Carol I de Hohenzollern a scris istoria moderna a Romaniei. Ramane una dintre figurile cele mai importante din istoria tarii noastre. Timp de 15 ani a domnit asupra Principatelor Romane(1866-1881) si 33 de ani a ocupat, cu deminitate, scaunul regal. In total 48 de ani de domnie intr-o tara straina, dar pe care a indragit-o ca pe tara natala. 10 mai are o semnificatie aparte pentru romani, este ziua in care Carol a fost incoronat rege. Iata 10 lucruri de tinut minte despre aceasta personalitate indragita:
- Carol I, pe numele sau complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen a fost mai intai domnitor al Principatelor Romane. Apoi, dupa abdicarea lui Cuza, a devenit rege al Romaniei, la 10 mai 1866.
- Stiati ca? Carol de Hohenzollern nu a fost prima optiune pentru scaunul Romaniei. Filip al Belgiei, conte al Flandrei a fost varianta la care s-a gandit guvernul provizoriu de dupa Cuza. Capetele ilustre ce faceau parte din noul guvern erau: Nicolae Golescu, Lascar Catargiu, Ion Ghica si Nicolae Haralambie in frunte cu I.C Bratianu care a obtinut acordul familie Hohenzollern-Sigmaringen de a fi principe Carol.
- Cuplul regal Regele Carol I si Regina Elisabeta ai Romaniei, nascuta Neuwied s-au casatorit la 3 noiembrie 1869. Regina i-a daruit un copil in anul 1870, Principesa Maria, dar decedata 4 ani mai tarziu. Acest eveniment tragic a dus la o racire a relatiei celor doi, ramand doar prieteni pana la sfarsitul vietii.
- Familia sa, Hohenzollern-Sigmaringen aveau stramosi comuni cu Napoleon al III-lea.
Carol I: Atunci cand destinul iti este deja scris
- Calatoria sa pe pamant romanesc a fost una cu peripetii. Tanarul Carol, in varsta de 27 de ani, a calatorit incognito sub numele de Karl Hettingen, pe ruta Dusseldorf-Bonn-Freiburg-Zurich-Viena-Budapesta. Primii pasi pe pamant romanesc i-a facut la Drobeta-Turnu Severin, iar Bratianu l-a insotit. A trecut prin Horezu, Ramnicu-Valcea, Curtea de Arges, Campulung si Targoviste, drum ramas in memoria colectiva ca fiind ”Drumul lui Carol”.
- Carol I a fost primul rege al Romaniei si a avut cea mai lunga domnie, 48 de ani.
- Militar de cariera, Carol I era un om extrem de calculat si descris adesea ca fiind o persoana distanta, rece. Insasi Regina Elisabeta spunea adesea despre sotul sau ca este o ”persoana care isi poarta coroana si in somn”.
- Independenta Romaniei-9 mai 1877 de sub ”papucul” Imperiului Otoman a fost castigata in timpul domniei lui Carol I, dovedindu-se un lider activ pe campul de lupta.
- 3.800 de kilometri de cale ferata au fost realizati sub Carol I al Romaniei, dar si Podul Anghel Saligny.
- In timpul Regelui Carol I s-a batut primul leu romanesc. A fost creata prima Constitutie a Romaniei si a fost fondata Academia Romana.