Ce a scris presa straina dupa moartea regelui Mihai I

Publicatii celebre precum Reuters, The Telegraph, Le Monde, BBC sau Time au scris despre evenimentele din capitala

8833
Ceremonialul funeraliilor Regelui Mihai I al Romaniei. Sursa foto: basilica.ro
Ceremonialul funeraliilor Regelui Mihai I al Romaniei. Sursa foto: basilica.ro

Funeraliile Regelui Mihai au fost titrate de cele mai importante publicatii internationale. Presa straina a scris despre zecile de mii de oameni din strada care au vrut sa aduca un ultim omagiu, dar si despre capetele regale ale Europei care au participat la acest eveniment.

Am selectat si noi cateva titluri ale presei internationale pe care le relatam in cele ce urmeaza:

The Telegraph: Publicatia britanica The Telegraph a inclus in categoria Stiri la Fotografia zilei din 17 decembrie 2017 o imagine reprezentativa. In aceasta apar Regina Ana-Maria a Greciei, Printului Charles de Wales si fosta Regina Sofia a Spaniei. Aceeasi publicatie, pe 16 decembrie titra: ,,Printul Charles al Marii Britanii participa la inmormantarea Regelui Mihai din Romania”.

Printul Charles la funeraliile Regelui Mihai. Sursa foto: viva.ro
Printul Charles la funeraliile Regelui Mihai. Sursa foto: viva.ro

BBC: ,,Regele Mihai: Romania isi ia ramas bun de la fostul monarh.” BBC News scrie intr-un articol din 16 decembrie 2017 ca la funeraliile din Bucuresti au participat peste 20.000 de oameni. ,,Mai mult de 20.000 de romani s-au strans in Bucuresti in semn de respect si pentru a-si aduce un ultim omagiu. Membrii famililor regale din Europa participa, inclusiv fostul rege al Spaniei, Juan Carlos si Printul Charles.”

In cea de-a doua parte a articolului jurnalistii de la BBC vorbesc despre ce a insemnat Regele Mihai in istoria Romaniei. „In cea mai mare parte a celui de-al Doilea Razboi Mondial, Regele Mihai a fost o figura importanta, (…). Chiar si asa, la 22 de ani, a luat parte la lovitura de stat si a cerut arestarea lui Antonescu, in 23 august 1944. Pentru romani, a fost o personalitate importanta in perioade foarte dificile din istoria lor”.

Imaginea cu Regele Carol al II-lea publicata initial in SRF. Sursa foto: historia.ro
Imaginea cu Regele Carol al II-lea publicata initial in SRF. Sursa foto: historia.ro

SRF:,,Inmormantarea de stat a fostului rege Mihai I”. ,,Regele Mihai I a fost de doua ori seful statului roman. In 1947 a fost fortat de catre comunisti sa abdice.” Cea mai mare gafa din presa internationala apartine celor de la grupul radio-tv Schweizer Radio und Fernsehen. SRF este un trust important de presa din Elvetia, tara in care regele si-a petrecut o mare parte din viata. Jurnalistii SRF au publicat o fotografie cu Regele Carol al II-lea ca fiind una a Regelui Mihai I. Fotografia a fost schimbata intre timp cu una a Regelui Mihai.

Le Monde: Publicatia franceza Le Monde titra la data de 5 decembrie 2017:,,Regele Mihai I al Romaniei este mort”. ,,Omul care a condus Romania in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a abdicat in 1947 si apoi a revenit in 1997, a murit marti la varsta de 96 de ani”. In acelasi articol se mai arata ca mostenirea sa va fi preluata de Principesa Margareta. ,,El va continua sa traiasca intre Romania si Elvetia. …el a incredintat in 2016 sarcina de a conduce casa regala mostenitorului tronului, Principesa Margareta, care nu are, in ochii romanilor, dimensiunea si carisma tatalui sau.”

Reuters: Publicatia Reuters a preluat aceeasi stire ca si New York Times si alte publicatii. A titrat ”Mii de romani il plang pe fostul rege Mihai”. Jurnalistii de la Reuters spun ca ”Dupa ce comunismul s-a prabusit, politicienii se temeau de influenta lui Mihai si au blocat primele incercari de vizite(..). In cele din urma s-a intors in Romania in 1992 si si-a recapatat cetatenia in 1997.”

New York Times: Publicatia New York Times a titrat si ea evenimentele din Romania. ,,Regele Mihai al Romaniei, care l-a inlaturat pe Hitler -marioneta, moare la 96 de ani”, ,,Mii de romani l-au plans pe fostul rege Mihai”. Tot NY Times scrie despre respectul pe care i l-au purtat romanii. ,,Chiar daca restaurea monarhiei nu este posibila in acest stat al Uniunii Europene, Mihai s-a bucurat de un mare respect din partea romanilor, care l-au vazut intr-o opozitie clara cu o clasa politica pe care ei o asociaza cu saracia si coruptia.”

Multe publicatii straine au avut in prim-plan fetele regale ale Europei

Time: Publicatia americana Time a scris si ea despre inmormantarea Regelui Mihai I. ,,Romanii ii aduc ultimul omagiu Regelui Mihail in timpul funeraliilor”. In articolul americanilor sunt mentionati si membrii caselor regale, care au participat la funeralii.

Reprezentanti ai Caselor Regale din Europa. Sursa foto: hoprea.ro
Reprezentanti ai Caselor Regale din Europa. Sursa foto: hoprea.ro

Radio Free Europe: „Romania organizeaza funeralii de stat pentru fostul Rege” titra Radio Europa Libera. In acest articol se face referire si la slujba tinuta de Patriarhul Daniel de la care n-au lipsit presedintele Klaus Iohannis, Regina Sofia si Regele Juan Carlos, Printul Charles, Regele Karl al XVI-l Gustaf si regina Silvia ai Suediei.

Daily Mail: Si in tabloidul Daily Mail a punctat evenimentul din capitala. ,, Printul Charles si membrii familiilor regale europene se alatura zecilor de mii de romani pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I la funeraliile de stat”.

Reprezentantii Caselor Regale ale Europei. Sursa foto: stirileprotv.ro
Reprezentantii Caselor Regale ale Europei. Sursa foto: stirileprotv.ro

Bekia: Publicatia spaniola Bekia a marcat si ea funeraliile Regelui Mihai I. Intr-un articol al publicatiei este mentionata relatia apropiata dintre regele Romaniei si Regina Sofia, care erau veri. „Desi alte republici ii privesc cu dispret sau cu indiferenta pe cei care candva le-au fost regi in trecut, Regele Mihai este considerat de romani o figura prestigioasa, demna de respect.(…) Primele figuri regale europene care i-au adus un ultim omagiu au fost Regele Juan Carlos și Regina Sofia. Regina a parut foarte afectata, mai ales ca Regele Mihai era varul sau apropiat, cu care a avut o relatie apropiata inca din copilarie”, se arata pe Bekia.es.

ABC: Cei de la ABC titrau pe 16 decembrie,,Funeraliile Regelui Mihai al Romaniei aduc in atentia reflectoarelor fetele familiale”. In articolul jurnalistei Alison Mutler apare si o declaratie a decanului SNSPA. ,,Cristian Parvulescu, decan al Scolii Nationale de Studii Politice si Administratie Publica, a declarat vineri ca Mihai a aplicat stricte coduri etice de comportament familiei pentru ca dorea sa fie „opusul tatalui sau”, Carol al II-lea, cunoscut drept ”regele playboy.”

ZDF: ,,Romanii isi iau ramas bun de la fostul rege”, acesta este titlul care apare in publicatia germana ZDF si care scrie despre funeraliile Regelui Mihai I.