Cap de bour. Cel mai valoros timbru postal al Romaniei

4409
Cap de bour. Cel mai valoros timbru postal al Romaniei
Cap de bour. Cel mai valoros timbru postal al Romaniei. Sursa foto: commons.wikimedia.org

,,Cap de bour” este cel mai valoros timbru postal al Romaniei, emis ca simbol al independentei Principatului Moldovei fata de Imperiul Otoman. Primele marci postale cu capul de bour au fost emise pe 15 iulie 1858, la tipografia Atelia Timbrului din Iasi.

Cap de bour. Cel mai valoros timbru postal al Romaniei
Cap de bour. Cel mai valoros timbru postal al Romaniei. Sursa foto: Wikipedia.org

Procesul complicat de tiparire pentru acea vreme s-a realizat cu ajutorul unei matrite de otel, cu presa manuala. Tirajele acestui timbru au fost destul de mici pentru ca in acea vreme nu prea exista corespondenta. Marca postala a Moldovei era rotunda si reprezentata de un cap de bour. Mai exista un semn heraldic de pe stema principatului, o goarna, o stea in cinci colturi, legenda „porto scrisori”(litere chirilice) si valoarea timbrului. 

Odata cu introducerea unui tarif unic pentru timbrele postale, a fos emisa si a doua serie, in noiembrie 1858. La cea de-a doua emisiune steaua primise 6 colturi, legenda,,porto gazetei”, valoarea scrisa in latina si o forma dreotunghiulara. Timbrele au circulat doar in Moldova pana in anul 1862 cand tiparirea lor a incetat. 

Simbol al Principatului Moldovei

Timbrul postal ,,Cap de Bour” al Principatului Moldovei, emis pentru prima oara in anul 1858 este cel mai valoros timbru romanesc. Punerea in circulatie a avut loc pe 22 iulie 1858, iar vestitul timbru a ajuns pe 16 scrisori si 7 recomandate.

Istoria timbrelor postale. Care sunt cele mai valoroase din lume
Istoria timbrelor postale. Care sunt cele mai valoroase din lume: Cap de Bour, Romania. Sursa foto: mediafax.ro

Simbolistica ,,Capului de bour” face trimitere la intemeierea Moldovei. Legenda spune ca voievodul Dragos pe cand se afla la vanatoare este atacat de un bour. Catelusa Molda il apara de animal, dar cu pretul vietii sale si tanarul voievod o ingroapa in aceste locuri. Asa au ajuns localnicii sa numeasca regiunea, Tara Moldovei, iar capul de bour ales ca simbol al casei domnitoare.

,,Cap de bour”- doar 750 de exemplare pe piata filatelica

Prima seria a marcilor postale ,,Cap de bour” a fost emisa cu valoarea nominala de 27, 54, 81 si 108 parale. Cea de-a doua emisie din 1858 a avut valorile de 5, 40 si 80 de parale. In prezent, pe piata filatelica, se estimeaza ca, ar mai exista 750 de exemplare.

Istoria timbrelor postale. Care sunt cele mai valoroase din lume
Istoria timbrelor postale. Care sunt cele mai valoroase din lume: Ziarul Zimbrulu si Vulturulu. Sursa foto: Wikipedia.org

,,Cap de bour” a fost scos la licitatie de Casa Feldman din Geneva in anul 2006, pentru suma de 830.000 de euro. Timbrul nu a fost singular, au existat 8 marci postale, de 5 parale din 1858, lipite pe cel mai scump ziar din lume, Zimbrulu si Vulturulu.

In anul 2015, ,,Cap de bour” cu valoarea nominala de 27 de parale, emis la 15 iulie 1858, a fost vandut pentru suma de 26.000 de euro. Astazi valoarea unui astfel de timbru postal poate ajunge si la 100.000 de euro.