Acasa Istoria lumii ADN-ul uman. ...

ADN-ul uman. Structura chimica decodificata in anul 1953

ADN-ul uman este acea molecula organica care ne face sa fim la fel, dar care acorda individului si anumite particularitati. ADN este prescurtarea de la cuvantul buclucas – acidul dezoxiribonucleic. In anul 1869, Frierdich Miescher a izolat pentru prima data aceasta structura din bandajele chirurgicale.

ADN-ul uman. Structura chimica decodificata in anul 1953

ADN-ul, codul genetic al fiintelor vii, a fost decodificat pe 23 februarie 1953, de catre James D. Watson si Francis Crick. Structura de dubla spirala a ADN-ului sustine de fapt intreaga viata. Specialistii confirma ca laturile ”scarii” acestuia sunt formate din zahar si fosfat. Marea descoperire le-a adus celor doi si un Premiu Nobel in anul 1962.

- Publicitate -

ADN-ul uman. Structura chimica decodificata in anul 1953
Structura ADN. Sursa foto: descopera.ro

4 litere formeaza codul genetic

Stiati ca codul chimic al genomului uman contine 4 litere? Acestea sunt A – de la adenina, C – de la citozina, G – guanina si T – de la timina. Aceste molecule care compun ADN, pot fi combinate, iar omul poate avea 3,27 miliarde de ”trepte” in helixul dublu.

Atunci cand se schimba o litera se va forma o noua gena, specialistii afirmand ca genomul poate fi reprogramat prin rostirea unor cuvinte la o anumita frecventa sonora.

ADN sau Terra?

De-a lungul anilor, evolutia stiintei nu a putut oferi raspunsurile la toate intrebarile privind existenta noastra. Ultimele cercetari arata ca ADN-ul uman are o vechime de 10 miliarde de ani, dublu aproape fata de Terra, care are 4,5 miliarde de ani. Astfel, noua ipoteza ce apartine geneticienilor de la National Institute on Aging din America nu se mai potriveste cu teoria evolutionista a lui Darwin. Naturalistul afirma ca speciile au evoluat odata cu evolutia Pamantului, iar in cazul de fata ne putem gandi la o ”implantare” a ADN-ului.

ADN-ul uman. Structura chimica decodificata in anul 1953
Sursa foto: hunebednieuwscafe.nl

Curiozitati despre codul genetic!

  1. Stiati ca 1 milion de baze din secventa de date din ADN este echivalent cu 1 MB (megabyte) de spatiu de stocare?
  2. Secventa ADN este numita GENOM. Oamenii de stiinta estimeaza 3.000.000.000 de genomi in ADN-ul uman. O secventa care ar insuma 3 miliarde de genomi ar avea nevoie de un spatiu de stocare de 3 GB. (gigabites)
  3. Daca s-ar scrie, secventa ADN-ului ar fi notata pe 2001,000 de pagini.
  4. Daca codul genetic s-ar desface in celule, asta ar insemna 6.000 de ore, ca un drum pana pe Luna.
  5. Doar 1% din ADN ne face unici, restul de 99,99% seamana cu a celorlalti indivizi.
  6. Specialistii spun ca fratii pot imparti 50% din genele lor.
  7. Daca ne-am apuca sa scrie codul genetic, ne-ar lua 50 de ani din viata, asta in masura in care am tasta 60 de cuvinte pe minut si am petrece 8 ore pe zi facand acest lucru.

ADN-ul reconstituit din ramasitele unui individ sau animal sunt istorie! Cercetatorii Companiei deCODE Genetics din Islanda au reusit sa obtina genomul unei personalitati islandeze din secolul al XIX-lea, prin mostrele prelevate de la 182 de descendenti. Ghiciti ce s-a descoperit? Unul dintre stramosii lui Hans Jonathan venea din Africa.

- Publicitate -
Surse:Wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...