Castelul Peles. 10 lucruri fascinante despre caminul regilor Romaniei

Constructia castelului a fost posibila din dorinta unui rege, dupa planurile arhitectilor Johannes Schultz si Karel Liman. Carol I, indragostit de mica statiune, care in vremuri de demult era doar un sat de munte, hotaraste sa construiasca pe aceste meleaguri pitoresti, Castelul Peles.

De-a lungul anilor, castelul a fost resedinta de vara a regilor Romaniei. In momentul finalizarii lucrarilor de constructie, Castelul Peles era una dintre cele mai moderne resedinte regale. Castelul cu 160 de camere dispunea de curent electric, lift, un plafon de sticla mobil amplasat in hol, teatru, dar si incalzire.

10 lucruri fascinante despre caminul regilor Romaniei

- Publicitate -

1.Sub piatra de temelie a castelului au fost ingropate doua pergamente sigilate in tuburi de sticla si plumb, impreuna cu o colectie de monede de aur, batute cu chipul lui Carol I. Aceste monede de 20 de lei au fost interzise de Imperiul Otoman. Iar actele ingropate sunt declaratia de intentie si actul de fundatie al Castelului Peles.

2. In Castelul Peles s-au intrunit Consiliile de Coroana din 1914 si 1925. Acest simbol al vremurilor apuse dar si al prezentului a gazduit numeroase personalitati. Una dintre vizitele cele mai importante pe aceste meleaguri a fost aceea a Imparatului Austro-Ungariei, Franz Joseph, in anul 1896.

3. In Castelul Peles, la Sinaia, pe pamant romanesc, s-a nascut in anul 1893, primul mostenitor al tronului Romaniei, Carol al II-lea. Tot aici, in anul 1921, s-a nascut fiul sau, viitorul Rege Mihai I.

4. Resedinta de vara a regilor Romaniei a fost construita intre anii 1873-1914, iar pentru acele timpuri, cladirea era una dintre cele mai moderne din Europa. Palatul beneficia de electricitate, avand propria Uzina Electrica, lift interior, incalzire centrala si un plafon mobil in hol.

5. Castelul dispune de 160 de camere si mai mult de 30 de bai. Pe langa castel au mai fost construite si edificii aditionale: resedinta cuplului regal Maria si Ferdinand-Pelisor, Cabana de vanatoare Foisor, Uzina electrica, Corpul de Garda, Vila Sipot, grajdurile.

Castelul Peles, nestemata de pe Valea Prahovei

6. Desi la Castelul Peles nu s-au organizat baluri, precum se intampla la alte curti regale ale Europei, in anul 1892 s-a dansat in Sala Maura. Evenimentul a fost prilejuit de aniversarea a 27 de ani a Principelui Mostenitor Ferdinand.

7. Castelul Peles din Sinaia este prima constructie din tara noastra a carei fundatie este din beton. Iar toate materialele folosite la ridicarea cladirii sunt din Romania, precum pietrisul din raul Prahova, piatra extrasa de la Muntele Piatra Arsa, lemn din padurile de pe Valea Prahovei si caramida arsa pe santier.

8. Stiati cu cat se plateau muncitorii in acele vremuri? Se spune ca: tamplarii si zidarii castigau aproximativ 7 franci/zi, salahorii 3 franci, cei care se ocupau de piatra erau platiti la metru cub, ceea ce aducea 200 de franci, iar fierarii luau doar 60 de centime.

9. In Castelul Peles, in Holul de Onoare este amenajat un tavan mobil din sticla, actionat printr-un motor electric. Acest element surpriza oferea oaspetilor cuplului regal sa admire cerul senin al Sinaiei. Holul are si 2.000 de personaje sculptate ce au fost realizate de catre 140 de artisti ce au lucrat zi/noapte, timp de sase luni pentru terminarea acestora. Investitia in acest hol atinsese in 1911, suma de 1 milion şi jumatate lei-aur.

10. Castelul Peles a fost construit pe un teren achizitionat de Regele Carol I, in 1872. Domnitorul se indragosteste de satul de munte si de peisajul montan al Pietrei Arse si decide construirea palatului sub atenta sa supraveghere. Pentru a se reusi constructia, au fost dislocati 20.000 de metri cubi de pamant si dislocate bucati din muntele Molomot.

 

 

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organiza...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...