Poate un dans defini un oras, o tara? Iar raspunsul este: cancan! Dansul legendar aparut in 1840 a fost si este foarte popular in cabaretele din Franta. Le Bal Tabarin, Moulin Rouge, Lido de Paris, Crazy Horse si multe alte nume celebre atunci, si acum pentru spectacolele lor. Stiati ca, initial, in acest dans rapid, cu ridicari de fuste cu volane si picioare in tavan erau intalnite atat femei cat si barbati. De-a lungul anilor, in schimb, a devenit exclusiv un dans al sexului frumos.

Cancan. Cum s-a nascut dansul de origine franceza, considerat frivol
Spectacol la Moulin Rouge odinioara. Sursa foto: Smithsonianmag.com

Cancan: un dans frivol, azi simbol al Frantei

Primul cancan oficial s-a dansat pe 21 octombrie 1858, la Teatrul de Varietati din Paris. Piesa care s-a auzit pe fundal a fost ,,Cancan”, ce este asociata operetei ,,Orfeu in Infern”, scrisa de Jacques Offenbach.

In secolul XIX, dansul Cancan a fost considerat scandalos, imoral, socant din cazua faptului ca dansatoarele isi aratau piesele de lenjerie intima.

Sursa video: https://www.youtube.com/watch?v=exrcnq6Uac4

Frenezia dansului a trecut granitele Parisului si a acaparat toate cabaretele din lume, acolo unde spectatorii ramaneau cu gura cascata. Printre cele mai cunoscute artiste cancan, amintite si in prezent de catre cei din breasla au fost La Goulue – Louise Weber si Jane Avril. Vlentin le Desosse a reprezentat partea masculina in specatacolele de cancan.

Cancan. Cum s-a nascut dansul de origine franceza, considerat frivol
La Goulue – Louise Weber. Sursa foto: Pinterest.fr
Cancan. Cum s-a nascut dansul de origine franceza, considerat frivol
Cum s-a nascut dansul de origine franceza, considerat frivol: Afis creat de Toulouse Lautrec-La Goulue. Sursa foto: Wikipedia.org

Coregraful Pierre Sandrini a adus cancanul la rang de arta si pe scena Moulin Roge in anii ’20, dar si la Bal Tabarin in 1928.

A fost o epoca care a inspirat zeci de filme, cum au fost: ”French Cancan”, de Jean Renoir -anul 1954, „Moulin Rouge” al lui John Huston din 1952.

Henri Toulouse Lautrec, un artist cunoscut al vremurilor, a devenit celebru dupa ce a pictat un afis pentru cabaretul Moulin Rouge. Personajul feminin schitat in afisa este inegalabila La Goulue, Louise Webber, cea mai bine platita artista a Parisului.

Cancan. Cum s-a nascut dansul de origine franceza, considerat frivol
Spectacol la Paper Mill. Sursa foto: nytimes.com/Jerry Dalia