5 inventatori romani care au schimbat lumea

Ingeniozitatea si inventivitatea poporului roman

20031
Nicolae Constantin Paulescu
Nicolae Constantin Paulescu

Romania este cunoscuta pentru ca a oferit lumii unele dintre cele mai mari minti ale sale. Matematicieni, oameni de stiinta si inventatori au reprezentat cu succes Romania in competitia internationala de-a lungul anilor.

Inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă
Inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă

Una dintre cele mai recente inventii romanesti ii revine inventatorului roman Corneliu Birtok-Baneasa, care a castigat medalia de aur la Expozitia Internationala de Inventii de la Geneva pentru un dispozitiv care ajuta soferii sa reduca consumul de carburant cu peste 5% la camioane si autobuze, in conditii de trafic.
Ingeniozitatea si inventivitatea poporului roman nu poate fi subestimata. Natura lor curioasa si sistemul de invatamant de renume a produs unii dintre cei mai mari inventatori. Exista in istoria noastra romanii care au inventat diferite lucruri – inclusiv prima asezare umana inregistrata in Europa.
Desi este o tara mica, au existat o serie de inventii romanesti care au schimbat lumea. Iata o lista cu cativa dintre inventatori si descoperitori romani care au adus schimbari importante in lume.

Henri Marie Coanda (1886-1972) – Avionul cu reactie

Henri Marie Coanda - Inventatorul Avionului cu reactie
Henri Marie Coanda – Inventatorul Avionului cu reactie

Poate unul din cei mai cunoscuti inventatori romani, a fost un inginer roman si un pionier in aerodinamica.
El a inventat un numar mare de dispozitive, a proiectat o „farfurie zburatoare” si a descoperit efectul Coanda in dinamica fluidelor care sta la baza avioanelor cu reactie din zilele noastre.
In 1910 a proiectat si construit primul avion cu reactie din lume (un avion experimental cu denumirea de Coanda-1910). In urma unui studiu al acestui avion, Henri Coanda a observat ca flacarile si gazul incandescent care ieseau din reactor tindeau sa ramana pe langa fuzelaj.  Abia dupa 20 de ani in care s-au facut diverse studii si cercetari de catre inginerul roman si alti savanti, Henri Coanda a formulat principiul din spatele asa numitului efect Coanda (denumire data de profesorul Albert Metral).

 

Emil Racovita (1868-1947) – Fondatorul biospeologiei

Emil Racovita – Fondatorul biospeologiei
Emil Racovita – Fondatorul biospeologiei

Biospeologia este o ramura a biologiei care studiaza fauna si flora pesterilor. Emil Racovita a fost un biolog roman, zoolog si speolog. El este considerat fondatorul biospeologiei.
Racovita a fost primul roman care a mers intr-o expeditie de cercetare stiintifica in Antarctica, la bordul navei Belgica.El a fost, de asemenea, un profesor influent, savant si cercetator. A murit in 1947 la Cluj, Romania.

 

 

Nicolae Constantin Paulescu (1869-1931) – Insulina

Nicolae Constantin Paulescu - Inventatorul Insulinei
Nicolae Constantin Paulescu – Inventatorul Insulinei

Nicolae Constantin Paulescu   a fost fiziolog roman, profesor de medicina si descoperitorul insulinei in 1922. Desi recunoasterea sa pentru ca aceasta este inca controversata, datorita convingerilor sale private asupra evreilor.
Intregul lucru l-a impiedicat sa primeasca Premiul Nobel in 1923 sau sa isi faca abilitatile sale stiintifice recunoscute in vreun fel.
In anul 1971, Ian Murray, profesor de fiziologie la Colegiul Anderson de Medicina din Glasgow, Scotia, precum si seful departamentului de Boli Metabolice al spitalului din Glasgow si vice-presedinte al Asociatiei Britanice de Diabet a incercat sa corecteze „greseala istorica” impotriva lui Nicolae Constantin Paulescu. El a spus ca Nicolae Constantin Paulescu a primit recunoastere insuficienta si ca el a fost demn de atribuirea Premiul Nobel in 1923.

 

Petrache Poenaru (1799-1875) – Stiloul

Petrache Poenaru - Inventatorul primului stilou din lume
Petrache Poenaru – Inventatorul primului stilou din lume

Petrache Poenaru  a inventat primul stilou din lume, in timp ce era student la Paris. Inventia sa a fost brevetata la 25 mai, 1827 de guvernul francez. Petrache Poenaru a fost matematician, fizician, inginer, inventator, profesor si organizator al sistemului de invatamant, precum si politician si agronom. A murit la 2 octombrie 1975, in varsta de 76.
Stiloul nu a fost singura realizarea a lui Petrache Poenaru; el a proiectat, de asemenea, si drapelul national al Romaniei.

 

 

Anastase Dragomir (1896-1966) – Scaunul ejectabil

Anastase Dragomir - Inventatorul scaunului ejectabil
Anastase Dragomir – Inventatorul scaunului ejectabil

Anastase Dragomir  a fost un inventator roman bine cunoscut pentru inventia scaunului ejectabil, o forma timpurie a scaunului de ejectie de astazi. Modelul a fost realizat impreuna cu Tanase Dobrescu. Inventia a fost testata cu succes pe un aeroport francez, in august 1929. Experimentul a fost repetat apoi in Romania, pe Aeroportul Baneasa din Bucuresti, fiind de asemenea, un succes.