Alfred Nobel ramane in istorie ca fiind cel care a inventat dinamita, dar si cel care a creat celebrele Premii Nobel. ”Negustorul mortii”, asa cum era numit in epoca sa, a decis prin testamentul sau ca toata averea lui sa fie distribuita acelor personalitati care au avut realizari extraordinare in beneficiul umanitatii. Incepand cu anul 1901, Premiile Nobel au devenit cele mai prestigioase premii din lume. In prezent valoarea premiului Nobel, din fiecare domeniu, este de 9 milioane de coroane suedeze – 944.000 de euro si poate fi impartita la 3 persoane.

Alfred Nobel, inventatorul dinamitei

Alfred Nobel s-a nascut in anul 1833, la Stockholm si era unul dintre fiii inginerului Immanuel Nobel. Problemele financiare ale afacerilor familiei Nobel ii determina pe acestia sa se mute in Rusia, la Sankt Petersburg. In anii ce au urmat, Nobel a studiat 5 limbi straine, stiintele exacte si a vizitat Suedia, Germania, Franta si America.

Sursa foto: noeblprize.org
Sursa foto: noeblprize.org

In anii ’50, in laboratorul chimistului T.J.Pelouze il intalneste pe inventatorul nitroglicerinei, Ascanio Sobrero, intalnire care va marca cariera lui Nobel. In acei ani, folosirea explozibilului la daramarea construtiilor era tot mai riscanta, punand vieti in pericol. Astfel ca, Alfred Nobel devine din ce in ce mai interesat de acest domeniu.

Continua sa lucreze la compania tatalui sau, iar experimentele sale cu nitroglicerina au urmari grave. La compania din Stockholm are loc o explozie in care moare fratele cel mic al lui Alfred. Afectat de eveniment si obligat de autoritati sa renunte la experimente, Alfred Nobel se muta pe un vas, in Lacul Malaren unde isi continua cercetarile.

Dupa multe teste si amestecarea nitroglicerinei cu cuart, in anul 1867, Alfred isi breveteaza inventia sub denumirea de dinamita. Pentru declansarea exploziei acesta realizeaza si un detonator bazat pe aprinderea unui fitil.

Alfred Nobel. Sursa foto: teinteresa.es
Alfred Nobel. Sursa foto: teinteresa.es

Anii urmatori, afacerea cu dinamita a devenit una extrem de profitabila, exporturile ajungand in mai multe tari din Europa, America si Australia.

Alfred Nobel era un pasionat al calatoriilor, iar Victor Hugo l-a numit ”cel mai bogat vagabond al Europei”.

In 1896 Alfred Nobel moare. Brevetase peste 355 de inventii, printre care cauciucul sintetic, pielea artificiala si matasea sintetica.

Cum a devenit Alfred Nobel din”negustor al mortii” in finantator al Premiilor Nobel?

Printr-o eroare produsa in articolul unei publicatii din Franta care anunta incidentul petrecut la compania tatalui sau. Acest articol, de fapt, era un necrolog intitulat ”Negustorul mortii a murit”, facand referire la fratele sau cel mic. Constiinta lui Alfred Nobel a fost zdruncinata de articolul care il portretiza negativ.

In anul 1896, savantul si omul de afaceri Alfred Nobel moare in Italia. Acesta lasa in urma sa 355 de inventii, printre cele mai importante: dinamita, cauciucul sintetic, pielea artificiala si matasea sintetica.

In testamentul lui Alfred Nobel, era stipulat ca averea, de 1,6 milioane de lire sterline, sa fie oferita acelor personalitati care au avut realizari extraordinare in beneficiul umanitatii. Premiile pentru disciplinele: Chimia, Medicina, Fizica, Literatura erau acordate de un comitet suedez, la Stockholm. Premiul Nobel pentru Pace era decernat la Oslo.

Premiile Nobel. Sursa foto: thefulcrum.ca
Premiile Nobel. Sursa foto: thefulcrum.ca

Pe 29 iunie 1900 a fost infiintata si Fundatia Nobel care controleaza respectarea regulilor lasate mostenire prin testament de catre Alfred Nobel.

In 1968 a fost creat si Premiul pentru Economiei, iar sarcina de a selecta laureatul a revenit Academiei Regale Suedeze de Stiinte.

Incepand cu anul 1901, Premiile Nobel sunt cele mai prestigioase premii din lume. In prezent valoarea premiului Nobel este de 9 milioane de coroane suedeze – 944.000 de euro si poate fi impartita la 3 persoane.