Catedrala de la Curtea de Arges. Curiozitatile bisericii in care va fi inmormantat Regele Mihai

Catedrala Curtea de Arges a fost construita de domnitorul Neagoe Basarab. Lacasul de cult este unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din Romania. Manastirea a fost insa transformata in necropola pentru familia regala, in timpul domniei Regelui Carol I. Casa Regala a anuntat ca la Manastirea Curtea de Arges va fi inmormantat si Majestatea Sa Regele Mihai I.

Curiozitatile bisericii in care va fi inmormantat Regele Mihai

1.Constructia ridicata pe ruinele Mitropoliei Tarii Romanesti, ctitorita de Vlad Dracul. Pe mosia de la Flamanzesti, la nord de Curtea de Arges, in secolul al XVI-lea, domnitorul Neagoe Basarab ridica aici o manastire. O constructie in stil bizantin, cu motive orientale si armenesti, si terminata in timpul domniei lui Radu de la Afumati.

- Publicitate -

Insa, nu multi cunosc ca aceasta biserica a fost ridicata din ruinele Mitropoliei, ctitorita de Vlad Dracul, in 1439. Ce s-a intamplat cu aceasta catedrala? Cutremurele din ’44 si ’46 au afectat acesta cladire, ce nu a mai putut fi refacuta de ctitorul ei, fiind asasinat, in 1447.

2. Curtea de Arges a fost zidita de Mesterul Manole, conform folclorului romanesc. Balada ”Mesterului Manole” spune ca Manole si-ar fi zidit propria sotie, pe Ana, in zidurile bisericii, deoarece tot ce zidea ziua se darama noaptea. O alta legenda spune povestea fantanei mesterului Manole din curtea bisericii. Dupa ce a vazut ridicata grandioasa cladire, mesterul i-a intrebat pe ceilalti daca pot construi o alta manastire mai frumoasa.

Raspunzand afirmativ, Manole a poruncit ca schelele sa fie indepartate. Astfel, calfele si zidarii, abandonati pe acoperis si-au construit aripi din sindrile ca sa coboare, dar acestia au murit. In locul in care Manole a murit a aparut un izvor ce a dus la ridicarea fantanii. Se pare ca aceasta legenda ar fi adevarata si ca ar fi existat mesterul Manoli din Niaesia.

Urmand studii in Italia si Constantinopol, domnitorul Neagoe Basarab a fost administrator al constructiei unei moschei, la porunca sultanului Baiazid al II-lea. Constructorul-sef era Manoli din Niaesia-de orgine armean, a spus directorul Muzeului Curtea de Arges, Stefan Dumitrache, pentru adevarul.ro.

3. Peretii Catedralei Curtea de Arges sunt din aur si lapis lazuli. In timpul calatoriei in Tara Romaneasca, sirianul Paul de Alep nota ca, manastirea este ”una dintre minunile lumii”. ”Toate sculpturile si ornamentele de pe pereti si turnurile acestei biserici sunt acoperite cu aur si lapis lazuli… Intre fiecare doi stalpi este cate o pictura de o frumusete surprinzatoare, pictata pe amandoua partile de artisti cretani.”

4. Numele lui Allah este scris pe caramida cheii de bolta. Istoricul Grigore Tocilescu a identificat pe caramida cheii de bolta, scris cu caractere osmane, numele lui Allah. Directorul Muzeului Curtea de Arges spune ca nu exista imagini care sa si demonstreze existenta acesteia.

Catedrala Curtea de Arges, constructie regala

5. Manastirea Curtea de Arges a suferit modificari dupa incediile din 1866,1867. Arhitectura bisericii a fost modificata de francezul Emile Andre Lecomte de Nouy, la cererea Regelui Carol I. Acesta alesese acest lacas de cult ca loc unde avea sa fie inmormantat. Vechiul paraclis ridicat de Neagoe Basarab a fost daramat pentru a face loc parcului regal.

6. Specii rare de arbori plantate in curtea bisericii. La constructia parcului regal au fost plantate specii rare de arbori: arborele-lalea si arborele tisa. In prezent puteti admira arborele-lalea, arborele tisa fiind taiat, cu toate ca acesti copaci sunt protejati prin lege.

7. Regele Carol I a fost acuzat de presa de la acea vreme. Motivul era ca a folosit caramida destinata forturilor din Bucuresti, in scopuri personale, la constructia resedintei regale.

8. Preotul Marin Dumitrescu aminteste in cartea sa ”Istoricul a 40 de biserici din Romania”, despre o legenda a ctitoriei lacasului de cult. Se spune ca domnitorul Neagoe Basarab a plecat sa vaneze animale salbatice prin imprejurimile curtii regale. A ajuns la Curtea de Arges si a urmarit un mistret pana in Valea Dracilor. Un loc cunoscut de localnici ca un taram al Satenei. Domnitorul a pierdut insa urma animalului, dar a gasit ruinele unui templu. Aici s-a adapostit si a jurat ca in acel loc sa ridice o biserica. Asa a fost ctitorita Catedrala Curtea de Arges.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organiza...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...