fbpx

AGERPRES. Prima agentie de presa romaneasca. Scurt istoric

AGERPRES. Prima agentie de presa romaneasca. Scurt istoric
AGERPRES. Prima agentie de presa romaneasca. Scurt istoric. Sursa foto: agerpres.ro

AGERPRES este prima agentie de presa romaneasca, infiintata in urma cu 129 de ani. Unul dintre cele mai importante centre de colectare a informatiei si transmiterea celor mai diverse stiri de pe intreg mapamondul. Bazele sale au fost puse pe 27 martie 1889, la initiativa ministrului de externe de la acea vreme, Petre P. Carp. Noua agentie ,,romaneasca, nationala si autonoma” s-a numit initial Agentia Telegrafica a Romaniei sau Agentia Romana si a functionat pana in anul 1916.

- Publicitate -

De-a lungul anilor agentia de presa romaneasca a mai primit si alte denumiri Agentia Telegrafica Romana „Orient-Radio” – RADOR, Agentia Romana de Presa – AGERPRES, Agentia Nationala de Presa ROMPRES si, din 2008, Agentia Natională de Presa AGERPRES.

AGERPRES a functionat intr-o ,,odae mare in casele ce le ocupa”

Pe 24 ianuarie/5 februarie 1889, ministrul de externe va cere Directiunii Generale a Telegrafelor si Postelor o ,,odae mare in casele ce le ocupa”.  Agentia Telegrafica a Romaniei si-a inceput activitatea odata cu trimiterea ,,primei telegrame”la Viena in data de 30 martie/11 aprilie 1889. Practic, aceasta era prima stire de presa din Romania, scrisa in odaile primei agentii romanesti, sub conducerea lui M. Braneanu.

In plina conflagratie mondiala, la sfarsitul anului 1916, Agentia Romana este evacuata din Palatul Postelor. Ministerul de Externe se vede nevoit sa anunte, pe 2 noiembrie 1917, legatia de la Paris ca agentia isi inchide usile.

Orient Radio RADOR este noul nume sub care isi duce mai departe activitatea agentia de presa, din 16 iunie 1921. La 28 decembrie 1944, printr-un decret-lege semnat de Regele Mihai, Societatea Orient-Radio devine ,,RADOR-Agentie de informatii telegrafice”.
Pe fondul evenimentelor Revolutiei din decembrie’89, la 8 ianuarie 1990, agentia capata o alta identitate, Agentia Nationala de Presa ROMPRES.

In prezent, Agentia are corespondenti in tara cat si in marile capitale europene si un serviciu de stiri pentru diaspora. AGERPRES detine cea mai mare arhiva de fotografii din Romania. De asemenea, are si un Serviciu Foto Intern si Extern, iar din 2013 a fost lansata o noua platforma online.

- Publicitate -
Surse:Agerpres

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...