Ateneul Roman. Cum a aparut un edificiu-simbol pentru capitala

Ateneul Roman este una dintre cladirile simbol ale capitalei, construita in urma cu 130 de ani (1886-1888). Edificiul – simbol al culturii romanesti a gazduit concertele marilor artisti, aici s-au auzit ”in prima auditie” capodopere muzicale, au fost organizate expozitii, printi, printese, regi si regine, oameni politici au calcat pragul Ateneului Roman.

Sala de concerte se afla chiar in inima orasului, pe batrana Calea Victoriei, in Piata George Enescu. Cladirea a fost cosntruita dupa planurile arhitectului francez Albert Galleron, intr-un melanj de stiluri neoclasic si eclectic, intre anii 1886-1888.

Societatea ”Ateneul Roman”

- Publicitate -

La initiativa unor personalitati importante ale secolului al XIX-lea ca Nicolae Kretzulescu, Constantin Esarcu, V.A.Urechia si Petre S. Aurelian a fost infiintata, in anul 1865, Societatea ,,Ateneul Roman”. O institutie culturala care sa reuneasca pictori, scriitori, intelectuali ai vremii. ”Palatul stiintelor si artelor”, dupa cum spunea Esarcu, unde se tineau conferinte pe teme diverse, era casa lui Costache Ghica din zona Parcului Cismigiu.

Ateneul Roman. Sursa foto: commons.wikimedia.org
Ateneul Roman. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Odata cu mostenirea lasata de Carol Rosetti se intrevad si primele idei pentru constructia Ateneului Roman. In anul 1870, acesta lasa Ateneului doua case amplasate in mahalaua Boteanu, o biblioteca cu 865 de titluri si un fond lichid, care ajutat de donatii ajungea la 115.000 de lei.

,,(…)sa avem ambitia de a construi in Bucuresti un palat al stiintelor si artelor in care sa putem primi cu mandrie celebritatile ce ne vor vizita sau (pe care) le vom chema in tara noastra”. Constantin Esarcu

”Dati un leu pentru Ateneu!”

In anul 1884, primaria capitalei ceda Ateneului, prin decret guvernamental, un loc aflat in spatele Episcopiei. Acesta era numita odinioara ”Livada Vacarestilor”. Un loc de altfel cu probleme, fiindca fusese dat Societatii Ecvestre, care amenajase aici un manej cu grajduri pentru scoala de echitatie.

Afis Loteria Ateneului. Sursa foto: historia.ro
Afis Loteria Ateneului. Sursa foto: historia.ro

Putini sunt astazi cei care stiu care este istoria popularei lozinci: ”Dati un leu pentru Ateneu!” Ei bine, tocmai acest slogan comic a ajutat la strangerea fondurilor necesare pentru constructia Palatului Ateneului Roman. Fondatorul Societatii Ateneul Roman, Constantin Esarcu, a organizat o loterie nationala cu 500.000 de bilete puse in joc ce valorau doar un leu. Apelul: ”Dati un leu pentru Ateneu!” s-a dovedit a fi nu doar o campanie de promovare, ci o adevarata lectie de unitate a romanilor.

La Teatrul National din Bucuresti, pe 30 noiembrie 1885, se organizeaza un bal, unde vor fi cumparate 12.300 de bilete a cate un leu. ,,Gazeta Buzaului”face si ea apel catre cetateni pentru a cumpara biletele loteriei si pentru strangerea de fonduri. Marea tragere a loteriei a avut loc pe 22 mai 1886, in Gradina Cismigiu. Lozul cel mare era semnat de Kretzulescu si Esarcu si avea o valoare de 75.000 de lei.

Schita Ateneului apartinand arhitectului Galleron. Sursa foto: historia.ro
Schita Ateneului apartinand arhitectului Galleron. Sursa foto: historia.ro

Loteria are succes. In urma fondurile stranse se incepe constructia Ateneului

Loteria se pare ca a avut un succes fenomenal, iar Societatea ,,Ateneul Roman”a cumparat, prin Conventia din 21 iunie 1886, de la Societatea Ecvestra Romana, locul din strada Episcopiei numarul 6. Autorizatia de constructie pentru Ateneu se incheie intre N. Kretulescu, C. Escaru, C. Stancescu si arhitectul francez Albert Galeron.

,,Aspectul va fi monumental dar simplu, inlaturandu-se orice decoratiuni banale sau inutile. Edificiul va cuprinde o sala de conferinte, concerte, reuniuni, congrese literare, economice, etc . Sala va fi incăpătoare de maxim 1500 de persoane.” Notitele lui C. Escaru din ”Programul pentru cladirea edificiului Ateneului Roman”.

Piatra de temelie a Ateneului a fost pusa la 26 octombrie 1886 prin autorizatia de constructie numarul 140 din luna octombrie a aceluiasi an. Cladirea a fost realizata in doua etape, prima intre 1886-1889, iar intre 1893-1897 i s-a adaugat o anexa, atunci cand a si intrat in proprietatea statului.

Arhitectura Ateneului Roman

Ateneul Roman a fost realizat dupa schitele arhitectului francez Galleron, la indicatiile stiintifice ale lui Alexandru Odobescu si din initiativa lui Constantin Esarcu. Cladirea are o forma circulara, cu 8 coloane ionice ce amintesc de templul Erechteion de pe Acropole. Pe cupola edificiului veti vedea numele lui Miron Costin, Gheorghe Sincai, Dimitrie Cantemir, Ion Heliade Radulescu, Timotei Cipariu.

Ateneul Roman. Sursa foto: mercybynovotel.ro
Ateneul Roman. Sursa foto: mercybynovotel.ro

Impresionantele scari din marmura de Carrara au fost realizate de sculptorul C. Storck. Ateneul Roman dispune de 1.000 de locuri, dispuse ca un amfiteatru greco-roman, ce ofera vizibilitate si sunet perfecte.

Ateneul Roman are o acustica extraordinara, ceea ce a plasat sala de concerte printre cele mai reusite constructii din intreaga lume.

Scari marmura. Sursa foto: mediafax.ro
Scari marmura. Sursa foto: mediafax.ro

Fresca care evoca istoria poporului roman prin 25 de episoade si realizata de pictorul Costin Petrescu, orga amplasata aici- datorita ajutorului financiar al compozitorului George Enescu si numeroasele imbunatatiri au transformat Ateneul intr-o carte de vizita a Bucurestiului.

Interior Ateneul Roman. Sursa foto: concurs.festivalenescu.ro
Interior Ateneul Roman. Sursa foto: concurs.festivalenescu.ro

Lucrarile de consolidare, restaurare si modernizare au avut loc in perioada 1994-2004. Acestea au fost conduse de arhitectele Ana Braniste, Raluca Nicoara, Gabriela Mindu si inginerii Dragos Badea si Silvia Caraman.

In prezent Ateneul Roman gazduieste Filarmonica ”George Enescu” si Festivalul International ”George Enescu”.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...