fbpx
Acasa Istoria lumii Carl Sagan. O...

Carl Sagan. O minte stralucita care a facut stiinta accesibila tuturor

Pornind de la parerile actuale ale fizicii moderne cum ca, Universul, de dupa Big Bang, nu ar fi trebuit sa existe, il aducem, astazi, in atentia voastra, pe Carl Edward Sagan.

Astronom si astrofizician american, datorita pasiunii sale, Sagan a facut stiinta accesibila tuturor. A fost pionier al exobiologiei si fondator al programului de cautare a inteligentei in Univers (SETI – Search for Extra-Terrestrial Intelligence).

Educatie si Profesie

- Publicitate -

Student al Universitatii din Chicago, in anul 1960 obtine doctoratul in astronomie si astrofizica. In perioada 1962 – 1968, Carl Sagan a lucrat la Observatorul Muzeului Smithsonian (Smithsonian Astrophysical Observatory) din Cambridge, Massachusetts.

De-a lungul carierei sale, acesta a fost si profesor al Universitatilor Harvard din Cambridge si Cornewell din Ithaca, New York.

Carl Sagan. Sursa foto: stiintasitehnica.com

Dedicat muncii sale, Sagan a lucrat la programul spatial al Statelor Unite ale Americii, inca de la fondare, in anii ’50. Una dintre sarcinile de serviciu fiind si aceea de a instrui astronautii care participau la misiunile Apollo.

Este cunoscut pe mapamond datorita cartilor sale stiintifice, a serialului de televiziune Cosmos:Calatorie in Univers (cel mai vizonat program al televiziunii PBS, inainte de anii ’90), a romanului Contact care a fost ecranizat in anul 1997 si a nemoroaselor lucrari stiintifice, articole.

Cartea, Dragonii Edenului ( The Dragons of Eden) publicata in anul 1978, i-a adus premiul  Pulitzer pentru Non-Ficțiune.

Mintea care a facut stiinta accesibila tuturor

Preocupat de studiul planetei Venus, Carl Sagan a descoperit care sunt temperaturile de la suprafata acestei planete. In viziunea omului de stiinta, planeta Venus era uscata si foarte fierbinte, contrar opiniilor predecesorilor sai. Acesta a reusit sa investigheze emisiile radio venite dinspre Venus și a ajuns la concluzia că temperatura de la suprafata planetei era de 500 °C (900 °F). Sagan este recunoscut în principal datorită cercetărilor sale asupra vieții extraterestre.

„Ştiinţa este mai curând un mod de gândire decât un volum de cunoştinţe. Scopul ei este să afle cum evoluează lumea, ce legităţi o guvernează, să pătrundă în conexiunile lucrurilor- de la particule subnucleare până la organismele vii, la societatea umana şi de acolo, la întregul cosmos” – Carl Sagan, „Creierul lui Broca”.

Printre cartile publicate amintim: ”Murmure de pe Pamant: Inregistrarile de pe statia interstelara Voyager”, ”Dragonii din Eden: speculatii pe marginea evolutiei inteligentei umane”, ”Un palid punct albastru: O viziune a viitorului omenirii in spatiu”, ”Creierul lui Broca: Reflectii asupra stiintei romantate”(editura Ballantine Books 1974), ”Varietăți ale experienței științifice: o privire personală a căutării lui Dumnezeu”(editura Penguin Press).

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...