Facem o trecere in revista a evenimentelor importante pentru tara noastra in aceasta zi de 5 iunie. In 1935, era infiintat Partidul legionar ”Totul pentru tara”, in 1937, Blaga tinea un discurs in aula Academiei Romane, America declara razboi Romaniei, sunt cateva dintre lucrurile care i-au marcat pe romani.
Elogiul satului romanesc
Lingvistul si filozoful nascut in Lancram, langa Sebes, a fost al noulea copil al familiei de preoti Isidor si Ana Blaga.
Lucian Blaga a debutat in presa vremii, Tribuna si Romanul cu poezia ,,Pe tarm” si studiul ,,Reflectii asupra intuitiei lui Bergson”. De asemenea, a colaborat si cu Adevarul literar si artistic, Gandirea, Cuvantul, Cultura, Banatul. A calatorit in Italia si Viena, unde a studiat filosofia si biologia. In tara revine inainte de Marea Unire din 1918.
In anul 1920, in ziarul Vointa ii este publicata prima sa drama, Zamolxe si primeste premiul Adamachi pentru debut in 1921.
Membru al Academiei Romane
In anul 1937, devenit membru al Academiei Romane, Lucian Blaga va tine un discurs intitulat Elogiul satului romanesc. Redam si niu in cele ce urmeaza cateva fragmente:
,,(…)Satul există în conştiinţa copilului ca o lume, ca unica lume mult mai complex alcătuită şi cu alte zări, mai vaste, decît le poate avea un mare oraş, sau metropolă, pentru copiii săi.
Atingem cu aceasta deosebirea esenţială dintre „sat” şi „oraş”. Satul nu este situat într-o geografie pur materială şi în reţeaua determinantelor mecanice ale spaţiului, ca oraşul; pentru propria sa conştiinţă satul este situat în centrul lumii şi se prelungeşte în mit. Satul se integrează într-un destin cosmic, într-un mers de viaţă totalitar, dincolo de al cărei orizont nu mai există nimic.
Aceasta este conştiinţa latentă a satului despre sine însuşi. Îndrăznesc să fac afirmaţia, fiindcă aşa e înţeles şi trăit satul, în apogeul copilăriei, vîrsta care singură posedă perfectă afinitate cu modul existenţial al satului(…)”Elogiul satului romanesc
Luntrea lui Caron este poate opera care ramas in memoria colectiva, un roman autobiografic publicta postum cu ajutorul fiicei sale Ana Dorica (Dorli)Blaga.
Potrivit unor zvonuri, Blaga se pare ca ar fi fost propus pentru Premiul Nobel pentru literatura. Cei care l-au propus sunt Mircea Eliade, criticul Basil Munteanu si eminescologul Rosa del Conte. Dar numele intelectualului nu apare pe site-ul premiilor(nominalizarile fiind tinute secrete 50 de ani, in anul 2006 lista ar fi trebuit sa contina si numele Blaga).
Ce s-a mai intamplat azi, 5 iunie, in istoria Romaniei
- In urma cu 572 de ani, in anul 1446, Dieta Ungariei il alegea pe Iancu de Hunedoara ca guvernator general.
- In anul 1456 are loc asa numitul ”Tratat moldo-turc”-”Inchinarea de la Vaslui”. Marea Adunare a Moldovei, in frunte cu Petru Aron decidea plata tributului anual catre Imperiul Otoman si erau consemnate privilegii pentru negustori.
- Stiati ca in anul 1865, Romania a aderat la Conventia Telegrafica Internationala de la Paris impotriva vointei Portii.
- In anul 1935, legionarul Corneliu Zelea Codreanu infiinta partidul ”Totul pentru Tara”.
- In urma cu 76 de ani, pe 5 iunie 1942, in plin Razboi Mondial, S.U.A declarau razboi Romaniei. Documentul a fost semnat de presedintele Franklin D. Roosevelt.
- In anul 1970, numele sculptorului roman Constantin Brancusi era readus in atentia publicului la expozitia retrospectiva ce a avut loc la Muzeul de Arta al Republicii Socialiste Romania.
- In 1973, tenismenul Ilie Nastase (Nasty) castiga Turneul International de Tenis de la Roland Garros. Adversul infrant a fost Nikola Pilici, romanul castigand setul cu scorul de 6-3, 6-3, 6-0.
- Anisoara Cusmir realiza un nou record mindial la saritura in lungime, 7,43 metri. Se intampla in anul 1983.
- Romania inregistra o premiera in anul 2002. In cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu” din Bucuresti a fost realizat primul autotransplant cardiac.