Productiile cinematografice romanesti nu ar mai fi cunoscut aprecierile de astazi fara un pionier precum Aurel Petrescu. La varsta de doar 23 de ani reusea sa creioneze primul personaj animat romanesc, Pacala. In ultimii ani, productiile romanesti au devenit o constanta la festivalurile de film din Europa si din lume. Tineri regizori, actori romani se remarca printre atatea si atatea nume celebre ale peliculei.

Aurel Petrescu. Pionier al filmelor romanesti de desene animate

Aurel Petrescu, regizor si operator de film, s-a nascut la 30 august 1897 in Bucuresti. Se remarca in cinematografia romaneasca in anul 1920, cand l-a creat pe Pacala, primul personaj de desen animat. Tanarul desenator, avea numai 23 de ani si astfel devenea pionier al animatiei romanesti.

Aurel Petrescu. Pionier al filmelor romanesti de desene animate
Aurel Petrescu. Pionier al filmelor romanesti de desene animate: ”D’ale zilei”. Sursa foto: Wikipedia.org

Aurel Petrescu i-a avut drept modele pe fratii Fleischer-astazi studiourile de animatie Paramount (personaje Bett Boop, Popeye) si pe inconfundabilul Walt Disney. Artistul a debutat ca desenator si caricaturist, la varsta de 18 ani, in revista ”Rampa”, continuand creatia sa satirica si in revista ”Teatrul de maine”. In paginile revistei se regaseau caricaturile unor mari oameni de cultura. Printre nume regasim: Delavrancea, Mihail Sorbul, Sadoveanu, Minulescu, Maria Ventura, Nottara sau Elvira Popescu.

Aurel Petrescu. Pionier al filmelor romanesti de desene animate
Aurel Petrescu. Pionier al filmelor romanesti de desene animate: ”Barbatul de la Adam pana astazi”. Sursa foto: Wikipedia.org

In capitala va colabora si la revistele ”Cinema” si ”Universul” si va crea numeroase filmulete animate. Lucrarile sale, din pacate, s-au pierdut in negura timpului, insa specialistii au gasit un album cu 240 de fotograme. Datorita acestor ”capete de plan” s-a putut analiza opera celui mai prolific autor din epoca de pionierat al animatiei romanesti.

Filmele lui Aurel Petrescu:

  • 1920 – Pacala in luna, ”comedie bufa cu desene animate”;
  • 1923 – D-ale zilei I, ”revista umoristica” si D-ale zilei II;
  • 1925 – Păcală amorezat;
  • 1926 – D-ale zilei III, cu subtitlurile ”Politica”, ”Moda”, ”Finante”, ”Import”, ”Export” și Motanul in luna;
  • 1927 – D-ale zilei IV; Femeia, de la Eva pana in zilele noastre, Barbatul, de la Adam pana azi, Proverbe ilustrate si satira politica Capete – Figuri politice.

1927 este ultimul an al carierei sale in filmul de animatie. Va reveni in atentia publicului, de abia in anul 1947, cand va cauta ajutor pentru productia a doua filme inspirate dupa basmele lui Creanga. Din cauza mortii sale fulgeratoare, cele doua proiecte ale sale, ”Punguta cu doi bani” si ”Capra cu trei iezi”, nu au mai putut fi realizate.

”Pacala in luna”- primul film de desene animate

”Pacala in luna” este primul film romanesc de desene animate, realizat in anul 1920 de catre pionierul acestui gen cinematografic, Aurel Petrescu. ”Comedia bufa cu desene animate” asa cum insasi autorul o prezenta, a fost creata la Casa de productie ”Soarele”, detinuta de germanul Erich Pommer.

Aurel Petrescu. Pionier al filmelor romanesti de desene animate
Aurel Petrescu. Pionier al filmelor romanesti de desene animate: Pacala. Sursa foto: istoriafilmuluiromanesc.ro

Filmul a fost prezentat publicului in acelasi an, la Cinematograful Militar din capitala. Desenele animate au avut un succes nebun, iar regizorul Petrescu va continua sa puna pe pelicula noi secvente cu Pacala. Au urmat si: „Pacala amorezat”-1925, ”Pacala si Tandala la Bucuresti”-1926.

Aurel Petrescu. Pionier al filmelor romanesti de desene animate
Aurel Petrescu. Pionier al filmelor romanesti de desene animate: Harap Alba. Sursa foto: harapalbcontinua.ro

Intre anii 1942-1944 editura Centrala Presei a publicat brosura cu benzi desenate ”Hazul Copiilor”. In aceasta se regasea si ”Povestea lui Harap Alb” desenata de Aurel Petrescu.

Aveau sa treaca cativa ani pana la aparitia unui alt ilustru pionier al animatiei romanesti, Ion Popescu-Gopo. Cel care avea sa castige premiul Palme d’Or la Festivalul de Film International de la Cannes pentru filmul de scurt metraj ”Scurta istorie”, in care personajul principal era ”omuletul Gopo”.