Cele mai puternice femei din politica interna a Romaniei

1603
Regina Maria 1926
Regina Maria. Sursa foto: republica.ro

Adorate, sustinute, iubite sau controversate personalitatile feminine din istoria Romaniei au jucat un rol important in devenirea tarii noastre.

Cele mai puternice femei din politica interna a Romaniei:

Regina Maria

Regina Maria, Regina inimilor romanilor a fost una dintre personalitatile cele mai iubite. Personalitate puternica si complexa, Regina Maria a indragit tara adoptiva in urma casatoriei sale cu Regele Ferdinand I.

De-a lungul anilor, Maria a consolidat relatile politice dintre Romania si Marea Britanie, dovedind reale calitati diplomatice. In timpul Primului Razboi Mondial, Regina Maria si-a oferit ajutorul pe front si s-a inrolat in corpul surorilor de caritate.

Regina Maria. Sursa foto: wikipedia

Dupa razboi a urmat o perioada tensionata pentru Romania legata de negocierile Tratatului de la Paris (Conferinta de Pace 1919), unde intarzia recunoasterea participarii la conflict. Astfel ca, regina a decis sa plece personal in Franta, la intrevederile cu ministrul francez Clemenceau si a reusit prin abilitatile sale politice, uneori puse in umbra de calitatile – de sotie, mama, om public si artist, sa indrepte situatia.

 „Sunt regină ! Aparţin poporului meu, trebuie să trăiesc pentru el şi teama nu are ce căuta în sufletul meu…” Regina Maria

Ecaterina Teodoroiu

Ecaterina Teodoroiu, femeia-soldat a avut, in timp, o imagine distorsionata, in special in timpul regimului comunist. Provenita dintr-o familie modesta, Ecaterina a ajuns la Bucuresti pentru a deveni invatatoare, iar aici a infiintat primele organizatii de cercetasi din tara.

Dupa un eveniment nefericit in familia sa, moartea fratelui, din timpul Primul Razboi Mondial, aceasta cere permisiunea comandatului Diviziei 2 sa fie transferata de la Regimentul 18, unde avea grija de soldatii raniti, si sa fie transferata intr-o unitate combatanta. Pe 10 octombrie 1916, in prima batalie de la Jiu, sub generalul Ion Dragalina, Ecaterina Teodoroiu a fost in transee, in primele linii.

Ecaterina Teodoroiu. Sursa foto: wikipedia

Au urmat si alte batalii ale armatei romane in care Ecaterina a dat dovada de curaj, la numai 22 de ani. De mentionat sunt si Samboteni, Barbatesti, Tantareni, Filiasi, locurile unde armata romana a luptat alaturi de Ecaterina Teodoroiu.

Pentru fapte brave, Ecaterina a primit numeroase distinctii. A fost decorata cu ”Virtutea cercetaseasca”, ”Virtutea militara”, clasa a II-a, inaintata in grad de sublocotenent de familia regala, Regina Maria si Regele Ferdinand. In vara lui 1917, facand parte din Regimentul 43/59 Infanterie, in zona localitatii Muncelu, in urma unui atac, Ecaterina este impuscata.

Regina Elisabeta a Romaniei

Carmen Sylva, prima regina a Romaniei, nascuta Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, in Germania si sotia Regelui Carol I a facut posibila recunoasterea tarii noastre ca stat european de catre marile puteri ale vremii.

Regina Elisabeta. Sursa foto: wikipedia

A dus o munca asidua pentru recunoasterea valorilor romanesti peste hotare si a infiintat societati filantropice. In timpul razboiului din anul 1877 a creat spitale si servicii de ingrijire pentru raniti. Iar Societatea Regina Elisabeta, fondata in 1893, a tratat benevol 17.000 de pacienti pe an. Constienta de obiectivele turistice din Romania, Regina Elisabeta a initiat o campanie de publicitate in acest sens cu ajutorul trenului Orient Express care se oprea in statiunea Sinaia, iar calatorii erau cazati la castelul Peles.

Ana Ipatescu

Ana Ipatescu este cunoscuta ca eroina a Revolutiei de la 1848 din Tara Romaneasca. A participat la intalniri secrete ale societatii Fratia, datorita sotului sau, functionar la Departamentul Vistieriilor. In vara anului 1848, un grup de revolutionari citeste celebra Proclamatie de la Islaz prin care era chemat la lupta poporul roman. Ana Ipatescu participa activ la revolutia bucuresteana pentru eliberarea guvernului, arestat la 19 iunie.

Ana Ipatescu. Sursa foto: hetel.ro

Doamna Chiajna

Istoricul Neagu Djuvara comentează despre domniță, ca ”a taiat atatia boieri, incat s-a crezut un timp in istoriografia noastra ca boierimea din epoca medievala fusese exterminata in ambele tari si ca boierimea din secolul XVII reprezinta o serie cu totul noua”. Doamna Chiajna a fost conducatoarea Valahiei in timpul domniei fiului sau, Petru cel Tanar. Cu ajutorul indarzeniei mamei sale si prin cumpararea sprijinului Constantinopulului, tanarul domnitor a ramas pe tron timp de 9 ani.

Doamna Chiajna. Sursa foto: wikipedia