Benz Patent Motorwagen este primul automobil din lume, iar inventia remarcabila a fost brevetata la 29 ianuarie 1886 in Germania. Inca din tinerete, inginerul german Karl Friedrich Benz Benz, visa la o astfel de masinarie fara a mai fi trasa de cai.

Benz Patent Motorwagen. 132 de ani de la constructia primului automobil

Benz Motorwagen, construit de catre Karl Benz este considerat primul automobil din lume cu un motor cu combustie interna. Investitia pentru realizarea acestui vehicul a foat de 600 de marci germane, echivalentul a 4.000 de dolari in anul 2017. O investitie suportabila am spune in prezent, dar in acele vremuri destul de costisitoare.

Benz Patent Motorwagen. 132 de ani de la constructia primului automobil: Benz Patent Motorwagen-1885. Sursa foto: Wikipedia.org

Benz a primit brevetul german 37435 pentru inventia sa, la 29 ianuarie 1886. Primele teste incheiate cu succes pe drumurile publice au fost efectuate in vara anului 1886. Anul urmator Karl Benz a creat Motorwagen numarul 2, mult imbunatatit, iar in anul 1889 modelul 3, prezentat la Expozitia de la Paris.

Benz Patent Motorwagen. 132 de ani de la constructia primului automobil
Benz Patent Motorwagen. 132 de ani de la constructia primului automobil: motor al Benz Patent Motorwagen. Sursa foto: Wikipedia.org

Benz Patent Motorwagen a fost un automobil pe trei roti. Vehiculul era construit din tuburi de otel, cu motor la spate si panouri de lemn, si un sistem de centura ce functiona ca transmisie. Acest model urmarea fidel schitele de designer ale lui Benz. Motorul de un cilindru avea un volum de 954 cm cubi si 0,9 cai putere. In anul 1906 modelul numarul 1 a fost donat Muzeului German din Munchen.

Modelul numarul 2 a avut cele mai multe modificari si i-a fost introdus un carburator, ce putea regla putera si viteza.
Modelul numarul 3 a suferit si el imbunatatiri. A avut 1,5 kW-2 CP si permitea automobilului sa ajunga la o viteza maxima de 16 kilometri pe ora. Acest model a avut si cel mai mare succes.

Calatoria de 106 kilometri cu Benz Patent Motorwagen

Primul model al automobilului nu a prezentat interes in randul pasionatilor de motoare, in anul fabricarii. Ce este drept, motorul nu facea fata urcusurilor, avand un motor subdimensionat.

Benz Patent Motorwagen. 132 de ani de la constructia primului automobil
Benz Patent Motorwagen. 132 de ani de la constructia primului automobil: Bertha Benzi si cei doi fii ai sai adolescenti pregatiti pentru calatoria de 106 kilometri. Sursa foto: alopnik.com

Insa, nimic nu era pierdut! Sotia inginerului german, Bertha Benz avea sa duca cea mai ingenioasa campanie de marketing, fara a vrea sa faca asta. In anul 1888, Bertha, care era si partener de afacere, impreuna cu cei doi fii, va testa Benz Patent Motorwagen, pe o distanta de 106 kilometri. Aceasta urmarea sa ajunga din Mannheim, unde locuiau pana la Pforzheim, la parintii sai, si inapoi.

”Caruta trasa de cai” si-a dovedit utilitatea si a devenit un succes extraordinar. Insasi Bertha a devenit celebra pentru spiritul ei aventuros, in ceea ce devenise ”prima calatorie cu un automobil din lume”. In prezent, evenimentul este celebrat la fiecare doi ani in Germania printr-un raliu cu automobile antice.

Benz Patent Motorwagen. 132 de ani de la constructia primului automobil
Benz Patent Motorwagen. 132 de ani de la constructia primului automobil: Karl si Bertha Benz. Sursa foto: Wikipedia.org

La sfaristul verii, Benz reusea, dupa o asa publicitate, sa vanda acest vehicul, devenind primul automobil comercial din istorie.Intre anii 1886-1893, Benz a creat 25 de autoturisme Benz Patent Motorwagen.