fbpx
Acasa Istoria lumii Alcatraz. Pov...

Alcatraz. Povestea incredibila a celei mai dure inchisori din America

Pe 21 martie 1963, Inchisoarea Alcatraz, cel mai sigur penitenciar din Statele Unite ale Americii, isi inchidea definitiv portile. Timp de 29 de ani, aici au fost inchisi cei mai de temut infractori, dar niciunul nu a reusit sa evadeze sau…cel putin asa se spune. Costurile prea mari de intertinere au determinat autoritatile sa transforme un simbol de maxima siguranta intr-un muzeu. Asa se face ca, in prezent, este una dintre atractiile principale din San Francisco, ce atrage 1,5 milioane de turisti.

Alcatraz. Povestea incredibila a celei mai dure inchisori din America
Alcatraz. Povestea incredibila a celei mai dure inchisori din America. Sursa foto: twotravelingtexans.com

- Publicitate -

Mica insula din apele golfului San Francisco a fost descoperita de un navigator spaniol, pe numele sau Juan Manuel de Ayala. Asta se intampla in anul 1775 cand La Isla de los Alcatrases-Insula Pelicanilor era parte a teritoriului mexican.

Primul propietar a fost Workman, un britanic care a primit insula de la guvernatorul provinciei mexicane Alta California cu singura conditie de a construi un far.

Alcatraz. Povestea incredibila a celei mai dure inchisori din America
Tururi ghidate – in vizita la Muzeul Alcatraz. Sursa foto: alcatrazcruises.com

In anul 1847, insula pe care se adaposteau pelicanii trece in proprietatea Americii, iar guvernatorul Californiei, John Charles Fremont cumpara Alcatrazul pentru suma de 5.000 de dolari. In anul 1854 pe insula va fi ridicat un far, iar in anul 1859 este construita o adevarata fortareata.

Insula Alcatraz are o pozitie strategica, se afla la doar 2,4 kilometri de malul orasului San Francisco. Astfel incat, presedintele american de la acea vreme, Millard Fillmore hotaraste ca Alcatraz sa devina baza militara. Aceasta a fost folista in timpul Razboiului Civil American din anul 1861.

Alcatraz. Povestea incredibila a celei mai dure inchisori din America
Alcatraz. Povestea incredibila a celei mai dure inchisori din America. Sursa foto: pbs.org

Dupa razboi, tehnologia avansase, iar arsenalul de pe insula era depasit, astfel incat autoritatile decid ca fortareata este potrivita pentru detentie militara.

Intre anii 1909-1911, inchisoarea va fi modernizata, iar in anul 1933 este transformata in inchisoare federala. Cunoscuta ca ,,The Rock”-Stanca, Alcatraz a devenit in scurt timp cea mai sigura inchisoare din America. Pozitia insulei, curentii marini, normele de maxima siguranta au contribuit la renumele de cel mai dur penitenciar din care nu se putea scapa.

Detinuti celebri si 14 tentative de evadare

Penitenciarul, impartit in 4 corpuri: A, B, C, D, a gazduit timp de 29 de ani, atat detinuti cat si personalul care lucra aici, impreuna cu familiile lor.

1.576 dintre cei mai cunoscuti detinuti americani ai timpurilor au fost inchisi la Alcatraz. Cei mai ,,celebri” dintre ei sunt mafiotul Al Capone, George Kelly ,,Mitraliera” sau Robert Stroud ,,Pasararul din Alcatraz”.

Alcatraz. Povestea incredibila a celei mai dure inchisori din America
Cardul pe care a fost inregistrat mafiotul Al Capone. Sursa foto: alcatrazhistory.com

Alcatraz. Povestea incredibila a celei mai dure inchisori din America
Alcatraz. Povestea incredibila a celei mai dure inchisori din America: Al Capone. Sursa foto: alcatrazhistory.com

Alcatraz. Povestea incredibila a celei mai dure inchisori din America
Alcatraz. Povestea incredibila a celei mai dure inchisori din America: celula lui Al Capone. Sursa foto: alcatrazhistory.com

36 de prizonieri si-au incercat norocul pentru a-si recastiga libertatea. 23 dintre ei au fost prinsi, 6 au fost impuscati si 2 s-au inecat. Alti 5 prizonieri au fost dati disparuti, incat, oficial nicio tentativa nu a avut succes. Cu o exceptie!

Marea evadare din Alcatraz – 1441, 1476 si 1485

Frank Lee Morris, care a inspirat pelicula ,,Evadare din Alcatraz”, John William Anglin si Clarence Anglin se pare ca ar fi reusit totusi sa scape cu viata de pe ,,Insula Diavolului”. Intr-un an au reusit sa sape, cu lingura, o iesire prin gura de aerisire. Si-au construit o pluta, iar in paturilor lor au asezat manechine realizate din hartie igienica, sapun si par. Si dusi au fost, iar FBI-ul a clasat dosarul declarand ca acestia s-au inecat. Oare asa sa fie?

Alcatraz. Povestea incredibila a celei mai dure inchisori din America
Marea evadare: John William Anglin si Clarence Anglin si Frank Lee Morris. Sursa foto: wdbj7.com

Alcatraz –  Iad sau Rai?

Cu toate ca era cunoscuta ca o inchisoare de maxima siguranta, cei mai multi detinuti isi cereau transferul pe insula. Prizonierii aveau un regim de trai mult mai decent fata de alte penitenciare. Cele 4 drepturi erau mereu respectate, si anume, mancare, imbracaminte, adapost si ingrijire medicala. Iar dusurile functionau cu apa calda, ca in eventualitatea unei evadari, socul termic in contactul cu apele reci ale golfului sa nu fie suportabil.

Alcatraz. Povestea incredibila a celei mai dure inchisori din America
Alcatraz. Povestea incredibila a celei mai dure inchisori din America. Sursa foto: Wikipedia.org

O lista a regulilor respectate la Alcatraz poate fi vazuta pe site-ul oficial al fostei inchisori.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...