Cele mai vechi orase din Europa. O vizita e cat o lectie de istorie

4887
Cele mai vechi orase din Europa. O vizita e cat o lectie de istorie
Cele mai vechi orase din Europa. O vizita e cat o lectie de istorie. Sursa foto: profudegeogra.eu

Atunci cand ne gandim la cele mai vechi asezari, gandul ne fuge la orasele din Orient, la Ierihon, Petra, Babilon, Nablus, Palmira, Alepp sau Damasc. Europa palind in fata acestor orase milenare. Insa,”batranul continent” adaposteste si el orase cu o vechime de mii de ani. Va propunem o vizita cat o lectie de istorie.

Cele mai vechi orase din Europa:

Atena, Grecia

Conform istoricilor, Atena este locuita de aproximativ 7000 de ani. Acropola a fost centrul civilizatiei miceniene, pana in anul 1400 i.e.n. Pozitia centrala si iesirea la mare au fost avantajele acestei asezari fata de alte orase ale Greciei. In timpul Cruciadelor, comertul dintre Atena si Imperiul Roman a fost unul prosper. Insa, orasul cunoaste un declin, in anul 1453, cand a fost cucerit de otomani. In anul 1834, Atena este aleasa capitala Greciei.

Cele mai vechi orase din Europa. O vizita e cat o lectie de istorie
Cele mai vechi orase din Europa. Atena. Sursa foto: ghiduri-turistice.info

Otto al Bavariei, primul rege al Greciei, cu ajutorul arhitectilor Klenze, Boulanger si Kaftantzoglou au creat un oras modern. Jocurile Olimpice erau gazduite de acest oras in anul 1896. De-a lungul anilor, populatia orasului a crescut, orasul s-a dezvoltat din ce in ce mai mult, iar in prezent este vizitat anula de milioane de turisti.

Marsilia, Franta

Marsilia este cel mai vechi oras al Frantei. Istoricii spun ca prima comunitate in zona dateaza de acum 30000 de ani, dupa cum confirma si artefactele descoperite in pestera subacvatica Cosquer. Legenda spune ca in anul 600 i.Hr., un grec a acostat pe tarmul unei asezari unde locuia tribul galic. Aici a fost invitat la un banchet regal unde a impresionat si i s-a oferit mana printesei Gyptis. Asa a inceput colonia elena Massalia. Dupa aceea a cazut in mainile francilor, apoi acest oras, pana in prezent, apartine Frantei.

Cele mai vechi orase din Europa. O vizita e cat o lectie de istorie
Cele mai vechi orase din Europa. Marsilia. Sursa foto: stiri.tvr.ro

Varna, Bulgaria

Surprinzator pentru multi dintre noi, dintre cele mai vechi orase din Europa face parte si Varna. Acesta a fost locuit inca de acum 7000 de ani, in Epoca Cuprului. In jurul orasului au fost descoperite mai multe vestigii ce reprezinta asezari umane, in orasul Provadia. Acum 7000, orasul incepe sa fie locuit permanent. Colonistii greci din Milet au construit Odessos, iar existenta tracilor este notata din anul 1000 i.Hr. Numele cunoscut azi va fi cunoscut in secolul al VI-lea. Orasul va fi sub dominatie otomana pana in anul 1878. In prezent, orasul este cel de-al treilea ca marime din Bulgaria.

Cele mai vechi orase din Europa. O vizita e cat o lectie de istorie
Cele mai vechi orase din Europa. Varna. Sursa foto: express.co.uk

Istanbul, Turcia

In timpul unor lucrari efectuate in Marea Marmara, in anul 2008 a fost descoperita o asezare ce dateaza de acum 8700. Dupa perioada neolitica, aici s-au stabilit tracii, iar astazi inca se mai vad ziduri ale vechii cetati. Apoi, in 667 i.Hr., acest oras a fost colonizat de greci, punand bazele unui sat pescaresc numit Byzantion – Bizantul. Aceasta asezare va fi cucerita de romani si numita dupa imparatul Constantin cel Mare, Constantinopol.

Cele mai vechi orase din Europa. O vizita e cat o lectie de istorie
Cele mai vechi orase din Europa. Istanbul. Sursa foto: europeanbestdestinations.com

In anul 1453 va fi cucerit de catre Imperiul Otoman si redenumit Istanbul. Acest oras va ramane capitala imperiului pana in anul 1923, atunci cand capitala a fost mutata la Ankara. In zilele noastre, Istanbulul este unul dintre cele mai aglomerate orase, in anul 2010 fiind declarat Capitala Culturii Europene.

Zurich, Elvetia

Sapaturile arheologice demonstreaza ca acest centru financiar global este si unul dintre cele mai vechi orase europene. Istoria orasului Zurich se intinde pe 7000 de ani. In anul 2004 au fost descoperite vestigiile culturii La Tene care arata ca populatiile celtice locuiesc aici de milenii. Numele acestei asezari a fost mentionat in anul 853 i.Hr.cu numele de Turegus. Romanii stabiliti aici ulterior au transformat acest oras intr-un centru de colectare a taxelor. Alamanii veniti aici in secolul V d.Hr. schimba numele orasului in Ziurichi, iar in secolul al IX-lea orasul devine Zurich.

Cele mai vechi orase din Europa. O vizita e cat o lectie de istorie
Cele mai vechi orase din Europa. Zurich. Sursa foto: myswitzerland.com

Lisabona, Portugalia

Capitala Portugaliei a fost locuita de iberi, inca din neolitic. Odata cu invazia celtilor indo-europeni, in mileniul 1 i.Hr. a rezultat tribul celtiberilor. Izvoarele istorice atesta ca fenicienii sunt cei care au pus bazele asezarii Allis Ubo, in jurul anului 1200 i.Hr. Se spune ca cel care a intemeiat cetatea Lisabonei ar fi fost Ulise, eroul epopeei Iliada si Odiseea scrisa de Homer. In secolul al VIII-lea d.Hr., maurii sunt cei care au stapanit aceste taramuri.

Cele mai vechi orase din Europa. O vizita e cat o lectie de istorie
Cele mai vechi orase din Europa. Lisabona. Sursa foto: fly-go.ro

Lisabona cunoscand o perioada infloritoare, atat economica cat si culturala. Marturie stau si astazi cladirile construite in stil maur care dau un farmec aparte acestui oras. In anul 1147, Alfonso I al Portugaliei reuseste sa cucereasca Lisabona, care devenea astfel parte a Portugaliei.

Cadiz, Spania

Cadiz este cel mai batran oras din Europa, ridicat din temelii de fenicieni sub numele de Gadir, in anul 1104. Grecii isi atesta ei infiintarea acestui oras, piatra de temelie fiind pusa de eroul legendelor, Hercule. De-a lungul istoriei, Cadiz a fost colonie cartagineza, s-a aflat sub dominatia vizigotilor, romanilor si maurilor. In anul 1262, Alfonso al X-lea de Castilia alunga cotropitorii. In anul 1717, Filip al V-lea muta de la Sevilla institutia care controla comertul cu America la Cadiz. Astfel, orasul incepe sa se dezvolte, ajungand unul dintre cele mai importante porturi din Peninsula Iberica.

Cele mai vechi orase din Europa. O vizita e cat o lectie de istorie
Cele mai vechi orase din Europa. Cadiz. Sursa foto: fly2let.co.uk

Roma, Italia

Legenda spune ca Roma a fost intemeiata de Romulus si Remus in anul 753 i.Hr. Primele asezari au fost cele pastorale pe Dealul Palatin, cel mai inalt punct din oras. Dupa incendiul din timpul domnitorului Nero, orasul va fi reconstruit de imparatii Traian, Adrian si Caracalla. In istorie, Imperiul Roman a fost un centru militar de neinfrant, ocupand majoritatea Europei.

Cele mai vechi orase din Europa. O vizita e cat o lectie de istorie
Cele mai vechi orase din Europa. Roma. Sursa foto: interrra.ro

Roma a fost, timp de 1000 de ani, cel mai important oras al lumii occidentale, urmat de Milano si Ravenna. Citta Eterna-orasul etern a cunoscut o perioada infloritoare in perioda renascentista si baroca. Pe rand fiind capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman si Bisericii Romano-Catolice. In prezent, Roma este unul dintre cele mai vizitate orase din Europa, anual turistii vin sa admire Colosseum, Columna lui Traian, Vaticanul, Fontana di Trevi sau Pantheonul. Centrul istoric al Romei se afla pe lista Patrimoniului UNESCO.

Starcevo, Serbia

In acest oras a fost descoperita, in urma sapaturilor arheologice, cultura Starcevo. O cultura straveche ce se regaseste in estul Europei si in Balcani, ce dateaza de acum 9000. Istoricii inca nu s-au pus de acord cu vechimea acestei culturi, existand tot felul de controverse. Nu se cunoaste exact nici motivul disparitiei acestei culturi. Se presupune ca in urma invaziei pelasgilor-vechi locuitori din Balcani, vechii locuitori ai Starcevo ar fi disparut. Si numele orasului ne duce cu gandul la o veche asezare, in limba sarba Starcevo se traduce ”locul batranului”.

Cele mai vechi orase din Europa. O vizita e cat o lectie de istorie
Cele mai vechi orase din Europa. Starcevo. Harta din Neolitic. Sursa foto: Locutus Borg/ Wikipedia.org