Acasa Istoria lumii Alo, aici Gra...

Alo, aici Graham Bell! De la primul telefon in lume, la primul aparat instalat in Romania

Se implinesc 142 de ani de la inventia lui Graham Bell, telefonul. Insa, marele eveniment nu a fost lipsit de incidente. Elisha Gray, inventatorul telegrafului a depus si el, la cateva ore, aceeasi inventie.

Alo, aici Graham Bell! De la primul telefon in lume, la primul aparat instalat in Romania

Cine a fost Graham Bell? Inventatorul telefonului s-a nascut la 3 martie 1847 in Edinburgh. Familia sa, o autoritate in domeniul foneticii, il va incuraja pe Graham sa urmeze acelasi drum si va studia anatomia si fiziologia glasului uman, pana in anul 1870.

- Publicitate -

Alo, aici Graham Bell! De la primul telefon in lume, la primul aparat instalat in Romania
Alo, aici Graham Bell! De la primul telefon in lume, la primul aparat instalat in Romania. Sursa foto: Wikipedia.org

Meticulos si pasionat de sunete, in anul 1876 Bell creeaza un dispozitiv care putea sa emita si sa receptioneze cuvintele rostite. Studiul sau continuu si pasiunea pentru fonetica, iata, se concretizau in descoperirea secolului, telefonul. Dispozitivul era format dintr-un transmitator in care undele sonore loveau o diafragma flexibila cu un magnet atasat.

Mult mai devreme, in anul 1861, si alti oameni de stiinta au fost preocupati de studiul sunetelor. Este cazul profesorului german Johann Philipp Reis care descoperise ”un aparat de vorbit la distanta”. De asemenea, Elisha Gray si Antonio Meucci vor experimenta in America transmiterea sonora prin cablurile electrice.

De la telegraful armonic la telefon

Alexander Graham Bell va reusi sa aduca imbunatatiri celui mai utilizat instrument de transmitere a mesajelor, telegraful. In anul 1873 va incepe sa lucreze la ”telegraful armonic”, alaturi de Thomas Watson. Experimentele lor au dovedit ca tonurile diferite ar varia puterea unui curent electric intr-un fir. In timpul experimentelor, Bell a auzit un sunet ciudat, acesta era tonul. Un experiment reusit, descris de insusi inventatorul telefonului.

Alo, aici Graham Bell! De la primul telefon in lume, la primul aparat instalat in Romania
Alo, aici Graham Bell! De la primul telefon in lume, la primul aparat instalat in Romania. Sursa foto: Wikipedia.org

Cu ajutorul noului mijloc de transmitere a mesajelor ii va spune asistentului sau Watson: ”Dle Watson, vino aici! Vreau sa vorbesc cu tine!” Bell construieste ”fonoautograful”,ce va inregistra tonul pe un cilindru innegrit cu funingine.

Pe data de 14 februarie 1876 va obtine patentul pentru descrierea transmiterii sunetelor, dar ii este solicitat sa trimita un aparat care functioneaza. Bell realizase experimentul cu aparatul inventat de Johann Philipp Reis in 1861. Primirea patentului pentru inventia telefonului a creat mari controverse pentru ca la doar cateva ore, Elisha Gray a prezentat un aparat, insa, acesta era in stare de functionare. Telefonul lui Bell a trecut testul, dupa ce a primit oficial patentul. Desigur, cei doi inventatori au ajuns pe salile tribunalului, dar batalia juridica a fost castigata de Bell.

In 1877, Graham Bell va infiinta compania ”Bell Telephone Company”, care va instala 3.000 de telefoane private pana la sfarsitul anului.

Alo, aici Graham Bell! De la primul telefon in lume, la primul aparat instalat in Romania
Alo, aici Graham Bell! De la primul telefon in lume, la primul aparat instalat in Romania. Sursa foto: giftplanet.ro

Odata cu inventarea telefonului a inceput si epoca comunicarii, secolele urmatoare fiind caracterizate de inovatie in domeniu. In prezent ne bucuram de mici calculatoare la care putem vorbi, trimite email-uri, fotografii, putem filma, si totul cu o mica cutie care incape in buzunar.

Telefonul in Romania

Prima linie telefonica a fost instalata in Transilvania anului 1881. In anul 1883 se va instala o astfel de linie si la Bucuresti, care va lega magazinul si Tipografia ”Socec”. Din 1930 pana in 1941, Guvernul roman a concesionat serviciul de telefonie firmei americane International Telephone and Telegraph Corporation. In perioada 1949-1989, Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor a preluat compania de telefoane, transformata in Directie PPT.

In anul 1999 se va infiinta ROM-POST-TELECOM, operator de stat in telecomunicatii, posta si broadcasting, iar din 1991 ii ia locul Romtelecom.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organiza...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...