Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru

Stiti care este cea mai veche moneda romaneasca? O drahma de argint, ce cantarea 7 grame. In Tara Romaneasca, pana in anul 1867, cand a fost stabilita moneda nationala-leu, taxele, vama si orice altceva era platit in aur. Primul voievod care a emis monede, ducati munteni din argint, este Vladislav I.

Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru
Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru: 1966. Sursa foto: Wikipedia

- Publicitate -

Spre deosebire de alte regiuni, in Transilvania a existat influenta vestului Europei si circulau, incepand cu 1538, dinari, oboli, taleri, ducati, guldeni, creitari, grosi. In Romania au circulat mai multe tipuri de monede, de-a lungul secolelor: talerii turcesti, zloti, galbeni austrieci si unguresti, techini venetieni, carboave rusesti.

Cea mai veche moneda romaneasca-drahma de argint

Prima moneda romaneasca are reprezentate anumite simboluri, acestea fiind vulturul, delfinul si numele cetatii. De inspiratie elena, primele monede din Romania se bat in orasul greces Histria, in secolul al V-lea i.e.n si sunt realizate din argint. Drahmele au circulat in regiunea Dobregei, dar au fost intalnite si in Muntenia sau Moldova. In acea epoca mai erau intalnite si oboli-sferturi de drama, hemioboli si alte monede din bronz.

Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru
Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru: Histria. Sursa foto: romaniancoins.org

Cum au aparut banii pe teritoriul nostru

22 aprilie 1867 – se stabileste moneda nationala leu

In anul 1867 a fost stabilita moneda nationala leu, o moneda bimetalica din aur si argint, cu 100 de diviziuni, numite bani. Sistemul monetar national a fost posibil datorita reformelor econimice impuse de Regele Carol I. Primii lei emisi au fost monedele de 1 ban, 2 bani, 5 bani si 10 bani, batute in Anglia. Odata cu infiintarea Monetariei Statului, in 1870, Romania are voie sa isi bata propria moneda. Pana la momentul baterii primelor monede, taxele se plateau in aur.

Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru
Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru: 10 bani, 1867. Sursa foto: Wikipedia.org

Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru
Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru: bilet ipotecar cu valoare 10 lei. Sursa foto: BNR/Wikipedia.org

Banii de hartie apar la 12 iunie 1877, ca bilete ipotecare cu valori de 5 lei, 10 lei, 20 de lei, 50 de lei, 100 de lei si 500 de lei. Ministerul de Finante de la acea vreme va face aceste insemne monetare de hartie pentru a obtine fonduri pentru sustinerea Razboiului de Independenta. Singura institutie care putea emite moneda de metal si hartie se infiinteaza la 1 aprilie 1880 si se va numi Banca Nationala a Romaniei.

Anul 1947- al doilea leu

Anul 1947 aduce denominarea, la un raport de 1 leu la 20.000 de lei vechi. Aceasta reevaluare este realizata de regimul comunist. Ce starneste curiozitatea este faptul ca bancnotele de 20 de lei au inscris Ministerul Finantelor.

Perioada comunista si leul

Fara a se anunta, anul 1947 aduce denominarea, la un raport de 1 leu la 20.000 de lei vechi. Pe fondul celui de-al Doilea Razboi Mondial si al ocuparii rusesti, in Romania anul 1946 este emisa moneda de 100.000 de lei, iar in 1947-bancnota de 5.000.000 de lei. Acestea fiind insemnele monetare cu cel mai mare nominal din istoria leului romanesc.

Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru
Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru: ultima bancnota emisia in 1947, inainte de instaurarea R.P.R. Sursa foto: Miehs/Wikipedia.org

Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru
Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru: 1.000 de lei. Sursa foto: BNR/Wikipedia.org

Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru
Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru: 20 de lei. Sursa foto: BNR/Wikipedia.org

Si anul 1952 aduce o reforma monetara, la un raport de 1 leu=20 de lei vechi.

In anul 1966, odata cu redenumirea tarii in Republica Socialista Romania, se emit monede si bancnote cu noul nume si se vor pastra pana dupa Revolutia din ’89.

Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru
Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru: 100 de lei-1966. Sursa foto: Wikipedia.org

Moneda nationala in anii ’90

Dupa ’90 prima moneda emisa va fi de 10 lei. In perioada 1991-1994, apar bancnotele de 500 de lei, 1.000 de lei, 5.000 de lei, 200 de lei, 500 de lei si 10.000 de lei, dupa cum se vede in imagini:

In anul 1999, cu ocazia eclipsei totale de Soare au fost emise o bancnota de 2.000 de lei, prima din Europa realizata din polimer, si o moneda de 500 de lei ”Eclipsa Solara”.

Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru
Cea mai veche moneda romaneasca. Cum au aparut banii pe teritoriul nostru: 2.000 de lei, editia ”Eclipsa Solara”1999. Sursa foto: Wikipedia.org

Leul in prezent

La 1 iulie 2005, in Romania a existat o reforma monetara, in urma careia 1 leu romanesc devine 1 RON. Noua unitate monetara a Romaniei pierde la 1 iulie ultimele 4 zerouri, 1 leu nou=10.000 lei vechi. In circulatie exista urmatoarele monede: 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 de bani. Iar pentru bancnote avem 1 leu, 5 lei, 10 lei, 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei si 500 de lei.

- Publicitate -
Surse:Wikipedia

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...