fbpx
Acasa Istoria lumii Albert Einste...

Albert Einstein. 10 lucruri interesante pe care trebuie sa le stii despre marele geniu

Albert Einstein, evreu de origine, s-a nascut in Germania, tara pe care o lasa in urma in perioada nazista si emigreaza in Statele Unite ale Americii, in 1933. Fizician, teoretician si profesor universitar la Berlin si Princeton, Einstein este autorul teoriei relativitatii si unul dintre cei mai mari oameni de stiinta din istorie. A publicat peste 300 de lucrari stiintifice si peste 150 in alte domenii.

  1. El nu este complet responsabil pentru E = mc2 – formula folosita in atomistica. Cea mai importanta parte a ecuatiei – sugestia unei echivalente intre masa si energie – a fost propusa de Friedrich Hasenöhrl, Henri Poincaré și Oliver Heaviside, inainte ca Einstein sa-si publice teoria in 1905.
  2. A picat examenul de admitere la universitate. In 1895, Einstein a picat examenul de admitere pentru Politehnica Federala Elvetiana. Chiar daca avea note exceptionale la matematica si fizica, la celelalte materii nu a excelat.
  3. El a ajutat la dezvoltarea armelor nucleare – desi nu este chiar asa. In realitate, ceea ce a facut Einstein a fost sa scrie o scrisoare presedintelui Roosevelt, in care il incuraja sa faca o astfel de arma. Asa s-a nascut Proiectului Manhattan, care a tinut piept nazistilor.
  4. A fost un mare muzician. Daca nu ar fi fost un geniu, Einstein ar fi putut deveni un mare violonist. Mama lui, pianista desavarsita, i-a insuflat dragostea pentru muzica, inca de la 5 ani.
  5. A castigat Premiul Nobel pentru Fizica in 1921 – dar nu pentru motivul pentru care credeti. Premiul nu i-a fost acordat pentru teoria relativitatii, ci pentru efectul fotoelectric.

La varsta de 10 ani, Einstein citea filozofia lui Immanuel Kant

  1. Ar fi putut fi presedintele Israelului. Atunci cand Chaim Weizmann a murit, lui Einstein i s-a oferit scaunul presedintiei acestei tari, dar a refuzat.
  2. Hobby-ul sau era navigatul. Nu a fost un marinar excelent, fiindca nici macar nu stia sa inoate, dar ii placea apa.
  3. Stiati ca marele geniu nu a putut vorbi pana la varsta de 4 ani?
  4. Rar a vizitat un laborator. Desi, omul de stiinta al tuturor timpurilor a dezvoltat teorii care au depasit limitele stiintei el nu a lucrat in laborator. Toate ideile sale erau notate pe hartie sau, pur si simplu, le tinea minte.
  5. Einstein a fost supravegheat de FBI. Nu dupa mult timp dupa ce omul de stiinta s-a mutat in S.U.A., seful FBI, J. Edgar Hoover, l-a pus sub supraveghere. Temandu-se ca intelectualul ar putea fi un spion, FBI i-a ascultat apelurile telefonice, i-a verificat corespondenta si chiar i-a rascolit cosul de gunoi, timp de doua decenii.
- Publicitate -
Surse:Wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...