In timp ce unele conflicte armate au durat si o jumatate de ceas, istoricii au notat si cele mai lungi razboaie din istorie duse de-a lungul anilor, in lume. Declansate din motive religioase, politice, economice, s.a.m.d, razboaiele, indiferent de durata lor, au marcat pentru totdeauna omenirea.
Razboiul de la Arauco – 345 de ani
Conflictul, intins pe durata sutelor de ani, s-a purtat intre spanioli colonisti si poporul Mapuche, in regiunea Araucania din Chile. Razboiul a inceput in anul 1598 si s-a terminat in anul 1883, cu victiria localnicilor.
Cele mai lungi razboaie din istorie: Razboiul de 335 de ani
Razboiul de 335 de ani, o eternitate care s-a dus intre Insulele Scilly(vestul Marii Britanii) si Olanda. Totul a inceput in anul 1651 si nimeni nu preconiza ca regalistii si parlamentarii vor semna tratatul de pace in anul 1986. Chiar de a durat atat de mult timp nu a fost tras niciun foc de arma.
Razboiul de 100 de ani
De fapt a tinut 116 ani, iar luptele dintre englezi si francezi, intre dinastiile Plantagenet si Valois, pot fi impartite in trei perioade: Razboiul Edwardian (1337-1369), Razboiul dus de Regele Carol al V-lea (1369-1389) si Razboiul Lancastrian (1415-1453). Aparitia Ioanei D’Arc a schimbat cursul razboiului, iar la sfarsit, in 1453, cele doua tari au devenit state de drept.
Razboiul Olandez de Independenta – 80 de ani
Acest conflict a inceput in anul 1568 ca o revolta impotriva lui Philip al II-lea al Spaniei si a Casei de Habsburg. 12 ani a fost incheiat un armistitiu, dar Spania si Olanda nu au ajuns la un numitor comun, asa ca razboiul a continuat pana in 1648. Totul s-a terminat cu Pacea de la Munster.
Cele mai lungi razboaie din istorie: Razboaiele greco-persane – 52 de ani
Razboaiele Medice, asa cum mai sunt cunoscute in istorie, au durat intre 500 i.Hr si 448 I.Hr si au fost duse intre Grecia antica si Imperiul Persan. Incercarea de extindere a teritoriilor catre Europa a esuat. Grecii nu s-au lasat invinsi, iar formarea Ligii Delos a permis ca Macedonia, Tracia si Ionia sa iasa de sub autoritatea persanilor.
Razboaiele punice – 43 de ani
Daca ar fi sa ne luam dupa tratatul de pace semnat in anul 1985, putem spune ca acest razboi a tinut doua milenii. Insa, conflictul dintre Roma si Cartagina a izbucnit in anul 264 i.Hr. si s-a incheiat in 146 i.Hr, cand Cartagina nu mai exista pe harta, fiind invinsa de romani.
Razboiul Civil din Guatemala – 36 de ani
Razboiul Civil a fost declansat pe fondul Razboiului Rece si a operatiunii CIA de indepartare a presedintelui de la putere. Folosirea terenurilor, nationalizarea productie de fructe si drepturile omului au fost alte motive care au dus la confruntari intre localnici, trupe de gherila si trupele guvernamentale. Totul a inceput in anul 1960 si a durat pana in anul 1996.
Razboiul celor Doua Roze – 30 de ani
Razboiul civil dintre Casa Lancaster si cea de York a tinut din 1455 pana in 1485. Ambele case regale, descendente ale Regelui Edward al III-lea Plantagenet, au luptat pentru tron. Numele de Razboiul celor Doua Roze se datoreaza blazoanelor celor doua familii: Roza Alba- Casa de York, Roza Rosie – Casa de Lancaster. Finalul razboiului care a durat 30 de a ani a dus la fondarea Dinastiei Tudorilor.
Razboiul de 30 de ani
Acest razboi a fost dus in numele religiei intre 1618-1648, intre catolici si protestanti. Razboiul de 30 de ani este unul dintre cele mai destructive astfel de evenimente pe care le-a cunoscut Europa. Azi o mare putere, Biserica Catolica a cunoscut in acea perioada declinul, dinastia de Habsburg nu a mai avut asa influenta, trecand la putere cea de Bourbon, iar conflictul a amai adus independenta Portugaliei si Olandei.
Razboiul Civil din Angola – 27 de ani
Conflictul violent dus intre MPLA (Miscarea Populara pentru Eliberarea Angolei) si UNITA (Uniunea Nationala pentru Independenta Totala a Angolei) s-a desfasurat intre 1975-2002. In prim plan au fost aduse si organizatiile NATO si Tratatului de la Varsovia. Dupa 27 de ani de lupte, MPLA a iesit victorioasa.