fbpx
Acasa Inventii si Inovatii Care au fost ...

Care au fost primele site-uri web din Romania

Anul acesta se implinesc 27 de ani de la crearea vastului domeniu www, adica World Wide Web. Fondatorul sau este Tim Berners-Lee, un programator englez, care in prezent este directorul World Wide Web Consortium. Prima pagina de web creata a fost http://info.cern.ch/,o pagina care exista si astazi si arata asa:

Screenshot prima pagina web. Sursa foto: http://info.cern.ch/

World Wide Web in Romania

- Publicitate -

La origini, World Wide Wibe-ul a fost creat ca un ajutor pentru schimbul rapid de informatii intre institutele de cercetare din toata lumea.

In Romania, pe data de 5 aprilie 1984, are loc experimentul UNIREA ce a condus la formarea retelei RENAC/RENOD. Astfel se  obtinea prima conectivitate dintre calculatoarele din Bucuresti, Cluj si Bacau cu retelele Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI).

Experimentul UNIREA. Sursa foto: hotnews.ro/ Eugenie Staicut

Datorita acestui experiment au fost transferate primele fisiere FTP. In anul 1986 reteau RENAC/RENOD devine RECAM, sub conducerea Centrului de Calcul al Ministerului pentru Industria Constructiilor de Masini.

In anii ’80, la Liceul Cantemir Voda din Bucuresti, elevii invatau sa programeze pe tabla. ”Aveam calculatoare HC 85, Prae-uri, Amic-uri facute in Romania pe procesor Z80, ii invatam pe copii informatica pe acele calculatoare care erau conectate la un televizor mare si unitate de memorie era un casetofon cu banda magnetica”, isi aduce aminte prof.Radu Jugureanu, unul dintre initiatorii programului ”Computere  pentru licee”. 

Dupa revolutie, RECAM nu mai este folosit. Insa, proiectele de pana atunci au contribuit la dezvoltarea retelelor de calculatoare din Romania, de dupa ’90 si la introducerea serviciilor de Internet.

Anii ’90

In Romania, la inceputul anilor ’90, oamenii de stiinta din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica (ICI) si-au pus problema realizarii unei conexiuni cu retelele internationale de la acea vreme. Echipa de cercetatori incepusera studiile inca din anii ’70, sub indrumarea dr.ing.Marius Guran. Printre oamenii de stiinta facea parte si dr.ing.Eugen Staicut, unul dintre pionierii care au facut posibila accesarea Internetului si din tara noastra.

Prima conexiune la internet se stabileste in toamna anului 1992 intre ICI si Universitatea din Viena. Conexiunea dintre cele doua institutii era asigurata de Romtelecom, la viteza de 9,6 kilobite pe secunda, pe o linie telefonica inchiriata.

Prima conexiune la internet. Sursa foto: hotnes.ro/Eugenie Staicut

Pe 26 februarie 1993 domeniul.ro este inregistrat in serverele Internet, avand posibila conectivitatea doar cu Europa, nu si cu Statele Unite ale Americii. Dupa ridicarea embargoului inpus de COCOM pentru tarile comuniste si in urma scrisorii trimisa de catre dr.ing Eugen Staicut dr. Steven Goldstein, director reteauta NSFNET ( National Science Foundation) conexiunea este posibila in parametrii optimi.

Pe data de 16 aprilie 1993 se realizeaza prima conexiune deplina la Internet. Dr. ing. Marius Hancu transmite un email, in California, pe canalul de stiri soc.culture.romainain.

Anii ’90 au adus, in urma experimentelor realizate, si primele Internet Cafe-uri din Romania, unde se adunau pustii de liceu ca sa joace diverse jocuri sau chiar sa foloseasca chat-ul MIRC.(Internet Relay Chat) Ultima sa versiune apare in anul 2016, avand o pagina activa aici.

Anul 2017

World Wide Web a evoluat si se dezvolta in continuare. Daca in trecut domeniul www si accesul la Internet era folosit de catre institutiile statului, de catre scoli si cativa utilizatori norocosi, in prezent, conform BRAT, traficul SATI ( Studiul de Audienta si Trafic Internet) indica 6.805.203 unici.

 

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...