Alteta Sa Principesa Margareta este Custodele Coroanei Regale si, odata cu trecerea in nefiinta a Majestatii Sale Regele Mihai, aceasta va primi titulatura de Sef al Casei Regale.
Inceputuri
Principesa Margareta a Romaniei este prima fiica a cuplului regal Regina Ana si Regele Mihai I. Stiati ca in linia succesorala a tronului britanic, principesa ocupa locul cu numarul 82?
Aceasta s-a nascut pe 26 martie 1949, la Lausanne in Elvetia.
Printul consort al reginei Marii Britanii, Printul Filip, Duce de Edinburg, a botezat-o in credinta ortodoxa, fiind ruda a familiei elene. Principesa si-a petrecut o parte din copilarie la curtea regala a Marii Britanii. A absolvit Universitatea din Edinburgh in anul 1974 si a obtinut licenta in Sociologie, Stiinte Politice si Drept Public International.
Principesa Margareta s-a implicat si in actiuni de voluntariat, inca din timpul adolescentei. A avut modele demne de urmat, pe mama sa, Principesa Ana, bunica Principesa Elena, stabunica Regina Maria, dar si Regina Elisabeta a Romaniei. Cu dorinta de a schimba ceva in domeniul medical, principesa a coordonat un program al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In anul 1983 isi continua cariera in cadrul Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a ONU.
Actiuni caritabile
Din 1989 se dedica actiunilor caritabile pentru Romania. Marcata de evenimentele din tara noastra, principesa va strange donatii pentru mai multe case de batrani si copii. In anul 1990, pe 9 august, la Versoix, aceasta va pune bazele, Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, alaturi de Regele Mihai. In anul 1991 fiind infiintata si prima filiala la Bucuresti oentru a fi mai aproape de poporul roman. In prezent fundatia sustine si dezvolta programe de ajutorare si in Marea Britanie, Elvetia, Franta, Belgia si SUA. Principesa este si presedintele Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, al Asociatiei pentru Dezvoltare Durabila Savarsin şi presedintele de onoare al Fundatiei Atletismul Romanesc.
Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei
In anul 1997, Regele Mihai si-a numit fiica cea mare drept succesoare la tron. Insa, la fel ca si bunicul sau Ferdinand I, fara a urma la succesiunea Casei Regale de Romania. Ferdinand I era al doilea fiu al Principelui Leopold si fratele regelui Carol I. In mod normal Coroana ar fi trebuit mostenita de un descendent masculin al lui Carol I, dar acest lucru nu s-a intamplat pentru ca regele a avut doar o fata, care a murit la varsta de 4 ani.
Astfel, in anul 1880, printr-un Act de Familie, Leopold renunta la tron, asa ca fiii sai, Wilhelm, Ferdinand si Carol devin mostenitorii prezumtivi ai Regelui Carol I.
In aceeasi situatie se afla si Principesa Margareta care nu putea succede la tronul Romaniei. Potrivit Constitutiei din 1923, ce stabilea succesiunea dupa legea salica, mostenitorul Regelui trebuia sa fie de sex masculin.
Odata cu Conventia Drepturilor Omului din 1993, aceasta lege nu se mai aplica nici caselor regale. Astfel, in anul 1997, Regele Mihai I si-a desemnat pentru prima oara un succesor la tron, iar Margareta a Romaniei a devenit Principesa Mostenitoare.
Atat Principesa Mostenitoare Margareta cat si intreaga familie regala au contribuit decisiv la eforturile diplomatice ale tarii noastre de a adera la NATO si U.E.
Pe 1 martie 2016, Principesa Margareta a preluat toate angajamentele publice, pe fondul unei stari de sanatate precare a Regelui Mihai. In acelasi an, principesa devine Custode al Coroanei Romaniei.
Odata cu trecerea in nefiinta a fostului suveran, Principesa Margareta va primi titulatura de Sef al Casei Regale de Romania.
Principesa a publicat si o serie de carti ce fac referire la familia regala. Amintim de ”Coroana Romana-la 140 de ani”, ”Nunta de diamant”, ”Carte regala de bucate”, ”Albumul Muzica Regelui”, ”Craciunul Regal”, ”Savarsin.Detaliu”.