Andre Jules Michelin s-a nascut in 1853 si a fost un industrias francez care, impreuna cu fratele sau, a pus bazele celebrei companii de anvelope Michelin, Michelin Tyre Company. Asta se intampla in Franta anului 1888 in orasul Clermont-Ferrand.

In anul 1900, Andre Michelin publica primul Ghid Michelin care avea sa fie un ajutor pentru soferi. Acest ghid le indica unde sunt statiile de alimentare, cei mai buni mecanici, hoteluri, restaurante din Franta.

Andre Michelin. Sursa foto: wikipedia

Inceputuri

In anul 1886, tanarul Andre Michelin abandoneaza cariera stralucita de inginer din Paris pentru a prelua terenurile si echipamente agricole ale bunicului sau.
Infiintata in 1832, „Michelin et Cie” a fost neglijata si a fost pe punctul de a se afla in faliment, după moartea fondatorului. Compania bunicului vindea echipamente agricole și un sortiment ciudat de produse din cauciuc vulcanizat, cum ar fi centurile, supapele și tevile.

Michelin. Sursa foto: yahoofinance.com

Dupa ce a preluat compania, Andre Michelin l-a coptat si pe fratele sau Edouard Michelin sa se alature conducerii companiei. Pe parcursul activitatii, cei doi au avut un real succes, fara sa fi avut vreo experienta anterioare in vanzari. In anul 1889, un ciclist familiarizat cu compania Michelin i-a cerut lui Edouard sa il ajute sa modifice pneul de la bicicleta care era plat.

La sfarsitul anilor ’80, ciclismul devenise o forma populara de transport, precum si un hobby. Asta se datora brevetului obtinut de John Boyd Dunlop pentru pneurile pentru biciclete gonflabile.

Inainte de inventia Dunlop, anvelopele pentru biciclete erau realizate din cauciuc solid. Acestea asigurau o tractiune redusa si faceau calatoria dificila si incomoda.

Reclama Michelin. Sursa foto: probikekit.co.uk

Dupa asistenta ceruta de biciclistul nemultumit, cei doi Michelin au recunoscut ca va exista o mare cerere de anvelope pneumatice, daca ar exista si o cale de reparatii mai rapida. Edouard realizeaza o serie de experimente si prototipuri, iar in 1891 i se acorda brevet pentru anvelopa detasabila.  Andre si Edouard Michelin sunt in Hall of Fame din Dearborn, Michigan, Statele Unite ale Amerii din 2002.

Ce era de fapt Ghidul Michelin la inceput

In anul 1900, Andre Michelin publica primul Ghid Michelin care avea sa fie un ajutor pentru soferi. Acest ghid le indica unde sunt statiile de alimentare, cei mai buni mecanici, preturile pentru combustibil, hoteluri, restaurante din Franta. Astfel, el reuseste sa isi promoveze si fabrica de anvelope Michelin.

Ghid Michelin. Sursa foto: ristorantealex.euwordpress

Ghidul era compus din doua parti: Ghidul Rosu si Ghidul Verde. Cel rosu cuprindea cele mai bune hoteluri si restaurante din Europa, iar cel verde era dedicat drumetiilor si turismului.

Michelin publica, de asemenea, Guide Voyageur Pratique (pentru calatorii independenti), Guide Gourmand (cele mai bune restaurante), Guide Escapade (pentru iesiri scurte) si Guide Coup de Coeur (hoteluri de calitate).

Pana in 1920, Ghidul Michelin fost distribuit gratuit, iar in 1930 apar primele liste cu o stea, doua si trei stele pentru cele mai apreciate restaurante. De atunci, tot mai multe tari au inceput sa primeasca vizita inspectorilor misteriosi Michelin, iar topul celor mai bune restaurante e actualizat de la an la an.

Ghid Michelin. Sursa foto: wikipedia

Ce semnifica ghidul Michelin in gastronomie

Este un fel de Sfantul Graal al restaurantelor, chefilor si criticilor. Dupa numeroase vizite misterioase, notari si degustari ale criticilor companiei Michelin, an de an se confera prestigioasele stele. Cele trei stele (maximul de puncte) confera urmatoarele titluri: 1 stea – restaurantul este bun, 2 stele – un meniu excelent, 3 stele -un meniu exceptional si merita sa calatoresti pana la el.

Stelele Michelin se acorda, conform ghidului, dupa anumite criterii de care inspectorii Michelin tin cont la fiecare vizita de-a lor: calitatea ingredientelor, creativitatea, maiestria bucatarului, raportul calitate-pret si respectarea standardelor culinare.

In 2006, a fost introdusa si The Rising Star (Steaua in ascensiune), care desemneaza cel mai bun restaurant al categoriei din care face parte.

Ghid Michelin in 2017. Sursa foto: bonjourparis.com