fbpx

8 ani fara Gheorghe Dinica. 5 filme de neratat cu ”cel mai mare rau al cinematografiei romanesti”

„Am fost un copil liber, nazdravan, curios, mai degraba crescut de strada si de prieteni decat de familie dar sufletul si mintea mea de copil au memorat doar farmecul strazii si al jocurilor de pustani. Nici nu mai stiu cate roluri am jucat cu trupa de amatori, zeci de personaje…

Primul meu rol a fost cu o trupa de amatori de la Posta, iar eu interpretam rolul Locotenentului Stamatescu din piesa Titanic-vals de Tudor Musatescu. Eram pe scena si parca visam. Nici nu stiam ce se intampla cu mine. La un moment dat, m-au trezit niste aplauze din sala.

Acelea au fost primele aplauze din viata mea. M-am suit pe scena si parca eram acolo de cand lumea.” – Gheorghe dinica

Oamenii de poveste sunt uitati in negura timpului. Pictori, caricaturisti, scriitori, actori, noi, romanii, ne pricepem de minune sa ni-i amintim dupa ce nu mai sunt.

La 8 ani dupa disparitia sa, credem ca este important sa il aducem in atentia voastra pe marele actor, Gheorghe Dinica.

- Publicitate -

Gheorghe Dinica. Sursa foto: wikipedia

Unul dintre marii actori pe care i-a putut da Romania a jucat in peste 70 de filme, in special in roluri negative, numeroase piese de teatru, 33 de seriale TV, dar a inregistrat si 4 albume muzicale de petrecere.

Actorul Horatiu Malaele l-a numit pe Gheorghe Dinica ”cel mai mare rau al cinematografiei romanesti” datorita rolurilor sale negativeInca de foarte tanar, Gheorghe Dinica a iubit artele frumoase. Primul sau rol, Locotenentul Stamatescu din piesa Titanic – vals de Tudor Musatescu, l-a jucat in trupa de amatori Posta.

A absolvit, in anii ’60, Institutul National de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti la clasa profesoarei Dina Cocea.

Roluri memorabile

Multe din rolurile marelui actor vor ramane in memoria noastra, in special datorita replicilor savuroase. Printre cele mai importante roluri amintim:

1. Seria filmelor Comisarul Miclovan, in regia lui Sergiu Nicolaescu

Interpretarea rolului Paraipan din filmele ”Un comisar acuza”-1974 si ”Revansa”-1978, este unul dintre cele mai celebre.

Revansa. Sursa foto: sergiunicolaescu.ro

2. Cu mainile curate

In ”Cu mainile curate”-1972, regizat tot de Sergiu Nicolaescu ( face parte din seria Comisarul Miclovan) Gheorghe Dinica interpreteaza rolul gangasterului Lascarica. In film foloseste 2 replici foarte cunoscute si folosite adesea in prezent:”Nu trage dom’Semaca! Sunt eu, Lascarica!”

Cu mainile curate. Sursa foto: mediagalaxy.ro

3. Filantropica, regia Nae Caranfil

Acest film ecranizat in anul 2002 il aduce in atentia publicului pe Dinica cu rolul Pavel Puiut. Replici cunoscute: ”O mână întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană” si ”Vă e milă, v-am luat banii!” Pentru acest rol a luat Premiul Special UCIN.

Filantropica. Sursa foto: wikipedia

4. Prin cenusa imperiului, 1975, regia Andrei Blaier

Conform Centrului National al Cinematografiei acest film a fost vizionat de 2.620.844 de spectatori, in cinematografele din Romania. Pentru interpretarea rolulului Diplomatul, Gheorghe Dinica a luat premiu pentru interpretare la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary (1976).

Prin cenusa imperiului. sursa foto: wikipedia

5. Atunci i-am condamnat pe toți la moarte

Filmul romanesc regizat de Sergiu Nicolaescu este inspirat de nuvela Moartea lui Ipu de Titus Popovici. Gheorghe Dinica interpreteaza aici rolul notarului Mereuta.

Atunci i-am condamnat pe toti la moarte. Sursa foto: wikipedia

 Mari regizori cu care a colaborat

Maestrul a colaborat de-a lungul carierei sale cu nume importante din regia romaneasca precum: Sergiu Nicolaescu, Andrei Blaier, Mircea Danieliuc, Constantin Vaeni, Dan Pita, Lucian Pintilie, Mircea Dragan, Serban Marinescu, Nae Caranfil, Andrei Serban, David Esrig etc.

Filmele romanesti nu sunt nicidecum blockbustere-le hollywoodiene si nici nu se vor a fi, insa au acel ceva care te face sa cauti bijuteriile cinematografiei romanesti.

- Publicitate -
Surse:Wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...