7 inventii din Primul Razboi Mondial

2229
7 inventii din Primul Razboi Mondial
7 inventii din Primul Razboi Mondial. Sursa foto: zpravy.idnes.cz

Anul acesta, pe 28 iulie, se implinesc 104 ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial, asa ca ne-am gandit la 7 inventii din acea vreme care au schimbat lumea. Scanteia care se pare ca a declansat marea conflagratie este asasinarea urmasului la tronul Imperiului Austro-Ungar, Franz Ferdinand. Se intampla in Sarajevo pe 28 iunie 1914. Cel care a fost raspunzator pentru acest eveniment este studentul Gavrilo Princip si isi dorea eliberarea Bosniei de sub dominatia Imperiului. Insa, potrivit istoricilor acesta nu a fost cauza principala a razboiului, marile state evaluand din timp castigurile si pierderile pe front.

Insa, marele conflict armat a condus si la aparitia unor inventii pe care si astazi le mai folosim:

Lampa UV

Potrivit datelor medicale din anul 1918, se estimeaza ca mai mult de jumatate dintre copiii berlinului aveau rahitism. Slabirea si deformarea oaselor erau asociate cu lipsa alimentelor. Un medic pediatru de la acea vreme, Kurt Huldschinsky a decis sa aplice un tratament experimental: baile de lumina. Micii pacienti erau pusi sa stea sub o lampa de cuart si vapori de mercur care emitea lumina ultravioleta. Rezultatele au fost incredibile, iar micutii au simtit ameliorari. Cadrele medicale au inteles legatura dintre alimentatie, raze UV si rezistenta oaselor.

Tratamente medicale bizare. Care erau cele mai folosite metode in perioada anilor 1900-1940
Baie de lumina- Berlin, 1929. Sursa foto: rarehistoricalphotos.com

7 inventii din Primul Razboi Mondial: Otelul inoxidabil

Credeti sau nu, otelul care nu oxideaza a fost obtinut de un metalurgist din America, Harry Brearly. Acesta a facut numeroase combinatii pana a ajuns la aceea de a adauga crom otel. Se pare ca barbatul a uitat piesele in curte, trecand prin intemperii, dar cand le-a redescoperit a fost uimit ca acestea nu erau ruginite. Tocmai se descoperise otelul inoxidabil. In marile conflagratii ale lumii, otelul a fost folosit pentru constructia motoarelor de avion, pentru vesela si chiar instrumente chirurgicale.

Schimbarea orei

Schimbarea orei primavara si toamna a fost propusa de Benjamin Franklin in anul 1784, insa Primul Razboi Mondial a fost factorul decisiv. Cu rezervele tot mai scazute de carbune in anul 1916, germanii au decis sa dea ceasurile cu o ora inainte pentru a se bucura de lumina naturala.

7 inventii din Primul Razboi Mondial: Pliculetul cu ceai

Un comerciant din Statele Unite ale Americii isi da seama ca aroma ceaiul se pastreaza mult mai mult timp daca este pus in saculeti textili. Asa se intampla ca, in anul 1908, pulberea de ceai este pusa in acesti saculeti si livrata catre magazine. Compania nemteasca Teekanne preia ideea si incepe sa trimita trupelor de pe front ceai in plicuri de bumbac.

Material absorbant din celuloza si bumbac

Kimberly-Clark, o companie americana va dezvolta in timpul Primului Razboi Mondial Cellucotton, un material absorbant din celuloza si bumbac ce inlocuia cu succes vata de bumbac. In anul 1917, compania producea intre 115-152 de metri pe minut. La scurt timp, asistentele de la Crucea Rosie au descoperit si alte beneficii ale materialului si au inceput să-l folosească in scop personal. Principalii clienti ai Cellucotton erau Crucea Rosie si Armata SUA( material folosit pentru pansarea ranilor si oprirea sangerarilor).

7 inventii din Primul Razboi Mondial: Ceasul de mana

Pana la izbucnirea Primului Razboi Mondial, barbatii obisnuiau sa poarte ceuasuri de buzunar, legate cu lant. In timpul razboiului utilizarea ceasurilor a crescut semnificativ, dar aveau nevoie de o imbunatatire. Pe front era important ca soldatii sa aiba ambele maini libere pentru manevrele militare. Asa se face ca marile companii, precum Cartier produc primele modele de ceasuri de mana. Modelul Tank Watch, a fost creat in 1917 de Louis Cartier si este inspirat de tancuri.

Carnatii din soia

Stiati ca varianta vegetariana a carnatilor a aparut in Primul Razboi Mondial, in Germania? Konrad Adenauer, primar al Koln-ului si viitor cancelar de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, a gasit solutia optima pentru a hrani poporul infometat din cauza sistarilor de alimente britanice. Solutia? Faina de orez amestecata cu orz si faină de porumb din Romania pentru a face paine. O alta varianta, ca substitut al carnii a fost soia, insa nemtii au refuzat pe motiv ca nu intruneste calitatile carnii, asa se face ca britanicii au acceptat bucurosi primul Friedenswurst –carnatul pacii, produs in anul 1918.