8 martie a devenit Ziua Internationala a Femeii, dar nu a fost mereu o zi cu adieri de primavara si buchete cu flori. A opta zi a lunii martie are la baza atat implicatii sociale, politice, cat si economice.

De la greva la Ziua Internationala a Femeii de pretutindeni

Pe 28 februarie 1908, in New Work are loc o greva a femeilor care lucrau in industria textila. A fost o adevarata miscare sindicala, care a tinut prima pagina a ziarelor. 15.000 de femei vor strabate strazile din New York cerandu-si drepturile. Printre cerintele lor se regaseau: salarii mai mari, program de lucru mai scurt si dreptul la vot. In prim plan apare povestea activistelor de origine germana Luise Zietz si Clara Zetkin, care le-au convins pe celelalte femei sa stabileasca o zi internationala doar a lor. Un an mai tarziu, in amintirea acestui eveniment, Partidul Socialist din America a desemnat data de 28 februarie 1909 Ziua Internationala a Femeii.

8 martie. Adevarul istoric al Zilei Internationale a Femeii
Ziua Femeii. Sursa foto: gandul.info

In anul 1910, cu ocazia Internationalei Socialiste din Copenhaga s-a hotarat ca Ziua Femeii sa fie sarbatorita in aceeasi zi. La aceasta intrunire au participat femei din 17 tari care au hotarat de comun acord sa existe o zi a femeii celebrata peste tot in lume.

Primele tari care au sarbatorit Ziua Femeii, dar pe data de 19 martie, sunt Austria, Elvetia, Germania, Rusia si Danemarca. Potrivit datelor istorice, data de 8 martie a fost stabilita de abia in anul 1913.

Adieri bolsevice

In anul 1917, in Rusia, ultima zi din luna februarie, dupa calendarul pe stil vechi, a coincis cu data de 8 martie. In acest an a avut loc indepartarea regimului tarist, eveniment cunoscut drept Revolutia Rusa din 1917 care a pregatit terenul pentru Revolutia din Octombrie, lovitura de stat cand bolsevicii au preluat puterea.

8 martie. Adevarul istoric al Zilei Internationale a Femeii
Poster pentru Ziua Femeii in anul 1914 in Germania. Sursa foto: Wikipedia.org

Ziua de 8 martie va fi declarata sarbatoarea nationala in Uniunea Sovietica. Initiatorii fiind: proaspat instalatul la putere, Vladimir Ilici Lenin si Alexandra Kollontai, prima femeie membru intr-un guvern din Europa.

In anul 1977, Organizatia Natiunilor Unite vor desemna Anul International al Femeilor, iar perioada 1976-1985 va fi declarata ca fiind Deceniul ONU pentru conditia femeii.

Semnificatia zilei de 8 martie azi

8 martie a devenit de-a lungul anilor, Ziua Internationala a Femeii sarbatorita in lumea intreaga, in unele tari acesta zi fiind declarat si zi libera.

8 martie. Adevarul istoric al Zilei Internationale a Femeii
8 martie. Sursa foto: revistateo.ro

De regula, domnisoarele si doamnele primesc flori sau alte cadouri.