Inaugurata in 1891, Carnegie Hall a stabilit standardul internațional de excelenta muzicala ca destinatie aspirativa pentru cei mai buni artisti din lume. Led Zeppelin, The Beatles, Gustav Mahler, Leopold Stokowski, Maria Callas, Liza Minnelli, Paul Robeson, Bob Dylan. Multi alti interpreti legendari ca Billie Holiday, Judy Garland, Harry Belafonte, Charles Aznavour, Tina Turner, Nina Simone, Shirley Bassey au tinut concerte pe aceasta scena. De-a lungul anilor, in public au aparut emblematice figuri politice, autori și intelectuali, Woodrow Wilson, Theodore Roosevelt, Mark Twain si Booker T. Washington.
Carnegie Hall. O poveste scrisa in mijlocul Atlanticului
Povestea Carnegie Hall incepe, undeva in Atlantic. In primavara anului 1887, la bordul unei nave ce calatoreste de la New York la Londra, sea fla Andrew Carnegie impreuna cu sotia sa, Louise Whitfield. Acestia isi doreau sa ajunga in Scotia natala a industriasului. Pe aceeasi nava, se imbarca si Leopold Damrosch, dirijor si director muzical al Societatii Simfonice din New York si al Societatii Oratorice din New York.
Pe parcursul calatorie cei trei se imprietenesc, ajung sa se viziteze, ca intr-un final detinatorul Companiei de Otel Carnegie sa se dedice filantropiei. Cu o avere impresionanta, Carnegie isi redistribuie averea catre domeniul cultural. Deschide peste 3000 de biblioteci in Marea Britanie si America, Institutul Carnegie din Pittsburgh, Carnegie Institute of Technology și Carnegie Institution din Washington. 1.100.000 de dolari si-a scos din conturi Andrew Carnegie pentru constructia Salii de Muzica din New York, inaugurata in anul 1891.
Districtul Manhattan, Strada Seventh Avenue 881, langa Central Park, a devenit un punct de referinta in New York, aici se afla Carnegie Hall.
Sala de Muzica este una din cele mai prestigioase sali de concert din lume, atat pentru muzica clasica, cat si pentru cea usoară. Carnegie Hall are propriile sale programe artistice, cu 250 spectacole pe stagiune. De asemenea, sala poate fi inchiriata pentru diverse evenimente ce au loc intr-un an.
Gluma cu si despre Carnagie Hall
Zvonurile spun ca un pieton pe strada 57, Manhattan, intalneste cativa muzicieni iesiti de la Carnegie. Acesta ii intreaba:”Ati putea sa-mi spuneti cum ajung la Carnegie Hall?”
-Da, au raspuns muzicienii. Si continuandu-si drumul i-au raspuns simplu: Practica!”
Inaugurarea salii
Marea inaugurarea a fost facuta, oficial, pe data de 5 mai 1891. La ceas de seara, muzica a rasunat in incaperi, intr-un concert realizat de Walter Damrosch si marele compozitor rus Piotr Iliich Ceaikovski.
Un ziar a relatat: ”In aceasta seara, cea mai frumoasa sala de muzica din lume a fost consacrata celei mai frumoase dintre arte. Posesiunea unei astfel de sali este, in sine, un stimulent pentru cultura.”
Sala a fost detinuta de familia Carnegie pana in 1925, cand vaduva lui Carnegie a vandut dezvoltatorului imobiliar, Robert E. Simon. Descendetii lui Simon au incercat vanzarea acesteia catre Filarmonica din New York, dar aceasta a refuzat. Printr-o legislatie speciala, orasul a cumparat Carnegie Hall pentru suma de 5 milioane de dolari. Din 1960 sala se afla sub tutela organizatiei non-profit cu acelasi nume.