Batalia de la Baia. Povestea uneia dintre cele mai frumoase victorii ale lui Stefan cel Mare

12.000 de osteni romani impotriva a 40.000 de unguri

7855
Baia, locul unde s-a nascut Moldova. Sursa foto: ortodoxinfo.ro
Baia, locul unde s-a nascut Moldova. Sursa foto: ortodoxinfo.ro

In urma cu 550 de ani, in seara de 14 spre 15 decembrie, la Baia, in tinutul Moldovei, avea loc batalia dintre Stefan cel Mare si regele Ungariei, Matei Corvin. Domnitorul roman Stefan cel Mare a domnit timp de 47 de ani, timp in care a purtat numeroase batalii impotriva cotropitorilor Tarii Romanesti.

Premisele Bataliei de la Baia

In anul 1465, Stefan cel Mare a pus stapanire pe baza militara ungara de la Chilia. In acest timp, in Transilvania, taxele puse de Ungaria erau tot mai mari, iar nobilimea era nemultumita. Stefan reuseste sa ii atraga pe secui de partea sa si acestia pornesc o rascoala. Matei Corvin intervine si reuseste sa inabuse din fasa rebeliunea. Regele Ungariei, ca raspuns al acestui act din partea lui Stefan, in noiembrie 1467, porneste o campanie de cucerire a teritoriilor romanesti.

Batalia dintre ostasii romani si armata ungara. Sursa foto: wikipedia.org
Batalia dintre ostasii romani si armata ungara. Sursa foto: wikipedia.org

”La lucru de razboaie mester, unde era nevoie, insusi se vara, ca vazandu-l ai sai, sa nu indarapteneze, si pentru aceia rar razboiu de nu biruia”. ”Letopisetul Tarii Moldovei”, Cronicarul Grigore Ureche

Batalia de la Baia, Principatul Moldovei

Batalia a avut loc pe fondul intereselor politice ale Ungariei asupra Moldovei, care isi dorea un domnitor aservit ungurilor. Astfel, Matei Corvin reuseste sa adune o armata intre 25.000 si 40.000 de soldati. Date notate in ”Letopisetului Moldovei”, scris de cronicarul Grigore Ureche. In timp ce domnitorul Stefan cel Mare de abia formeaza o oaste de 12.000 de oameni.

In toate bataliile pe care tara noastra le-a dus, sub un domnitor sau altul, intotdeauna puterea militara a fost limitata, dar am reusit sa castigam destule batalii.

Stefan cel Mare. Sursa foto: descopera.ro
Stefan cel Mare. Sursa foto: descopera.ro

De unde deducem ca, fie tactica ne-a condus catre victorie, fie lipsesc date din paginile de istorie sau chiar evenimentele au fost nuantate. Revenind la Batalia de la Baia, Matei Corvin cucereste rand pe rand: Pasul Oituz, Trotus, Bacau, Roman, Targu Neamt si Baia. Parea ca va ajunge sa puna stapanire pe Suceava. Numa ca voievodul Stefan isi planuise strategia defensiva pana la ultimul detaliu, chiar daca vrajmasii inaintau.

Matei Corvin. Sursa foto: adevarul.ro
Matei Corvin. Sursa foto: adevarul.ro

In noaptea de 14/15 decembrie 1467, domnitorul roman ia prin surprindere armata Ungariei, care campase in Baia, dand foc orasului. Buimaci, nestiind ce se intampla, soldatii unguri sunt luati prin surprindere. Cei 12.000 de ostasi romani ii ataca din toate partile, avand loc confruntari violente, cu piederi de ambele tabere. Regele Matei Corvin, de origine ungaro-romana, nu scapa nici el de varful ascutit al sagetilor si taisul lancei. Insa, din cauza nesupunerii vornicului Isaia, de a face intocmai vointei lui Stefan, Matei Corvin ajunge in Ungaria. 

Ostenii romani, condusi in lupta de Stefan cel Mare, gasesc astfel calea victoriei, nimiciind una dintre cele mai puternice armate din Europa. Acesta va fi inceputul recunoasterii internationale, ca pe tronul Moldovei urcase cel mai mare voievod, demn de respectul celorlalti conducatori.

”Era insufletit pentru lucruri frumoase si mandre, pe langa acestea era activ si strasnic la razboi!”Bonfinius, cronicarul regelui Ungariei Matei Corvin despre Stefan cel Mare