Legile islamice sunt cele mai controversate de pe intreaga planeta. Ce le este interzis femeilor in tarile arabe, in alte locuri sunt lucruri normale si par de neconceput pentru lumea moderna. In special, statutul femeii in societatea musulmana este un subiect des discutat in tarile occidentale si de specialistii de pretutindeni. Pe de o parte exista conceptia ca femeile din lumea araba sunt persecutate, existand numeroase cazuri, iar pe de alta parte exista si argumente politice, religioase, culturale si istorice cu privire la rolul femeilor arabe. Din ce in ce mai multe organizatii si femei din tarile arabe militeaza pentru drepturi egale cu barbatii, lasand in urma legi scrise, sau nu, in Coran. In continuare va prezentam cateva dintre lucrurile interzise femeilor din tarile arabe.
Ce le este interzis femeilor in tarile arabe
Femeile nu au voie sa conduca automobile
In Arabia Saudita femeilor le este interzis sa sofeze. Exista legi religioase in acest sens, care considera sofatul ”sursa unor vicii”, precum intalnirile amoroase, scoaterea valului. Insa, exista si vesti bune. Regele Arabiei Saudite a semnat un decret, in septembrie 2017, prin care femeile vor avea voie sa detina un permis de conducere. Acesta urmeaza sa intre in vigoare pana in luna iunie 2018. Astfel, femeile musulmane vor castiga un alt drept, pe langa cel civil din 2015, acela de a putea vota.
Infidelitatea este ilegala si se pedepseste cu moartea
In Egipt ”oricine isi surprinde sotia in timpul adulterului si isi omoara sotia si concubinul, pe loc va fi pedepsit cu detentie”. In Siria, omorul era legal inainte de 2009. Un barbat care isi ucidea sotia, mama, sora, fiica nu patea nimic. Legea s-a mai schimbat, iar barbatii care surprind un ”act sexual ilegitim” si isi omoara partenera, risca inchisoarea cu pedepse care sa nu depaseasca 7 ani.
In Iran, de altfel tara araba, infidelitatea este ilegala. Inca se mai aplica pedeapsa cu moartea prin aruncarea cu pietre-pedeapsa de sorginte divina, a celui gasit vinovat. Pedeapsa apare si in Codul Penal iranian din 1991 si are loc in public sub privirile incremenite de durere ale rudelor. Tari precum Sudan, Afghanistan, Arabia Saudita, Nigeria si Emiratele Arabe aplica si ele aceasta pedeapsa.
Femeile pot fi rapite
Atat in Liban cat si intr-o tara europeana precum Malta, infractiunea de rapire este anulata, daca se dovedeste ca exista intentia unei casatorii. De exemplu, in Malta daca cineva rapeste o persoana si se casatoreste cu ea, potrivit legii va fi scutit de acuzatii. In Liban, atat violul cat si rapirea nu sunt considerate infractiuni si nu sunt pedepsite cu inchisoarea daca vinovatul se casatoreste cu victima. In schimb, daca intervine un divort in decurs de 5 ani, cazul poate fi rejudecat si data sentinta finala.
Divortul nu este permis
In Israel, femeilor le este interzis sa divorteze. In aceasta tara casatoriile si divorturile au loc sub legea rabinica. In tarile arabe divortul se acorda doar daca barbatul vrea sa divorteze, altfel nu este permis.
Femeile au nevoie de acordul sotului ca sa iasa din casa
Atat in Afghanistan cat si in Yemen, femeile cer permisiunea sotilor sa iasa din casa, iar barbatii au dreptul de a le tine inchise la domiciliu, daca acestia doresc.
40 de lovituri de bici pentru purtarea pantalonilor
In Sudan, femeile sunt condamnate cu lovituri de bici, daca sunt surprinse purtand pantaloni.
Cuvantul spus de o femeie nu are nicio valoare
Marturiile femeilor din tribunalele din Iran nu au nicio valoare. Judecatorii ”pot lua in considerare”numai marturiile a minim 2 femei, chiar 4, atunci cand se judeca cazuri grave.
Mostenirile inegale
Daca intr-o familie musulmana se nasc mai multi baieti, fetele nu au voie sa mosteneasca parti egale cu acestia. Asta se intampla in Tunisia si Emiratele Arabe.