De la soferi de ambulanta la traducatori, femeile din Primul Razboi Mondial si-au servit tara cu pasiune si devotament, intr-o varietate de moduri. Articolul de astazi va prezinta 5 femei extraordinare, care au servit, au ajutat si au depus eforturi imense in timpul Primului Razboi Mondial.

1. Elizabeth Knocker si Mairi Chisholm

Elsie (stanga) si Mairi Chisholm in Pervyse, Belgia, in 1917
Elsie (stanga) si Mairi Chisholm in Pervyse, Belgia, in 1917

Elizabeth (‘Elsie’) si Mairi si-au infiintat propriul post de prim-ajutor aproape de linia frontului belgian la Pervyse, in noiembrie 1914. Elsie, o asistenta medicala instruita, a crezut ca multe vieti ar putea fi salvate daca soldatii raniti vor fi tratati cat mai aproape de linia frontului. Cele doua femei si-au pus propria siguranta in pericol pentru a salva vietile soldatilor. Au parasit Pervyse numai dupa ce a fost grav ranite in 1918. Ambele au fost recompensate pentru curajul lor cu: Ordinul belgian Leopold in 1915 si Medalia Militara Britanica in 1917.

 

2. Marguerite Maud McArthur

Marguerite Maud McArthur
Marguerite Maud McArthur

Marguerite a fost angajata de catre Asociatia Crestina a Barbatilor Tineri si datorita abilitatilor sale lingvistice de limba germana si franceza, a lucrat la Biroul de Traduceri. Din martie 1918, Marguerite a facut parte din Serviciul Educational al Armatei YMCA la Etaples, in Franta. A murit de pneumonie in 13 februarie 1919, la doar 26 de ani. Marguerite este inmormantata in Cimitirul Militar Etaples. In 1920, prietenul lui Marguerite, Josephine Kellett a publicat o carte despre viata ei intitulata: Acest prieten al meu: In memoria Marguerite McArthur.

 

3. Mary O’Connell Bianconi

Mary O’Connell Bianconi
Mary O’Connell Bianconi

Maria, cunoscuta sub numele de Molly, a plecat in Franta, in august 1917, ca membru al First Aid Nursing Yeomanry (FANY), unde a lucrat ca sofer de ambulanta in St Omer. Dupa un raid aerian in iulie 1918, Molly si alti sase soferi FANY au condus ambulantele pentru a ridica si a-i ajuta pe raniti. S-a raportat ca „a lucrat timp de multe ore sub foc in incercarea curajoasa de a salva vietile celor care erau ingropati in pesteri, si spitale ale caror adaposturi au fost afectate.” Molly a primit Medalia Militara pentru curaj si munca grea.

 

4. Elsie Maud Inglis

Elsie Maud Inglis
Elsie Maud Inglis

Elsie Inglis a fost chirurg calificat si sustinatoare a campaniei de vot a  femeilor. Dupa izbucnirea Primului Razboi Mondial, ea si-a oferit serviciile in cadrul Corpului Medical al Armatei Regale, insa, raspunsul primit a fost sa mearga acasa. Fara sa fie descurajata, Elsie si-a infiintat propria organizatie, Spitalele Scotiene pentru Femei, care tratau trupele in Serbia si Rusia. Ea a devenit prima femeie care a primit Ordinul Vulturul Alb, cea mai mare onoare oferita de Serbia. Elsie si echipa ei medicala au fost evacuati dupa Revolutia Rusa din noiembrie 1917. Ea a murit de cancer a doua zi dupa intoarcerea in Anglia.

 

5. Katharine Furse

Katherine Furse
Katherine Furse

Katharine s-a alaturat ca voluntar in detasament, in 1909. La izbucnirea Primului Razboi Mondial, Katharine a fost aleasa conducatorul primei unitati de ajutor voluntar care urma sa fie trimisa in Franta, la 21 septembrie 1914. In 1917, ea a devenit directorul Serviciului pentru femei nou-infiintat, Royal Naval. A primit trei medalii de serviciu, a primit GbE si a devenit Dame. Dupa Primul Razboi Mondial, ea a devenit Director al Asociatiei Mondiale a Ghidelor si Cercetasilor.