Acasa Inventii si Inovatii Braille. Cum ...

Braille. Cum a luat nastere alfabetul tactil

Anual, pe data de 4 ianuarie, este marcata Ziua Mondiala Braille. Aceasta semnifica ziua de nastere a francezului Louis Braille, nascut in anul 1809, cel care a inventat alfabetul tactil pentru nevazatori.

Braille

In urma cu 209 ani se nastea la Coupvray, la 40 de kilometri de Paris, Louis Braille. Acesta isi pierde vederea la o varsta frageda. Braille avea doar 3 ani, cand in urma unui accident petrecut in atelierul tatalui sau de pielarie ramane fara vaz.

- Publicitate -

Braille. Cum a luat nastere alfabetul tactil
Braille. Cum a luat nastere alfabetul tactil: Louis Braille. Sursa foto: Wikipedia.org

Dupa pierderea acestui important simt, tanarul Braille isi va dedica viata gasirii unei metode de a reprezenta tactil, litere si numere. A urmat cursurile scolii din satul Coupvray si cursurile Institutului Regal al Tinerilor Nevazatori din orasul luminilor.

Interesat de a gasi o modalitate de citire si scriere cu ajutorul mainilor, in anul 1819 Braille incearca ”scrierea nocturna”, un procedeu elaborat de Charles Barbier. Capitan de artilerie, Barbier trimitea mesaje secrete folosind un sistem de comunicare prin puncte embosate-in relief. Punctele imprimate nu au avut un succes prea mare in armata, dar Braille a fost impresionat si a continuat sa studieze timp de trei ani.

Braille. Cum a luat nastere alfabetul tactil
Braille. Cum a luat nastere alfabetul tactil. Sursa foto: mediarelease.com

Inspirat, incepe propriile cercetari si creeaza un nou sistem de scriere dedicat nevazatorilor. In anul 1824, Louis Braille termina alfabetul Braille. Francezul va studia constiincios diverse materii precum gramatica, algebra sau geografie si chiar va transcrie, in 1827, in Braille elemente din gramatica. Un an mai tarziu va aplica alfabetul Braille si in domeniul muzical.

Braille. Cum a luat nastere alfabetul tactil
Braille. Cum a luat nastere alfabetul tactil. Numele inventatorului scris in Braille. Sursa foto: svg.org

Dedicat muncii sale si dorind sa ajute cati mai multi oameni aflati in situatia sa, Braille va fi numit profesor la institutul din Paris pe care il absolvise.

Daca pana in anul 1834, tehnologia permitea scrierea Braille doar pe o parte a paginii, acum imprimarea se efectua fata/verso. Tot in acelasi an isi va prezenta sistemul sau elaborat de scriere la o expozitie de industrie din Franta.

Alfabetul tactil, creat in urma cu 194 de ani, la fel de util si azi

Alfabetul Braille sau alfabetul tactil, dezvoltat in urma cu 194 de ani, este folosit si in prezent de cei cu deficiente de vedere. Datorita lui Braille, nevazatorii se pot bucura de lectura si pot chiar scrie cu ajutorul acestui alfabet tactil. Fiecare litera, de la A la Z are cate un corespondent in alfabetul Braille, compus din puncte iesite in relief.

Braille. Cum a luat nastere alfabetul tactil
Braille. Cum a luat nastere alfabetul tactil. Sursa foto: spdv.ro

Acest sistem, creat de Louis Braille in anul 1824, are la baza o matrice formata din sase puncte, dispuse pe doua coloane a cate trei puncte. Pentru a acoperi un numar cat mai mare de caractere, se pot face pana la 63 de combinatii de puncte. Astfel, sunt reprezentate litere, numere, semne de punctuatie, simboluri matematice, logice sau muzicale.

Cum se realizeaza scrierea Braille?  Daca in scoala generala am invatat sa scriem de la stanga la dreapta, in sistemul Braille scrierea este precum cea araba, de la dreapta la stanga. Dupa ce am terminat de scris, textul poate fi citit normal, de la stanga la dreapta. Ce mijloace sunt folosite? Cu ajutorul celor mai simple instrumente: tablita si punctator pana la masini de scris ori cu ajutorul noii tehnologii, calculatorul.

Braille. Cum a luat nastere alfabetul tactil
Braille. Cum a luat nastere alfabetul tactil: Memorialul Braille in Pantheon. Sursa foto: Wikipedia.org

Datorita importantei acestei inventii, in anul 1878, in cadrul unui congres organizat la Paris, alfabetul Braille a fost adoptat oficial.

Iar in anul 1932, alfabetul Braille va fi adoptat si in limba engleza.

Sistemul Braille in Romania

In Romania au existat institutii care au reprezentat nevazatorii din tara noastra inca din anul 1906, cand a fost infiintata Societatea Orbilor, de insasi Regina Elisabeta.

Regina Romaniei este cunoscuta pentru implicarea sa in proiectele umanitare. Prin aceasta noua institutie a fondat si Azilul Orbilor Vatra Luminoasa şi Scoala primara pentru orbi „Regina Elisabeta”. Astazi aceste institutii poarta numele de Centrul Scolar pentru Deficiente de Vedere ”Regina Elisabeta” si Asociatia Nevazatorilor. In anii ’20, autoritatile locale vor schimba numele initial al strazii cu unul reprezentativ: din Marcuta-intre-vii,  numele se schimba in Vatra Luminoasa. Asa a ajuns aceasta strada sa poarte numele cunoscut in prezent.

Braille. Cum a luat nastere alfabetul tactilb2g nbg.org
Braille. Cum a luat nastere alfabetul tactil: Computer b2g. Sursa foto: nbg.org

Potrivit National Braille Technology o echipa de specialisti in domeniu a adus imbunatatiri tehnologiei Braille. Daca in trecut alfabetul tactil era scris de mana astazi calculatorul reuseste sa redea semnele. Specialistii au reusit sa dezvolte conceptul b2g-Braille to go. Un calculator ce foloseste alfabetul Braille, contine 20 de celule, este portabil si costa 2.495 de dolari. Aparatul destinat nevazatorilor poate fi folosit si ca telefon mobil inteligent.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organiza...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...