Acasa Istoria lumii Calatoria ulu...

Calatoria uluitoare a lui Fernando Magellan

Fernando Magellan ramane cunoscut in istorie ca fiind primul european care a navigat in apele Oceanului Pacific, cel care a facut inconjurul lumii si primul care a gasit o cale de acces din Atlantic catre Pacific, prin stramtoarea Tarii de Foc.

Calatoriile peste oceane, din secolul al XVI-lea, cu acele corabii cu panze, par a fi desprinse din cartile lui Jules Vernes. Unele dintre ele au avut un impact deosebit, cum este si expeditia in jurul lumii a lui Magellan cu un astfel de vas.

Calatoria in jurul lumii

- Publicitate -

Convins ca exista o trecatoare in America de Sud si inspirat de Cristofor Columb, exploratorul portughez ii prezinta regelui Spaniei, Carol al V-lea, planul de a ajunge in Insulele Mirodeniilor.

Unul dintre vasele expeditiei. Sursa foto: cunoastelumea.ro
Unul dintre vasele expeditiei. Sursa foto: cunoastelumea.ro

Pe 10 august 1519, Fernando Magellan porneste in calatoria vietii sale si ultima, de altfel. Exploratorul pleaca din Sevilla, cu 5 corabii si 270 de oameni la bordul acestora. Flota expeditiei era compusa din: Trinidad, San Antonio, Concepcion, Victoria si Santiago. Magellan a navigat de-a lungul coastei Argentinei, unde a intalnit pe plajele Patagoniei, bastinasi pe care i-a descris ca fiind foarte inalti. In timpul expeditiei, echipajele s-au razvratit impotriva conducatorului portughez, dar revoltele au fost inabusite.

Cutezatorul explorator a gasit, in anul 1520, trecatoarea din Tara de Foc, ce face legatura cu America. In zilele noastre, aceasta ii poarta numele, Stramtoarea Magellan. Apele pe care a navigat au fost botezate ”Mar Pacifico”-Marea Linistita, Oceanului Pacific pe care il stim astazi.

Traseul expeditiei in jurul lumii realizata de Fernando Magellan. Sursa foto: wikipedia.org/Circumnavigation-fr.svg
Traseul expeditiei in jurul lumii realizata de Fernando Magellan. Sursa foto: wikipedia.org/Circumnavigation-fr.svg

98 de zile a durat traversarea oceanului, timp in care au descoperit doar 2 insule sterpe. Oamenii de la bordul vaselor au ramas fara hrana si apa potabila. Dupa un timp, au ajuns in insule populate de bastinasi. Cu toate ca scopul calatoriei era cu totul altul, Magellan si-a asumat si rolul de misionar crestin. Misiune ce avea sa ii fie fatala pe insula Mactan din Filipine, fiind ucis pe 27 aprilie, de catre capetenia paganilor.

Sfarsitul expeditie

La sfarsitul acestei curajoase expeditii, pentru acea vreme, doar 8 oameni au mai supravietuit. Capitanul Juan Sebastian El Cano a dus la bun sfarsit calatoria si a adus corabia Victoria in Spania, in anul 1522.

Exploratorul portughez, Fernando Magellan. Sursa foto: history.com
Exploratorul portughez, Fernando Magellan. Sursa foto: history.com

In urma calatoriei, intreprinse de Fernando Magellan, au fost descoperite stramtoarea ce ii poarta numele, Patagonia si a fost botezat Oceanul Pacific.

 

 

 

- Publicitate -
Surse:Historia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...