fbpx

Batalia de la Podul Inalt. Victoria lui Stefan cel Mare

Batalia de la Vaslui, cunoscuta si ca Batalia de la Podul Inalt, a insemnat cea mai mare infrangere din istoria Imperiului Otoman, in fata armatei crestine condusa de Stefan cel Mare.

Batalia de la Podul Inalt. Premise

In iarna lui 1473, Tara Romaneasca si sudul Moldovei au fost cotropite de armata otomana, in frunte cu Radu cel Frumos. Domnitorul Tarii Romanesti, Laiota Basarab a fost indepartat de pe tron. Acesta va cere ajutorul lui Stefan cel Mare, care il va ajuta sa isi reia scaunul domnesc. Din pacate, ajutorul nu va fi apreciat, iar Laiota va trece de partea otomanilor.

- Publicitate -

In lupta sa antiotomana, Stefan cel Mare va renunta sa mai plateasca tribut Portii. Conducatorii otomani, nemultumiti de domnitorul roman, concep un plan de extindere catre Marea Neagra si de supunere a Moldovei.

Stefan cel Mare. Sursa foto: descopera.ro
Stefan cel Mare. Sursa foto: descopera.ro

Pe acest fond de instabilitate in Tarile Romanesti, Stefan cel Mare se vede nevoit sa ceara sprijin. Trimite soli la regele Ungariei, Matei Corvin, venetienilor si sahului turcmen din Asia Centrala, Uzun. Ne aducem aminte ca in anul 1474, in urma Bataliei de la Baia 14/15 decembrie 1467, soldata cu victoria lui Stefan, cei doi nu mai erau in relatii bune. Se va adresa si Papei Sixtus al IV-lea, pentru a intari coalitia sa crestina antiotomana, dar fara a obtine vreun ajutor.

Batalia de la Podul Inalt: Victoria lui Stefan cel Mare

Armata otomana va aduna aproximativ 100.000 de mii de turci si tatari, iar cea romana, 17.000 de munteni din Tara Romaneasca. Toti osteni bravi, curajosi si care vor ajunge pana la hotarele Moldovei, asa cum spunea si Iorga:

”(…) in zarile albe ale miezului iernii inaintau multimile negre, zecile de mii de dusmani, ieniceri, spahii si gloats, ca lupii flamanzi”. Nicolae Iorga

Stefan cel Mare isi organizeaza tabara militara la Vaslui. Aici ii vor veni ajutoare: 5.000 de secui, 1.800 de unguri-ajutor de la Matei Corvin si 2.000 de poloni. Conform izvoarelor istorice moldovenesti, oastea turca ar fi avut 120.000 de oameni, iar cea romana 40.000.

Batalia de la Podul Inalt. Victoria lui Stefan cel Mare
Batalia de la Podul Inalt. Victoria lui Stefan cel Mare. Sursa foto: adevarul.ro

Bun strateg si cu gandul victoriei, domnitorul moldovean isi va ademeni dusmanul pe Valea Barladului, in locul numit Podul Inalt. Locul ales pentru batalie era o zona mlastinoasa, situata intre paduri bogate si care nu lasa loc manevrelor militare. Asa numitul ”Podul Inalt” sunt considerate a fi azi, comuna Bacaoani sau localitatea Stefan cel Mare din judetul Vaslui.

Batalia de la Podul Inalt: Cea mai mare infrangere a Imperiului Otoman

Pe 10 ianuarie 1475, oastea otomana, in frunte cu Suleiman Pasa, va inainta pe Valea din Vaslui, pe o ceata greoaie. Mlastina le ingreuna inaintarea, impotmolindu-se oameni, cai si artilerie. Acum era momentul potrivit ca domnul Moldovei sa atace. Trimite artileria in fata, dupa care a urmeaza cavaleria, in zgomote asurzitoare de bucium si tobe. Atacul surprinzator le-a decis soarta otomanilor, care in aceste clipe de victorie, Poarta isi slabise fortele, fiind infranta.

Batalia de la Podul Inalt. Victoria lui Stefan cel Mare
Batalia de la Podul Inalt. Victoria lui Stefan cel Mare: moldova lui Stefan. Sursa foto: trilulilu.ro

Lupta de la Vaslui sau lupta de la Podul Inalt a fost o victorie remarcabila. In urma acestui eveniment, Stefan cel Mare va fi cunoscut in intreaga Europa. Papa Sixtus al IV-lea il va numi chiar ”principele crestinatatii”. Alaturi de Batalia de la Baia, lupta de la Podul Inalt ramane in istorie ca, fiind una dintre cele mai importante reusite.

Imperiul Otoman nu se va lasa infrant, Mahomed al II-lea va reface fortele armate, iar in anul 1476 se va duce un nou razboi. De aceasta data cu infrangerea domnitorului Moldovei la Razboieni.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...