Barbie, pe numele sau complet Barbara Millicent Roberts, papusa inalta de aproape 28 centimetri, a fost creata pe 9 martie 1959. Ruth Handler este cea care a creat papusa cu talie de viespe si cea care a co-fondat compania Mattel cu sotul ei, Elliot in sudul Californiei.
Dupa ce a vazut-o pe fiica ei ca se juca cu papusi de hartie carora le conferea diverse roluri, Handler si-a dat seama ca exista o nisa importanta pe piata. Aparitia fizica a lui Barbie a fost modelata de papusa germana Bild Lilli, un personaj de desene animate pentru adulti, prezentat in ziarul german Bild Zeitung.
Papusa blonda cu ochi albastri si 125 de profesii
De la aparitia papusii, s-au iscat controverse, potrivit Britannica. Mamele din intreaga lume au fost impotriva acestei printese din plastic, ireala, care le are pe toate. Ca raspuns la cererea consumatorilor, in 1961, Mattel l-a adus si pe Ken. In 1963, Mattel a creat cel mai bun prieten al lui Barbie, Midge, iar in 1964 pe sora ei mai mica, Skipper. Fabricantii au fost acuzati de rasism, asa a devenit roscata si bruneta, iar in 1969 apare hispanica Tereza si afroamericanca Christie.
Din anii 1970, Barbie a fost criticata pentru materialism (adunand masini, case si haine) si proportii nerealiste ale corpului. CV-ul ei este impresionant: doctor, pilot, femeie casnica, stewardesa, astronaut, atleta, ba chiar si candidata la presedintia Statelor Unite. In total, 125 de profesii si tot atatea garderobe, prieteni din lumea buna, animale de companie, case, masini si tot ce isi putea dori.
Barbie – un succes de aproape sase decenii
Mattel a pozitionat-o pe Barbie ca fiind cea mai buna fata americana, insa papusa nu a fost niciodata fabricata in Statele Unite. Asta pentru a evita costurile ridicate. Astazi, papusa blonda cu ochii albastri si talie de viespe a ajuns sa simbolizeze capitalismul consumatorilor. Este o marca globala precum Coca-Cola, cu piete cheie in Europa, America Latina si Asia. Cu toate acestea, papusa ireala nu a castigat aprobarea lumii musulmane.
In 1995, Arabia Saudita a incetat vanzarea, deoarece a incalcat codul de imbracaminte islamic. In cele din urma, papusi asemanatoare, unele cu hijab-uri, au fost comercializate fetelor musulmane.
Desi vanzarile din anul 2000 nu sunt la fel cu cele din ’90, inca se ridica la peste un miliard de dolari anual. In fiecare secunda, Mattel vinde 3 papusi Barbie in lume.
Celebra Barbie a fost model si pentru artistul Andy Warhol care a pictat-o in 1986. A fost vedeta a seriei „Toy Store Movies”. De altfel, si sursa de inspiratie pentru designeri renumiti precum Oscar de la Renta si Christian Dior.
Barbie in prezent
Noile Barbie au culori, inaltimi si dimensiuni diferite, astfel Mattel a incheiat in 2016 o traditie veche de 57 de ani. Stereotipul feminin ireal promovat dispare odata cu promovarea, in luna martie a acestui an, a colectiei Inspiring Women, ce promoveaza femei celebre in istorie.