fbpx
Acasa Istoria lumii 37 de ani de ...

37 de ani de la primul zbor al lui Dumitru Prunariu in spatiu

In anul 1981 lumea se pregatea pentru o noua pagina de istorie scrisa de sovieticul Leonid Popov si romananul Dumitru Prunariu. Inainte cu 2 zile de lansarea rachetei Soiuz 40, numele romanului este confirmat sa i se alature celui care zburase la bordul lui Saliut-6 si petrecuse 186 de zile in spatiu.

37 de ani de la primul zbor al lui Dumitru Prunariu in spatiu
Leonid Popov si Dumitru Prunariu. Sursa foto: Wikipedia.org

Echipajul de rezerva, in caz ca s-ar fi intamplat ceva, candidatii propusi ar fi picat testele, s-ar fi imbolnavit, erau Dumitru Dediu si iuri Romanenko.

,,Pentru mine, scopul intregii pregatiri l-a constituit zborul cosmic, asa cum era si normal. In toata perioada de pregatire nu m-am gandit niciodata ce va urma dupa aceea”, Dumitru Prunariu.

Soiuz 40, un program ,,Intercosmos” si un echipaj pe masura

- Publicitate -

,,Intercosmos” a fost marele program de explorare spatiala gandit de Uniunea Sovietica. Acesta le permitea statelor membre(8 state) Pactului de la Varsovia, initiat de Hrusov(1855), sa participe la astfel de misiuni.

37 de ani de la primul zbor al lui Dumitru Prunariu in spatiu
Soiuz 40 -14 mai 1981. Sursa foto: Wikipedia.org

Inaintea marelui eveniment, echipajele romano-sovietice au fost antrenate timp de trei saptamani la Cosmodromul din Baikonur, Kazahstan. La lasarea serii, in data de 14 mai 1981, cei doi cosmonauti, Dumitru Prunariu si Leonid Popov au fost transportati pe platforma 47, de acolo de unde se lansa Soiuz 40.

 7 zile, 20 de ore si 42 de minute a stat Dumitru Prunariu in cosmos

Ora 20:16:38 – nava Soiuz 40 este lansata si dupa aproape 9 minute se deplasa in jurul Terrei cu 28.000 de kilometri pe ora. Zborul cosmic al echipajului mixt trebuia sa dureze, conform planificarilor, 8 zile. Nava a fost mentinuta pe orbita fara probleme, iar cei doi cosmonauti au avut timp si de un pui de somn, ca a doua zi sa inceapa manevrele pentru cuplarea navelor Soiuz 40 si Saliut-6.

37 de ani de la primul zbor al lui Dumitru Prunariu in spatiu
37 de ani de la primul zbor al lui Dumitru Prunariu in spatiu: echipajul romano-sovietic al Soiuz 40. Sursa foto: Wikipedia.org

Pe 15 mai cele doua echipaje reuseau manevrele tehnice, iar momentul istoric a fost imortalizat pe camera. Dumitru Prunariu a pasi primul pe Saliuz-6, urmat de colegul sau. Aici, i-au asteptat cosmonautii Vladimir Kovalionok si Victor Savinih, care aveau aproape 2 luni de stat in spatiu.

Dumitru Prunariu, primul comonaut roman – Soiuz 40. Videoclip postat de TVRpe Youtube.

Timp de o saptamana au realizat 22 de experimente stiintifice, printre care ,,Capilar”, ,,Biodoza”, ,,Astro”, ,,Nanobalanta”.

37 de ani de la primul zbor al lui Dumitru Prunariu in spatiu
37 de ani de la primul zbor al lui Dumitru Prunariu in spatiu. Sursa foto: 3minute.net

In 24 de ore, echipajele vedeau rasaritul si apusul de 16 ori, iar variatiile de temperatura resimtite de aparate erau de la 300 de grade pana la -150 de grade Celsius.

Echipajul romano-sovietic a facut inconjurul Terrei de 125 de ori, au parcurs 5.260.000 de kilometri cu 28.000 de kilometri pe ora. Total timp petrecut in spatiu=7 zile, 20 de ore, 42 de minute si 52 de secunde.

37 de ani de la primul zbor al lui Dumitru Prunariu in spatiu
37 de ani de la primul zbor al lui Dumitru Prunariu in spatiu: cei doi cosmonauti de pe Soiuz 40 au fost decorati cu Ordinul Erou al URSS de catre Brejnev. Sursa foto: Wikipedia.org

Intrarea in atmosfera si revenirea la gravitatie

Data: 22 mai 1981. Ora: 16:58, ora Romaniei:

,,Soiuz 40” a aterizat conform planului, la aproape 225 de kilometri de orasul Djezkazgan, in stepa Kazahstanului, iar tot momentul a fost inregistrat de reportul Alexandru Stark. 

 ,,Trecerea la greutatea normala a fost cumplita. Ma trezesc luat pe sus de patru membri ai echipei de cautare-salvare si sunt asezat langa Popov pe un sezlong. Am impresia ca sunt de plumb si ca pamantul se clatina sub mine. La cinci minute dupa cosmos, ca o mangaiere, aud vorbindu-se romaneste”, povestea cosmonautul roman. 

Dumitru Prunariu a devenit astfel primul roman care a zburat in spatiu si al 103-lea de pe glob ce au reusit sa scrie istorie.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...