fbpx
Acasa Stiati ca 17 teritorii ...

17 teritorii pierdute sub apa. Ce aveau special si ce a mai ramas din ele acum

Pamanturile pierdute pot fi continente, insule sau alte regiuni din preistorie, care au disparut in urma dezastrelor geologice sau au fost inghitite de apa la sfarsitul Epocii de Gheata. Oamenii de stiinta spun despre aceste taramuri ca au lasat in urma lor foarte putine dovezi ale existentei lor, dar mai exista cateva pe care le putem vedea si in prezent.

Terenurile scufundate in apa sunt cunoscute in mitologie drept civilizatiile subterane.

- Publicitate -

Mai jos regasiti cele 17 teritorii pierdute sub apa:

1. Dvaraka

Dvaraka este orasul mitic al zeului Krishna, descris in epoopeea hindusa Mahabharata, una dintre cele doua epopei scrise in limba sanscrita din India antica. Unii arheologi spun ca ar fi fost descoperit in Golful Khambhat, cunoscut drept Golful Cambay. In perioada 1983-1990 Unitatea de Arheologie Marină din India si Institutul de Oceanografie au descoperit ramasite ale vechiului oras mitologic, in actualul oras Dwarka.

Dvaraka. Sursa foto: wikipedia

2. Lemuria

Lemuria a fost continentul mitic al civilizatiei Tamil, aflat in Oceanul Indian sau Pacific, istoricii inca nu au decis in ce zona ar fi putut fi.

Lemuria. Sursa foto: wikipedia

3. Sundaland

Sundaland este regiunea biogeografica a Asie de Sud –Est expusa la nivelul marii pe parcursul a 2,6 milioane de ani. Exploratorii si oamenii de stiinta au facut cercetari in Asia de Sud-Est in anul 1870. Dovezile existentei Sundaland au fost cartografiate de Tija in 1980 si descrise in detaliu de catre Emmel si Curray in 1982.

Sundaland. Sursa foto: wikipedia

4. Platoul Kerguelen

Kerguelen Plateau se afla in sudul Oceanului Indian. Teritioriul scufundat si microcontinent este in prezent la 1-2 kilometri sub nivelul marii. Se afla la o distanta de 3000 de kilometri  de Australia. O parte din acest teritoriu  formeaza Insula Kerguelen, teritoriu francez si Insula Heard and McDonald, teritoriu Australian, in prezent.

Platoul Kerguelen. Sursa foto: wikipedia

5. Beringia

Beringia lega Asia de America de Nord . Numele Beringia a fost pus de botanistul suedez Eric Hulten, in anul 1937.

Beringia. sursa foto: wikipedia

6. Doggerland

Doggerland, caminul Marii Nordului este doar un banc de nisip. Acesta lega Marea Britanie de batranul continent Europa. Doggerland a fost numit Dogger Bank (Bancul de nisip). Bancul de nisip Dogger este un loc destul de atractiv. In prezent se efectueaza studii de fezabibilitate pentru constructia unui Centru de putere eoliana din Marea Nordului, ca parte a energiei sustenabile din Europa.

Doggerland. Sursa foto: wikipedia

 

 

7. Golful Persic

In Golful Persic se spune ca ar fi existat Gradina Edenului. Geologii afirma ca golful s-a format in urma cu 15.000 de ani. Acest golf este o intindere de apa, aflata in vestul Asiei. Golful Persic a fost camp de batalie in perioada 1980-1988 in razboiul dintre tarile Iran si Irak.

Golful Persic. Sursa foto: wikipedia

8. Malta

Malta, arhipelagul din Marea Mediteraneana este singura zona neacoperita de mare, ea fiind un pod de legatura intre Sicilia si Africa de Nord . Se afla in sudul Europei cu o suprafata de doar 316 kilometri patrati.

Malta. Sursa foto: wikipedia

9. Maui Nui

Este una dintre insulele cele mai mari din Arhipelagul Hawaii. Maui Nui, nume dat in epoca preistorica s-a format din 7 scuturi vulcanici, in urma cu 1,2 milioane de ani. Insula Hawaii, asa cum este cunoscuta in prezent, se afla in nordul Oceanului Pacific si masoara 2400 de kilometri.

Maui Nui. Sursa foto: wikipedia

10. Noua Insula More

New More Island este o insula situata in Golful Bengal, in India. In urma ciclonulul Bhola, in anul 1970 aceasta a disparut sub apa. Grupul Interguvernamental al Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice estimeaza ca pana in anul 2050, 17% din Bangladesh va fi sub apa.

11. Verdronken Land van Reimerdwaal

Mare parte a regiunii din Tarile de Jos a disparut in urma unei furtuni in anul 1532, ramanand doar orasul din Reimerswaal care a fost si el inghitit de ape, in secolul 19.

Verdronken Land van Reimerswaal. Sursa foto: wikipedia

12. Strand

Strand a fost insula de pe coasta Germaniei, unde se afla orasul Rungholt. Insula a fost inundata in anul 1634.

Strand. Sursa foto: wikipedia

13. Jordsand

A fost odata o insula pe coasta Danemarcei, erodata de furtuni si inghitita de ape, intre anii 1998-1999. Jordsand este cunoscuta sub denumirea de Insula Cerbilor, deoarece se presupune ca aici ar fi trait aceste mamifere.

14. Ferdinandea

Ferdinandea a fost o insula vulcanica care si-a facut aparitia de 4 ori, in ultimii ani, dupa care a disparut total. Este cunoscuta si drept Insula Graham, numita asa dupa Sir James Graham, Prim Lord in Marina Regala. Aflata la 30 de kilometri de Sicilia, insula a fost descoperita de catre Sir Humphrey Fleming Senhous, ofiter al Marinei Regale.

Ferdinandea. Sursa foto: wikipedia

15. Insula Sarah Ann

Insula Sarah Ann era situata la nord de ecuator si a fost scufundata in perioada 1917-1932.

16. Ravenser Odd

Ravenser Odd, un banc de nisip, din sec 13, situat la est de Yorkshire a disparut in 1392.

17. Dunwich

Dunwich era capitala Regatului Angliei de Est si a fost scufundata in mare in anul 1286, atunci cand o furtuna a lovit coasta de est.

Dunwich. Sursa foto; wikipedia

- Publicitate -
Surse:wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...