Alfred North Whitehead. Matematicianul caruia i-au trebuit 162 de pagini ca sa explice ca 1+1=2

814
Alfred North Whitehead. Matematicianul caruia i-au trebuit 162 de pagini ca sa explice ca 1+1=2
Alfred North Whitehead. Matematicianul caruia i-au trebuit 162 de pagini ca sa explice ca 1+1=2. Sursa foto: delawareright.com

Alfred North Whitehead, un nume prea putin cunoscut si deloc amintit in cartile de matematica, dar caruia ii suntem datori pentru o explicatie simpla. Aceea conform careia 1+1=2, o teorie larg dezbatuta in cartea intitulata ,,Principia Mathematica”, scrisa in anul 1910. Ca sa se faca inteles i-au trebuit nu mai putin de 162 de file, dar azi, in lumea intreaga, se foloseste aceasta propozitie matematica cu iz logic.

Alfred North Whitehead. Matematicianul caruia i-au trebuit 162 de pagini ca sa explice ca 1+1=2
Alfred North Whitehead. Matematicianul caruia i-au trebuit 162 de pagini ca sa explice ca 1+1=2: Whitehead. Sursa foto: Wikipedia.org

Cine este domnul Whitehead?

Whitehead a fost o personalitate complexa, de altfel una dintre figurile marcante ale filosofiei. Timp de zeci de ani a fost preocupat sa gaseasca raspunsurile asupra problemelor de algebra, logica sau de geometrie.

Alfred North Whitehead a fost matematician, logician, profesor remarcabil la Harvard si filosof. S-a nascut in Ramsgate, Kent, Anglia, in anul 1861, intr-o familie de profesori si preoti pe linie paterna. De-a lungul vietii sale, figura bunicului a reprezentat un model pe care l-a urmat.

A studiat din scoarta-n scoarta matematica la Trinity College din Cambridge. Priceperea sa la cifre o confirma Tratatul despre Algebra Universala si Principia Mathematica.

Intre anii 1910-1913, pe timpul sederii sale in Anglia resuseste sa colaboreze cu fostul sau student, Bertrand Russel la cartea Principia Mathematica.

Pe meleaguri britanice isi descopera si interesul asupra filosofiei si se dedica studiului, iar in 1925 publica Stiinta si Lumea Moderna. In anul 1929 publica Proces si realitate, una dintre cele mai importante carti de filosofie. Criticii au comparat-o cu lucrarea lui Kant, ”Critica ratiunii pure.

Principia Mathematica este considerata una dintre cele mai importante lucrari ale secolului XX din domeniul logicii matematicii.

Principia Mathematica

Desigur, lucrarea care il defineste ca matematician, ce a facut lumii cunoscuta propozitia 1+1=2, este Principia Mathematica. Lucrare in care este explicat procesul logic al acestui rezultat. Cartea a fost scrisa in perioada 1910-1913, in colaborare cu fostul student, Bertrand Russell. Este considerata una dintre cele mai importante lucrari ale secolului XX. Biblioteca Moderna a clasat-o pe locul 23 intr-un top 100 al cartilor in limba engleza.

Alfred North Whitehead. Matematicianul caruia i-au trebuit 162 de pagini ca sa explice ca 1+1=2
Principia Mathematica. Sursa foto: Wikipedia.org

Axiome, reguli ale logicii sunt dovedite matematic in cele 162 de file ale lucrarii in trei volume, scrisa de Whitehead si Russell. 1+1=2 ocupa paginile a doua volume din cele trei. O incercare reusita de a demonstra pe firul logic si argumentat de ce ,,propozitia de mai sus este ocazional utila”. 10 ani le-au trebuit celor doi intelectuali ca sa puna in cele 2000 de pagini tot ceea ce stiau.

Alfred North Whitehead. Matematicianul caruia i-au trebuit 162 de pagini ca sa explice ca 1+1=2
Alfred North Whitehead. Matematicianul caruia i-au trebuit 162 de pagini ca sa explice ca 1+1=2: explicatia aritmetica dezvoltata in Principia Mathematica. Sursa foto: Wikipedia.org

Matematicienii vremii nu au primit bine lucrarea stiintifica, iar publicarea sa a costat 600 de lire. 300 de lire i-a platit Universitatea Cambridge, 200 Societatea Regala din Londra si cate 50 autorii. In pofida primirii negative in mediul academic de la acea vreme, Principia Mathematica nu lipseste, in prezent, din biblioteca niciunei universitati din lume.

Whitehead scria in nota introductiva:

”Obiectul urmatoarelor capitole nu este de a preda matematica, ci de a permite studentilor de la inceputul cursului lor sa stie despre ce este stiinta si de ce este in mod necesar fundamentul gandirii exacte aplicate fenomenelor naturale”.