Aurora boreala. Fenomenul natural spectaculos

Luminile Nordului sau Walkiriile

3314
Momente istorice - Aurora Boreala
Aurora boreala. Sursa foto: Pixnio

Aurora polara este un fenomen natural, optic, stralucitor ce poate fi observata noaptea in zonele polare. Aceasta apare ca rezultat al impactului particulelor de vant solar in campul magnetic terestru. Cand se intalneste in emisfera Nordica aceasta poarta numele de aurora boreala. Atunci cand se intalneste in emisfera sudica, aceasta se numeste aurora australa, botezata asa dupa exploratorul englez James Cook.

Aurora polara in istorie

In istorie, termenul ”aurora boreala” a fost folosit de catre parintele astronomiei, Galileo Galilei, el facand referire la zeita romana Aurora. De asemenea, efectul luminos a fost descris si de Pliniu cel Batran. Prima descriere a aurorei boreale a fost fost facuta in anul 1621, de catre astronomul francez Pierre Gassendi.

Aurora. Sursa foto: Wikipedia

Aurora polara artificiala

Aceste fenomen poate fi obtinut si artificial, in laborator sau prin explozii nucleare. In anul 1896, aurora polara este creata in laborator de catre Kristian Birkeland. Tot artificial, in anul 1962, in urma unui test nuclear, intitulat Starfish Prime, se poate observa aurora in regiunea Oceanului Pacific.

Aurora boreala produsa in laborator. Sursa foto: David Monniaux/ Wikipedia

Aurora polara terestra

Aurora polara poate fi observat si de pe alte planete, precum Jupiter, Saturn, Marte, Venus. Locurile de unde poate fi observat acest spectacolul feeric creat de cer: Norvegia, Alaska, Siberia, Islanda, Antarctica, Oceanul Indian, Australia, Canada. Oamenii de stiinta au observat ca aurora boreala are loc odata la 11 ani.

Aurora polara, Alaska. Sursa foto: Wikipedia

Aurora polara terestra apare la inaltimi de peste 80 de kilometri, in straturile superioare ale atmosferei. Culorile pot varia in functie de particulele de oxigen si vanturile solare, de la verde la rosu. Insa, datorita moleculelor de azot, aurora polara poate avea si o nuanta violet sau albastra.

”Walkiriile sunt fecioare belicoase, suite pe cai și înarmate cu căști și lănci. /…/ Când ele călăresc înainte în misiunea lor, armurile lor emană o lumină stranie tremurată, care străfulgeră cerurile nordice, făcând ceea ce oamenii numesc „aurora borală” sau „Lumina Nordului”. Thomas Bulfinch

Aurora boreala, Lofoten, Norvegia. Sursa foto: Alex Conu

”Luminile Nordului”, asa cum mai este cunoscut fenomenul de aurora polara, a fost vazut si in Egipt, in anul 1872. In 1909 in Singapore si Jakarta. In anul 2003, aurora boreala a aparut si in sudul Europei, iar in anul 2014 si in America de Nord.

Aurora boreala. Sursa foto: Alex Conu

Inspiratie

Taramul impresionant din Lofoten, Norvegia, l-a inspirat si pe fotograful roman, Alex Conu, sa suprinda peisajele si aurora de la Cercul Polar. Aceste fotografii au fost expuse si in muzeele din tara noastra. In prezent el traieste in arhipelag, unde organizeaza ture foto.