Acasa Istoria lumii Andy Warhol. ...

Andy Warhol. Artistul pop art care a transformat o cutie de supa in brand

Andy Warhol a fost unul dintre cei mai reprezentativi artisti pop art din America anilor ’60. Neconventional, spirit liber, popular, pionier, vizionar sunt doar cateva dintre cuvintele care il pot descrie pe Warhol. El va transforma obiectele de uz casnic, reclamele, produsele industriale in adevarate opere de arta expuse la muzeele din intreaga lume. Ceea ce este cu adevarat interesant, Warhol permite fiecarui spectator sa aiba propria parere despre arta sa.

Andy Warhol. Artistul pop art care a transformat o cutie de supa in brand
Andy Warhol. Artistul pop art care a transformat o cutie de supa in brand. Sursa foto: contenttime.com

- Publicitate -

O arta care reflecta cultura americana, intr-un mod foarte ingenios. Cele mai notabile opere ale sale sunt portretul lui Marilyn Monroe expus pe panze de culori diferite, aplicand tehnica seriografiei-multiplicarea motivului. De altfel, Brillo Boxes, Sticlele de Coca Cola si cutii de conserve Campbell’s Soup sunt cele mai reprezentative. In anul 1986, cea mai de succes opera este reprezentata de o serie de autoportrete-Self-Portrait.

Andy Warhol. Artistul pop art care a transformat o cutie de supa in brand
Coca Cola lui Warhol. Sursa foto: revolverwarholgallery.com

Andy Warhol: Cum devine o cutie banala de supa… brand

Lumea artei a anilor ’60 inca avea reminescentele expresionismului abstract. America plutea intr-o deriva, iar tablourile perfect realizate ale expresionistilor devenisera cliseu. Andy Warhol se va face remarcat prin autenticitatea sa si noi tehnici de a readuce imaginea in lucrarile de arta. Designerul de interior si propietar de galerie, Muriel Latow are o idee stralucita pe care i-o imprataseste artistului, aceea de a picta cutii de supa. Sa se gandeasca la acele obiecte pe care americanii le folosesc zilnic si care ar putea ajunge intr-un muzeu, galerie.

Andy Warhol. Artistul pop art care a transformat o cutie de supa in brand
Andy Warhol. Artistul pop art care a transformat o cutie de supa in brand: supa Campbell’s. Sursa foto: soup-tate.co.uk

Astfel, oricine putea deveni artist pret de cateva minute si orice obiect putea castiga titlul de opera de arta. Inspirat de reclamele, care invadasera piata americana si tehnicile comertului, artistul a recreat aceasta lume a publicitatii.

De ce ar sta 32 de panze banale cu imaginea unei supe pe peretele uneia dintre galeriile populare ale New York-ului? De ce nu! Poate fi o experienta inedita sa privesti dintr-o alta perspectiva un produs intalnit in magazin, care a fost expus pe peretele unei galerii. Pentru realizarea panzelor, Warhol folosise vopsea polimerica. Fiecare imagine reprezenta un alt sortiment de supa Campbell’s, brand american inca din 1869. Muzeul de Arta Moderna din New York a pariat pe Warhol si in 1962 organizau primul simpozion dedicat curentului Pop Art.

 

,,In viitor, oricine va putea fi faimos pentru 15 minute”, declara artistul.

 

Warhol va picta si sticle de Coca Cola, bancnote si portretele unor celebritati, cel mai cunoscut fiind cel al lui Marilyn Monroe.

Andy Warhol. Artistul pop art care a transformat o cutie de supa in brand
Portretul lui Marilyn Monroe realizat de Warhol. Sursa foto: altmarius.ning.com

Andy Warhol: Supa Campbell’s turnata pe rochie

Warhol a mizat tot, creand o piesa vestimentara prin care dorea sa atraga atentia asupra stilului de viata consumerist. Rochia era realizata din hartie si imprimata cu cutiile de supa Campbell, o noutate pentru acele vremuri. Intrebat de ce a ales o cutie banala de supa, artistul a raspuns: ,,Am vrut sa pictez nimicul si esenta lui am gasit-o in aceasta umila cutie.”

Andy Warhol. Artistul pop art care a transformat o cutie de supa in brand
Andy Warhol. Artistul pop art care a transformat o cutie de supa in brand. Rochia de hartie desenata cu cutii de supa Campbell’s. Sursa foto: AFP PHOTO /LOUISA GOULIAMAKI

Si in prezent, rochia lui Warholl influenteaza lumea modei de la Paris, Milano, Londra si Nwe York. Moschino s-a inspirat din opera artistului si a realizat o prezentare de moda in anul 2013. Un an mai tarziu alte doua case celebre de moda, Chanel si Prada au inclus rochia-supa in prezentarile lor. Cel care l-a inspirat pe artistul pop art este creatorul de moda Yves Saint Laurent, primul designer care a explorat arta in colectiile sale. Andy Warholl l-a pictat pe acesta intr-o pictura pe matase realizata pe 4 panouri.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organiza...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...