AGERPRES. Prima agentie de presa romaneasca. Scurt istoric

1202
AGERPRES. Prima agentie de presa romaneasca. Scurt istoric
AGERPRES. Prima agentie de presa romaneasca. Scurt istoric. Sursa foto: stagneshs.org
AGERPRES. Prima agentie de presa romaneasca. Scurt istoric
AGERPRES. Prima agentie de presa romaneasca. Scurt istoric. Sursa foto: agerpres.ro

AGERPRES este prima agentie de presa romaneasca, infiintata in urma cu 129 de ani. Unul dintre cele mai importante centre de colectare a informatiei si transmiterea celor mai diverse stiri de pe intreg mapamondul. Bazele sale au fost puse pe 27 martie 1889, la initiativa ministrului de externe de la acea vreme, Petre P. Carp. Noua agentie ,,romaneasca, nationala si autonoma” s-a numit initial Agentia Telegrafica a Romaniei sau Agentia Romana si a functionat pana in anul 1916.

De-a lungul anilor agentia de presa romaneasca a mai primit si alte denumiri Agentia Telegrafica Romana „Orient-Radio” – RADOR, Agentia Romana de Presa – AGERPRES, Agentia Nationala de Presa ROMPRES si, din 2008, Agentia Natională de Presa AGERPRES.

AGERPRES a functionat intr-o ,,odae mare in casele ce le ocupa”

Pe 24 ianuarie/5 februarie 1889, ministrul de externe va cere Directiunii Generale a Telegrafelor si Postelor o ,,odae mare in casele ce le ocupa”.  Agentia Telegrafica a Romaniei si-a inceput activitatea odata cu trimiterea ,,primei telegrame”la Viena in data de 30 martie/11 aprilie 1889. Practic, aceasta era prima stire de presa din Romania, scrisa in odaile primei agentii romanesti, sub conducerea lui M. Braneanu.

In plina conflagratie mondiala, la sfarsitul anului 1916, Agentia Romana este evacuata din Palatul Postelor. Ministerul de Externe se vede nevoit sa anunte, pe 2 noiembrie 1917, legatia de la Paris ca agentia isi inchide usile.

Orient Radio RADOR este noul nume sub care isi duce mai departe activitatea agentia de presa, din 16 iunie 1921. La 28 decembrie 1944, printr-un decret-lege semnat de Regele Mihai, Societatea Orient-Radio devine ,,RADOR-Agentie de informatii telegrafice”.
Pe fondul evenimentelor Revolutiei din decembrie’89, la 8 ianuarie 1990, agentia capata o alta identitate, Agentia Nationala de Presa ROMPRES.

In prezent, Agentia are corespondenti in tara cat si in marile capitale europene si un serviciu de stiri pentru diaspora. AGERPRES detine cea mai mare arhiva de fotografii din Romania. De asemenea, are si un Serviciu Foto Intern si Extern, iar din 2013 a fost lansata o noua platforma online.