Bonnie si Clyde. Cuplul de hoti care a tinut prima pagina a ziarelor din America anilor ’30

1933
Bonnie si Clyde. Cuplul de hoti care a tinut prima pagina a ziarelor din America anilor '30
Sursa foto: pbs.org

Bonnie Elizabeth Parker si Clyde Chestnut Barrow, cunoscuti ca Bonnie si Clyde au fost gangasterii care au tinut prima pagina a ziarelor din America in timpul Marii Depresiuni(Marea Criza Economica 1929-1939). Desi sunt cunoscuti astazi pentru jafurile lor armate, duo-ul prefera cel mai adesea sa jefuiasca magazine mici sau benzinarii rurale.

Bonnie si Clyde. Cuplul de hoti care a tinut prima pagina a ziarelor din America anilor '30
Sursa foto: biography.com

Se presupune ca gasca a ucis cel putin noua ofiteri de politie si cativa civili. Cuplul a fost in cele din urma ucis de catre ofiterii din Louisiana. Viata lor a fost inspiratie si pentru filmul lui Arthur Penn din 1967, Bonnie si Clyde.

Presa a avut subiect de scris ani de zile, iar viata lor a fost prezentata, pe alocuri, neverosimil. Fiind gasite cateva poze ale celor doi in care Bonnie apare cu o pipa, cu mitraliera sau sarutandu-l pe Clyde mai ceva ca in filme, jurnalistii au inflorit povestea ca sa isi vanda ziarele. Insa, Bonnie nu era nici pe departe fumatoare, fiind insotitoarea lui Barrow.

Bonnie si Clyde. Cuplul de hoti care a tinut prima pagina a ziarelor din America anilor '30
Bonnie si Clyde. Cuplul de hoti care a tinut prima pagina a ziarelor din America anilor ’30. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Bonnie Parker l-a cunoscut pe Clyde Barrow pe 5 ianuarie 1930. Asta se intampla in camerele resedintei prietenului lui Clyde, Clarence Clay, pe strada Herbert Street, in apropiere de West Dallas. Majoritatea istoricilor cred ca Parker s-a alaturat lui Barrow pentru că era indragostita, dar ca aceasta nu ar fi luat parte la nicio crima.

Inceputuri, anul 1932

In acest an sunt descoperite filmele nedevelopate ale lui Parker, aratand-o pe aceasta intr-o postura jucausa cu o tigara. Barrow este eliberat din inchisoare la inceputul anului. Il coopteaza pe Ralph Fults dar si pe alti asociati cu scopul de incepe o serie de jafuri.

  • 19 aprilie, Bonnie Parker si Fults sunt capturati in timpul jafului unui magazin de arme din Texas. Bonnie face detentie cateva luni, timp in care scrie versuri, dar scapa fara acuzatii, iar Fults ramane in inchisoare ispasindu-si pedeapsa.
  • 30 aprilie. Barrow face pe soferul intr-un jaf tot pe teritoriul Texas-ului, iar proprietarul magazinului este impuscat.
  • 5 august. In timpul vizitei mamei lui Parker in Dallas, Barrow, Raymond Hamilton si Ross Dyer beau alcool intr-o parcare din Oklahoma. Seriful C.G Maxwell si adjunctul sau Eugene C. Moore ii someaza. Gangasterii deschid focul si il ucid pe adjunct, iar seriful este ranit. Este prima oara cand acestia ucid o persoana, din totalul de 9.

    Bonnie si Clyde. Cuplul de hoti care a tinut prima pagina a ziarelor din America anilor '30
    Bonnie si Clyde. Cuplul de hoti care a tinut prima pagina a ziarelor din America anilor ’30: Wikipedia.org

Bonnie si Clyde: o viata dominata de faradelegi

Jafurile, crimele continua si in anul 1933, cand fratele lui Clyde, Buck Barrow se alatura bandei impreuna cu sotia sa, Blanche. Banda a stat o vreme intr-o casa din Missouri, dar nu a putut trece neobservata de vecini, asa ca acestia au chemat politia. Si de aceasta data politistii au fost raniti, dar si W. D Jones, un membru al bandei. Lucrurile lasate in urma de catre hotii fugari au fost atent cercetate de catre politisti. Dintre toate, un aparat foto era cel mai interesant. Nenumarate clisee au ajuns in mana jurnalistilor de la acea vreme. Desigur, fotografiile au facut deliciul opiniei publice.

Bonnie si Clyde. Cuplul de hoti care a tinut prima pagina a ziarelor din America anilor '30
Bonnie si Clyde. Cuplul de hoti care a tinut prima pagina a ziarelor din America anilor ’30: Bonnie-1933. Sursa foto: Wikipedia.org

Scapata ca prin urechile acului, banda Barrow s-a axat pe jefuirea bancilor. Vietile lor devin din ce in ce mai complicate si de notorietate, in urma imaginilor cu acestia in tabloidele vremii. In urma descinderii la noua ascunzatoare din Red Crown, Missouri, Buck moare, iar Blanche este inchisa. W. D Jones este arestat si el, iar singurii care raman din banda in libertate sunt Bonnie si Clyde.

  • 1934. Clyde il ajuta pe Henry Methvin sa evadeze, dar un politist este omorat. Acesta devine momentul in care autoritatile din toate statele Americii isi dau mana pentru a-i captura pe raufacatori.

Devotamentul fata de familie le-a adus sfarsitul

Apropierea fata de familie si dragostea pentru ei iti poate aduce sfarsitul? Asa a fost in cazul cuplului de hoti, celebri in anii ’30. Cei trei ramasi in banda urmau sa isi viziteze rudele, insa ce nu stiau Bonnie si Clyde era faptul ca urmau sa fie tradati de Methvin. Politistii au tras 187 de gloante, iar 50 i-a atins pe Clyde si Bonnie fara drept de apel.

Bonnie si Clyde. Cuplul de hoti care a tinut prima pagina a ziarelor din America anilor '30
Bonnie si Clyde. Cuplul de hoti care a tinut prima pagina a ziarelor din America anilor ’30: masina in care Bonnie a fost ucisa. Sursa foto: Wikipedia.org

Opinia publica a taxat dur politia americana, iar din acel moment s-a nascut somarea, astfel ca orice politist are obligatia de a face acest apel inainte de a trage.

Bonnie si Clyde. Cuplul de hoti care a tinut prima pagina a ziarelor din America anilor '30
Sursa foto: pbs.org

Povestea lui Bonnie si Clyde ramane un mister, nestiind exact daca Parker l-a sprijinit pe Barrow sau, daca si ea a apasat pe tragaci. Obiectele ramase in urma lor au fost scoase la vanzare pentru sume exorbitante, iar viata lor dominata de faradelegi, trai nomad si dragoste cu nabadai ramane sursa de inspiratie.