Acasa Istoria lumii Cardinalul Ri...

Cardinalul Richelieu, dincolo de filme. 10 momente memorabile din viata unui om decisiv pentru Franta

Dincolo de a fi personaj de film si al cartilor lui Alexandre Dumas, Cardinalul Richelieu ramane o personalitate marcanta a Frantei.

Numele sau complet era Armand-Jean I.du Plessis de Richelieu si s-a nascut in anul 1585, in Franta, in departamentul Indre-et-Loire. Cleric, nobil si om politic, Richelieu este cunoscut in istorie si sub numele de ,,Eminenta Rosie”.

10 momente memorabile din viata unui om decisiv pentru Franta

- Publicitate -

In timpul domniei lui Ludovic al XIII-lea, cardinalul a fost cel mai important consilier, functie care il va ajuta sa aduca schimbari in statul francez si sa slabeasca suprematia habsburgica in Europa.

In urma discursului remarcabil din anul 1614, ca reprezentant al Clerului din Poitou, Maria de Medici il aduce pe Richelieu la curtea regala. Aceasta conducea monarhia in calitate de regenta, deoarece fiul sau Ludovic al XIII-lea era minor.

Regina-mama si Richelieu, in urma unui complot, sunt trimisi in exil, iar Concino Concini -cel mai influent ministru de stat este executat. Cardinalul Richelieu cat timp a stat la Avignon a compus cateismul ,,L’Instruction du chrétien”. 

Richelieu, Philippe de Champaigne. Sursa foto: wikipedia.org
Richelieu, Philippe de Champaigne. Sursa foto: wikipedia.org

In anul 1619, Maria de Medici incearca sa conduca o rebeliune aristocratica impotriva lui Ludovic. Richelieu este chemat din exil si este insarcinat cu negocierile dintre tanarul rege si mama sa. Cardinalul reuseste sa duca la bun sfarsit aceste medieri, iar Maria de Medici isi recapata pozitia in consiliu regal.

Ascensiunea lui Richelieu

Richelieu cunoaste ascensiunea politica in 1621, un an mai tarziu este numit Cardinal, functie pe care i-o acorda Papa Grigore al XV-lea.

In Franta domneste haosul, au loc numeroase crize, rebeliuni ale hughenotilor, evenimente care il aduc mai aproape pe Richelieu de rege, devenind sfatuitorul acestuia. Pe 29 aprilie 1624 cardinalul devine oficial ministrul principal al Regelui Ludovic al XIII-lea.

A dus o politica externa controversata. Scopul sau era de a crea un stat francez puternic si sa slabeasca suprematia habsburgica in Europa. Dupa ce a fost numit prim-ministru, Richelieu i-a sprijinit pe protestantii cantonului Grisons, din Elvetia sa inlature garzile Papei din Valtellina, din nordul Italiei.

Edictul de la Nantes le permitea hughenotilor-protestantilor sa formeze stat in stat, cu administratie militara si sprijin britanic. In urma asasinarii lui Henric al IV-lea, intre protestanti si catolici a izbucnit un conflict militar. Inca o data, Richelieu isi exercita influenta, iar La Rochelle-oras hughenot, este asediat la comanda sa, in 1628. Se emite Edictul din Ales un an mai tarziu, iar hughenotii pierd puterea militara.

Razboiul de 30 de ani (1618-1648) si rolul Frantei.

In politica externa, Cardinalul Richelieu a sprijinit protestantii germani impotriva trupelor spaniole si imperiale, in timpul Razboiului de treizeci de ani. A fost un razboi purtat sub pretext religios, in urma caruia ambitiosul Richelieu avea de castigat hegemonia Frantei in Europa. Acesta l-a finantat pe regele Suediei in lupta contra catolicilor. In anul 1935 si Franta intra in razboi, catolici si protestanti, alaturi impotriva Papei. Astfel, subventiile si ajutorul erau trimise, din ordinele cardinalului catre dusmanii Frantei.

Comploturi impotriva Cardinalului Richelieu

Politica sa externa a fost una controversata in randul nobilimii de la curtea regala, insasi Maria de Medici fiind in dezacord total cu aliantele Cardinalului Richelieu. Avand sprijinul nobililor, care nu erau de acord cu Richelieu, regina-mama pune la cale un complot pentru asasinarea acestuia. Maria de Medici il determina pe regele Ludovic al III-lea sa aleaga intre ea si tradatorul de cardinal. Chiar daca nici regele nu era mereu de acord cu ideile cardinalului, stia ca avea nevoie de el la palat.

Astfel, Ludovic isi trimite mama in exil, la Compiegne si de atunci cei doi nu se vor mai intalni niciodata. Maria de Medici va incerca din rasputeri sa ii submineze autoritatea cardinalului. Toate comploturile au fost insa fara succes, cei demascati au fost decapitati, iar Richelieu a capatat si mai multa putere in Franta.

Richelieu era un iubitor al artei. El este cel care a reconstruit Universitatea Sorbona din Paris-acolo unde este si inmormantat si a fondat Academia Franceza in anul 1635.

Suprematia ,,Eminentei Rosii” a mai durat inca 12 ani, pana la moartea sa pe 4 decembrie 1642. Pe patul de moarte Cardinalul Richelieu l-a numit succesor pe Mazarin, unul dintre adeptii sai de incredere.

Personalitatea controversata si marcanta a istoriei Frantei, cardinalul a condus statul francez ca monarhie absoluta, dupa cum atesta multi istorici. Datorita lui tara a cunoscut o perioada infloritoare, devenind un stat modern.

 

- Publicitate -
Surse:Wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...