Ce s-a intamplat in Romania cand a murit Regele Carol I

Regele Carol I a fost primul rege al Romaniei. O personalitate marcanta care va ramane in istorie drept cel care a obtinut independenta tarii noastre si cel care a creat un stat modern. Carol I  a avut cea mai lunga domnie, 48 de ani, timp in care regele de origine germana a adoptat prima Constitutie, a construit podul Anghel Saligny de la Cernavoda, a facut cale ferata, a creat moneda nationala-leul si a ridicat castelul Peles.

Regele Carol I, Regina Elisabeta. Sursa foto: adevarul.ro
Regele Carol I, Regina Elisabeta. Sursa foto: adevarul.ro

,,Totul pentru tara! Nimic pentru mine!”Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen

- Publicitate -

In urma hotararii de neutralitate a Romaniei in 1914, de catre Consiliul de Coroana, Carol I nu si-a mai facut aparitia in viata publica. Conform marturiei prim-ministrului I.G.Duca, regele:

”statea inchis in cabinetul sau de lucru si nu vedea pe nimeni. Pe noi, ministrii, nu ne mai chema. De la Consiliul de Coroana si pana la moartea lui n-a primit decat pe acei dintre care au cerut anume sa-i vorbeasca”.

Pe 27 septembrie 1914, Regele Carol I isi dadea obstescul sfarsit la Castelul Peles. Lasa scris in testament ca urmasul sau Ferdinand sa duca mai departe mostenirea si dragostea pentru poporul roman:

”Alcatuind acest testament, ma gandesc, inainte de toate, la iubitul meu popor, pentru care inima mea a batut neincetat şi care a avut deplina incredere în mine. Viaţa mea era aşa strans legata de aceasta de Dumnezeu binecuvantata Tara, ca doresc sa-i las, si dupa moartea mea, dovezi vadite de adanca simpatie si de viul interes pe care le-am avut pentru dansa. Zi si noapte m-am gândit la fericirea Romaniei, care a ajuns sa ocupe acuma o pozitie vrednica intre statele europene:…Succesorul meu la tron primeste o mostenire de care va fi mandru si pe care el o va carmui, am toata speranta, in spiritul meu, calauzit fiind de deviza:«Tot pentru Tara, Nimic pentru mine»”.

Stirea mortii singurului rege pe care poporul roman il cunoscuse

Stirea mortii regelui s-a raspindit in Capitala la primele ore ale diminetii. In primele momente oamenii credeau ca este doar un zvon. Nu putea sa moara singurul rege pe care ei l-au cunoscut si pe care il credeau nemuritor. Dupa ce a fost facut anuntul oficial al Casei Regale, tipariturile de la acea vreme scoteau pe banda rulanta ziare care titrau: ” Moartea Regelui Carol I”, ”Capitala plange”, ”Doliul Tarei”.

Colaj fotografii Ziarul Universul. Sursa foto: romaniaregala.ro
Colaj fotografii Ziarul Universul. Sursa foto: romaniaregala.ro

In semn de doliu capitala si orasele tarii au arborat drapelul, iar sediile institutiilor, magazinele, scolile au fost inchise. La sate erau puse afise peste tot, populatia se aduna la Castelul Peles, la Curtea de Arges, iar vapoarele de pe Dunare coborau drapelul la jumatate. Mase de oameni au insotit cortegiile, militarii aveau acoperite decoratiile cu banda neagra si focuri de salve s-au tras, in cele 6 zile cat au tinut funeraliile. Regele Carol I a fost inmormantat la Curtea de Arges.

Mostenirea lasata de Regele Carol I

Militar sobru, riguros – datorita originii nemtesti si o fire tenace, asa a fost caracterizat Carol I. In perioada 1866-1914, in cei 48 de ani de domnie, Romania a cunoscut o dezvoltare politica, culturala, economica, administrativa, dar si demografica. Ultimul act politic al regelui inainte de ziua fatidica a fost pe data de 18 septembrie/1 octombrie 1914, cand la Petrograd a fost semnata Conventia intre Rusia si Romania, prin care in schimbul neutralitatii fata de Rusia, aceasta recunostea dreptul tarii noastre de a anexa provinciile cu populatie romaneasca ale Austro-Ungariei.

Principele Nicolae, Principesa Elisabeta, Principele Carol, Ion I.C Bratianu, Regina Maria si Regele Ferdinand. Sursa foto: historia.ro
Principele Nicolae, Principesa Elisabeta, Principele Carol, Ion I.C Bratianu, Regina Maria si Regele Ferdinand. Sursa foto: historia.ro

Sub domnia primului rege al Romaniei, statul nostru a cunoscut independenta. Modernizase intreaga industrie, iar economia se dezvolta pe zi ce trecea. A reusit sa construiasca 3.800 de kilometri de cale ferata si Podul Anghel Saligny de la Cernavoda. In timpul lui Carol s-a batut prima moneda nationala-leul. Au fost puse bazele primei Constitutii si a fost fondata Academia Romana.

 

- Publicitate -
Surse:Historia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organiza...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...