Pe 21 martie 1963, Inchisoarea Alcatraz, cel mai sigur penitenciar din Statele Unite ale Americii, isi inchidea definitiv portile. Timp de 29 de ani, aici au fost inchisi cei mai de temut infractori, dar niciunul nu a reusit sa evadeze sau…cel putin asa se spune. Costurile prea mari de intertinere au determinat autoritatile sa transforme un simbol de maxima siguranta intr-un muzeu. Asa se face ca, in prezent, este una dintre atractiile principale din San Francisco, ce atrage 1,5 milioane de turisti.
Mica insula din apele golfului San Francisco a fost descoperita de un navigator spaniol, pe numele sau Juan Manuel de Ayala. Asta se intampla in anul 1775 cand La Isla de los Alcatrases-Insula Pelicanilor era parte a teritoriului mexican.
Primul propietar a fost Workman, un britanic care a primit insula de la guvernatorul provinciei mexicane Alta California cu singura conditie de a construi un far.
In anul 1847, insula pe care se adaposteau pelicanii trece in proprietatea Americii, iar guvernatorul Californiei, John Charles Fremont cumpara Alcatrazul pentru suma de 5.000 de dolari. In anul 1854 pe insula va fi ridicat un far, iar in anul 1859 este construita o adevarata fortareata.
Insula Alcatraz are o pozitie strategica, se afla la doar 2,4 kilometri de malul orasului San Francisco. Astfel incat, presedintele american de la acea vreme, Millard Fillmore hotaraste ca Alcatraz sa devina baza militara. Aceasta a fost folista in timpul Razboiului Civil American din anul 1861.
Dupa razboi, tehnologia avansase, iar arsenalul de pe insula era depasit, astfel incat autoritatile decid ca fortareata este potrivita pentru detentie militara.
Intre anii 1909-1911, inchisoarea va fi modernizata, iar in anul 1933 este transformata in inchisoare federala. Cunoscuta ca ,,The Rock”-Stanca, Alcatraz a devenit in scurt timp cea mai sigura inchisoare din America. Pozitia insulei, curentii marini, normele de maxima siguranta au contribuit la renumele de cel mai dur penitenciar din care nu se putea scapa.
Detinuti celebri si 14 tentative de evadare
Penitenciarul, impartit in 4 corpuri: A, B, C, D, a gazduit timp de 29 de ani, atat detinuti cat si personalul care lucra aici, impreuna cu familiile lor.
1.576 dintre cei mai cunoscuti detinuti americani ai timpurilor au fost inchisi la Alcatraz. Cei mai ,,celebri” dintre ei sunt mafiotul Al Capone, George Kelly ,,Mitraliera” sau Robert Stroud ,,Pasararul din Alcatraz”.
36 de prizonieri si-au incercat norocul pentru a-si recastiga libertatea. 23 dintre ei au fost prinsi, 6 au fost impuscati si 2 s-au inecat. Alti 5 prizonieri au fost dati disparuti, incat, oficial nicio tentativa nu a avut succes. Cu o exceptie!
Marea evadare din Alcatraz – 1441, 1476 si 1485
Frank Lee Morris, care a inspirat pelicula ,,Evadare din Alcatraz”, John William Anglin si Clarence Anglin se pare ca ar fi reusit totusi sa scape cu viata de pe ,,Insula Diavolului”. Intr-un an au reusit sa sape, cu lingura, o iesire prin gura de aerisire. Si-au construit o pluta, iar in paturilor lor au asezat manechine realizate din hartie igienica, sapun si par. Si dusi au fost, iar FBI-ul a clasat dosarul declarand ca acestia s-au inecat. Oare asa sa fie?
Alcatraz – Iad sau Rai?
Cu toate ca era cunoscuta ca o inchisoare de maxima siguranta, cei mai multi detinuti isi cereau transferul pe insula. Prizonierii aveau un regim de trai mult mai decent fata de alte penitenciare. Cele 4 drepturi erau mereu respectate, si anume, mancare, imbracaminte, adapost si ingrijire medicala. Iar dusurile functionau cu apa calda, ca in eventualitatea unei evadari, socul termic in contactul cu apele reci ale golfului sa nu fie suportabil.
O lista a regulilor respectate la Alcatraz poate fi vazuta pe site-ul oficial al fostei inchisori.