Acasa Istoria lumii Ce tari din E...

Ce tari din Europa sunt conduse de familiile regale

20 de state din Europa erau conduse de familiile regale in anul 1916. In prezent castiga tot mai mult teren forma de guvernamant republica. In statele conduse de monarhi, puterea acestora este deseori limitata, executivul si legislativul apartinand guvernului, parlamentului sau prim-ministrului. Regalitatea ramane in schimb, o pagina importanta din istorie si un semn al nobletii.

Marea Britanie

Coroana Marii Britanii apartine Casei de Windsor. Un fapt curios, aceasta tara nu are Constitutie scrisa. Puterea executiva o are guvernul, iar seful sau este prim-ministrul Theresa May. Parlamentul britanic este compus din Camera Comunelor-unde membrii sunt alesi si Camera Lorzilor- membrii sai sunt numiti. Sistemul de guvernare al regatului este cunoscut drept democratie parlamentara.

- Publicitate -

Regina Elisabeta II si Printul consort Philip, Duce de Edinburgh. Sursa foto: hellomagazine.com
Regina Elisabeta II si Printul consort Philip, Duce de Edinburgh. Sursa foto: hellomagazine.com

Suveranul Regatului Unit este Regina Elisabeta a II-a, alaturi de care sta Printul Consort Filip, Duce de Edinburgh. Aceasta a urcat pe tron in anul 1952 si conduce 16 state suverane, numite Commonwealth. In istoria monarhiei britanice, domnia Reginei Elisabeta a II-a este cea mai lunga, 65 de ani.

Spania

In anul 2014, Regele Spaniei Juan Carlos I abdica in favoarea fiului sau, Felipe. Astfel, Felipe al VI-lea de Bourbon si Grecia a devenit cel mai tanar monarh de pe batranul continent. Este casatorit cu o fosta jurnalista, pe numele de familie Ortiz, care in urma casatoriei a primit titlul de Regina Letizia a Spaniei. Parlamentul este bicameral, iar presedintele guvernului este propus de monarh si ales de Cortes Generales.

Regele Felipe VI si Regina Letizia a Spaniei. Sursa foto: descopera.ro
Regele Felipe VI si Regina Letizia a Spaniei. Sursa foto: descopera.ro

Puterea legislativa apartine Congresului Deputatilor, care sunt alesi prin vot popular, pe o perioada de 4 ani. Sistemul de guvernare in Spania este doar formal unitar, fiind format din comunitati autonome, precum Catalonia, Tara Bascilor, Andaluzia, Insulele Canare, Regiunea Murcia, Comunitatea Madrilena, etc.

Belgia

Si Belgia este o monarhie constitutionala, dar si democratie parlamentara. Seful statului in Belgia este Filip, care are prerogative limitate si a mostenit tronul in anul 2013. Acesta poate numi ministrii, numai daca au primit votul Camerei Reprezentantilor. Parlamentul belgian este format din Senat si Camera Reprezentantilor. In aceasta tara votul este obligatoriu.

Regele Filip si Regina Mathilde. Sursa foto: hellomagazine.com
Regele Filip si Regina Mathilde. Sursa foto: hellomagazine.com

Olanda

In anul 2013 a urcat pe tron Willem Alexander, fiul cel mare al Reginei Beatrix a Olandei dupa ce aceasta a abdicat. Coroana apartine casei de Amsberg. Tarile de Jos sunt conduse de Seful Casei de Amsberg. Ele sunt impartite in 12 provincii cu propriile parlamente si guverne. Alaturi de cele 5 colonii de peste mari: Bonaire, Curacao, Saba, Sint Eustatius si Sint Maarten, formeaza Regatul Tarilor de Jos. Astfel, numele de Olanda este cunoscut neoficial.

Regele Willem Alexander. Sursa foto: adevarul.ro
Regele Willem Alexander. Sursa foto: adevarul.ro

Norvegia

Norvegia il are ca rege, din anul 1991, pe Harald al V-lea din casa de Glucksburg. Norvegia este monarhie constitutionala. Regele are si puterea executiva, prin Constitutie, dar atributiile sunt preluate si de prim-ministru, parlamentul avand puterea legislativa. Suveranul Norvegiei este un simbol al tarii sale, fiind primul rege, dupa secolul al XIV- lea, nascut in tara. Regele Norvegiei se afla si pe lista succesiunii la tronul Marii Britanii, fiind stranepot al Regelui Eduard al V-lea.

Regele Harald V, Regina Sonja, Printul Mostenitor Haakon si Printesa Mette-Marit. Sursa foto: hola.com
Regele Harald V, Regina Sonja, Printul Mostenitor Haakon si Printesa Mette-Marit. Sursa foto: hola.com

Suedia

In Suedia, Regele Carl al XVI-lea Gustaf a urcat pe tron in anul 1973. Coroana apartine Casei de Bernadotte. Cunoscut pentru pasiunile sale deloc flatante pentru un conducator, a fost poreclit ”Alteta Sa Casanova”. Este casatorit cu o traducatoare, Silvia Sommerlath cu care are 3 copii: Printesa Victoria, mostenitoare a tronului, Printul Carl Philip si Printesa Madeleine. Conform Actului de Succesiune al Casei Regale a Suediei doar descendentii lui Carol al XVI-lea pot mosteni tronul. Pana in anul 1970, cand constitutia a fost modificata, Parlamentul putea alege o noua Casa Regala.

Regele Carl XVI Gustaf si Regina Silvia, cuplul regal al Suediei. Sursa foto: adevarul.ro
Regele Carl XVI Gustaf si Regina Silvia, cuplul regal al Suediei. Sursa foto: adevarul.ro

Monaco

Orasul-stat, de doar 2 kilometri, din Riviera Franceza, este condus de Printul Albert al II-lea, din Casa Grimaldi, care domina din 1297. Printul detine si puterea politica. Acesta este casatorit cu fosta inotatoare sud africana, Charlene Wittstock. Chiar daca Monaco nu face parte din UE, aceasta foloseste ca moneda nationala euro. Din anul 1993 este membru ONU. Locul de joaca al celor bogati si celebri nu impoziteaza veniturile, fiind considerat adevarat paradis fiscal.

Printul Albert de Monaco si Printesa Charlene. Sursa foto: mediafax.ro
Printul Albert de Monaco si Printesa Charlene. Sursa foto: mediafax.ro

Liechtenstein

Alois Philipp Maria, Print Ereditar al Liechtensteinului guverneaza provizoriu monarhia, din 2004, in locul tatalui sau Printul Hans Adam al II-lea. Acesta din urma este casatorit cu Marie Kinsky von Wchinitz und Tettau. Printul regent este casatorit cu Ducesa Sophie de Bavaria, descendenta ultimului rege al Bavariei, Ludwig al III-lea. In Principatul Liechtenstein puterea legislativa apartine parlamentului care este ales.

Printul Hans Adams II si Contesa Countess Marie Kinsky von Wchinitz und Tettau. Sursa foto: ifps.io
Printul Hans Adams II si Contesa Countess Marie Kinsky von Wchinitz und Tettau. Sursa foto: ifps.io

Chiar daca este monarhie constitutionala este si democratie, unde alegatorii au dreptul de a propune si adopta legi. Seful de stat reprezinta principatul in relatiile internationale, poate convoca referendum, propune si respinge legi. Puterea executiva a principatului apartine unui guvern colegial, care este format din prim-ministru si 4 consilieri guvernamentali.

Danemarca

Danemarca are ca suveran pe Regina Margareta II si alaturi de ea, Printul Consort Henrik. Mostenitoare a lui Frederic al IX-lea, Margareta a devenit primul suveran al Danemarcei de sex feminin. Coroana apartine Casei de Oldenbourg. Regina nu are vreun rol politic, ea fiind mai degraba reprezentant al tarii in strainatate si figura culturala. Desi are drept de vot, regina nu se foloseste de acesta pentru a nu putea fi acuzata ca este partizana. Succesorul tronului este fiul sau, Printul Frederik.

Familia Regala a Danemarcei. Sursa foto: rd.nl
Familia Regala a Danemarcei. Sursa foto: rd.nl

Luxemburg

Marele Ducat de Luxemburg este o democratie parlamentara si este condusa de suveranul Henric, Mare Duce, care este var cu Filip al Belgiei. Conform Constitutiei luxemburgheze, puterea executiva o are atat Marele Ducele cat si cabinetul. Insa, Ducele are dreptul de a dizolva legislativul. Exista o Camera a Deputatilor, care detine puterea legislativa si un Consiliu de Stat, cu rol de a consilia deputatii in formularea legislatiei.

Henric, Mare Duce de Luxembourg si María Teresa Mestre y Batista. Sursa foto: portfolio.lesoir.be
Henric, Mare Duce de Luxembourg si María Teresa Mestre y Batista. Sursa foto: portfolio.lesoir.be

In acest stat coroana apartine Caselor de Bourbon-Parma si de Nassau-Weilburg. Este casatorit cu Maria Teresa Mestre y Batista, iar predecesorul sau va fi fiul cel mare, Printul Guillaume Jean Joseph Marie.

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organiza...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...