cerut sa se reintoarca pe front. Pentru aceast act de vitejie, Regele Ferdinand I l-a citat pe ordinea de zi a armatei, descriind curajul sau. A cazut pe campul de lupta de la Oituz, pe Dealul Chiosurile-Casin, ca aruncator de grenade, in anul 1916.  A fost inmormantat in cimitirul eroilor din judetul Bacau.

Constantin Musat. Sursa foto: Wikipedia

In cinstea bravelor fapte de arma a fost construit Mausoleul de la Marasesti, cladire ce se afla pe locul in care, in vara anului 1917, s-au desfasurat luptele de la Marasesti. In urma confruntarilor armate au murit 480 de ofiteri si 21.000 de soldati romani. In prezent, mausoleul adaposteste 5073 de soldati si ofiteri in 154 de cripte individuale si 9 cripte comune. Pe frontispiciul, inaugurat in 1938 si dedicat eroilor, sta scris „Intru slava eroilor neamului”.