Cu o durata de peste doua milenii, domeniul aviatiei a fascinat omenirea dintotdeauna. Primele si cele mai vechi obiecte zburatoare realizate de om au fost zmeele, inventate de catre chinezi in anul 200 i.Hr.
Se spune ca, printul Yuan Huangtou, a reusit sa zboare cu un zmeu si a supravietuit.
Dar pentru a intelege mai bine contributia inginerului, inventatorului si aviatorului roman, Aurel Vlaicu, e necesara o trecere in revista a marilor inventii, studii si personalitati care au contribuit la bazele aviatiei din prezent.
Bazele aviatiei
Leonardo da Vinci a fost unul dintre pasionatii zborului, iar studiile sale au fost concentrate in ,,Codexul asupra zborului pasarilor”. Primele aparate de zburat concepute au fost ornitoperul (ce avea aripi batante) si helicopter (masina de zburat cu aripa rotativa).
Tot un impatimit al zborului, Giovanni Borelli, dupa studiul amanuntit al pasarilor, a ajuns la concluzia ca omul nu poate zbura neajutat.
Fratii Montgolfier au fost cei care au descoperit balonul cu aer cald, mergand pe ideea ca omul poate zbura cu ajutorul unor aparate mai usoare decat aerul.
Secolul XX
Considerat ,,parintele aviatiei”, Sir George Cayley scrie, in anul 1908, in cartea sa intitulata ,,Despre navigatia aeriana”, despre principiul de functionare al avionului si ii descrie partile componente.
In pofida realizarilor sale, Cayley a fost impiedicat sa progreseze din cauza tehnologiei de la aceea vreme. Insa, modelele sale de planoare sunt folosite si in prezent.
Se ramarca prin studiile lor si Otto Lilienthal, pionier al aviatiei germane si fratii Orville si Wilbur Wright.
Numeroasele experimente ale lui Lilienthal au condus la realizarea unui aparat pentru experimentarea portantei (principiul fizic) prin bataile aripilor, si mai tarziu, la conceperea planoarelor, (aeroplane cu aripi fixe, fara motor). De mentionat si faptul ca, in fabrica Lilienthal a fost facuta si prima productie de avioane.
Fratii Wright continua studiile predecesorului lor, Otto Lilienthal. Astfel ca, potrivit Federatiei Aeronauticii Internationale si Institutului Smithsonian, pe data de 17 decembrie 1903, in Carolina de Nord, Orville si Wilbur realizeaza primul zbor cu un aparat mai greu decat aerul.
Aportul adus de romani, in istoria aviatiei
Traian Vuia
Unul dintre pionierii aviatiei romane si mondiale, Traian Vuia este primul om care a zburat cu un aparat mai greu decat aerul, numit avionul Vuia 1.
Acesta era un monoplan usor, cu aripi din panza care se pliau, cu cadru metallic, elice si tren de aterizare dotat cu pneuri, folosite pentru prima oara in constructia de avioane. Zborul s-a efectuat pe o distanta de 12 metri, la o inaltime fata de sol de aproximativ 1 metru. La acea vreme presa mondiala a scris despre reusita romanului de a face posibil zborul cu un aparat mai greu decat aerul, pe o suprafata plana.
Academia de Stiinte de la Paris ii acorda, pe data de 17 august 1903, inventatorului Traian Vuia brevetul pentru aeroplanul automobil.
Henri Coanda, parintele avionului propulsat prin reactie
In anul 1910, langa Paris, Coanda incearca un prim zbor cu un avion propulsat prin reactie. Perioada 1911-1914 este dedicata constructiei de aparate cu elice, cunoscute sub numele Bristol-Coanda, acesta din urma fiind director tehnic al uzinelor Bristol.
Una dintre cele mai importante inventii ce i-a adus faima pe mapamond si care a revolutionat aeronautica este ,,efectul Coanda”, inventie ce obtine brevet in anul 1934, sub numele de ,,procedeu si dispozitiv pentru devierea unui fluid in alt fluid”.
Aurel Vlaicu, constructor al planoarelor Vlaicu 1 si Vlaicu 2
Nascut in Bintiti, langa Orastie, Aurel Vlaicu si-a definitivat studiile la Universitatea Ludwig Maximilians din München unde a obţinut, în 1907, diploma de inginer. La indemnul prietenului sau, poetul Octavian Goga, Vlaicu se muta la Bucuresti, in anul 1909, si incepe constructia la primul sau avion, Vlaicu 1.
Aurel Vlaicu i-a întrecut pe toţi. Aparatul lui era mai bun! ion ciulu, mecanicul care l-a ajutat la constructia primului avion
Avionul zboara fara probleme deasupra cartierului Cotroceni, pe o distanta de 50 de metri. Dupa aceasta reusita, anul urmator, inginerul roman cosntruieste avionul numit Vlaicu 2 cu care in anul 1912, la mitingul aerian de la Aspen din Austria, castiga un premiu I şi patru premii II.
Pe 13 septembrie 1913, Aurel Vlaicu incearca sa-si indeplineasca visul, acela de a traversa Muntii Carpati, urmand traseul Bucuresti-Orastie. Din pacate, incercarea nu a fost una reusita, iar ,,copilul teribil al secolului XX” se prabuseste cu avionul la Banesti, langa Campina.
Marturii
In arhiva Societatii de Radiodifuziune Romane se afla o inregistrare de exceptie, marturia despre construirea primului avion realizat de catre un roman. Inregistrarea datata 1982 a fost facuta cu Ion Ciulu, mecanicul ce l-a ajutat pe Aurel Vlaicu la realizarea ,,primului avion din tara noastra”.
Aurel Vlaicu era un om foarte bun, glumeţ, deschis, prietenos cu orişicine[…] Colaborarea cu Aurel Vlaicu a început în toamna anului 1909 când Aurel Vlaicu s-a prezentat la Arsenalul Armatei pentru a-şi construi primul său avion cu motor. A venit la Arsenal trimis de la Ministerul de Război, a venit cu planuri, cu schiţe şi am început lucrarea. El făcea schiţe şi ne dădea desenul: „Uite, lucrează piesa asta aşa, aşa…„, dar ca să pună el mâna să lucreze, nu punea mâna, nu! Lucram noi… el numai dădea indicaţii, când venea şi controla dacă e bine sau nu e bine. „Uite, aici nu e bine, aici nu e bine…„ Ceea ce a plănuit odată era bun plănuit!
Când a început montatul primului avion, […]A dat schiţe să lucreze la partea lemnoasă, la atelierul de lemnărie. După aceea, a venit la mecanică şi a dat iar schiţe pentru diferite piese, tendoare [extensoare] – eu am lucrat la tendoare prima dată. Erau de sârmă făcute, nu erau tendoare cumpărate. […] Şi-aşa am lucrat, încet-încet, şi-aşa că încet-încet, aparatul a început să se închege. Ăsta a fost primul avion care s-a făcut în ţara românească.
Inca o data se confirma faptul ca, Romania a dat cele mai ilustre nume, iata, si in domeniul aviatiei. Datorita realizarilor deosebite ale inventiilor lui Traian Vuia, Henri Coanda si Aurel Vlaicu, tara noastra a contribuit la evolutia aviatiei.