Cele mai vechi orase din Romania care sunt locuite si acum. Ce putem vizita in aceste locuri

Nu sunt nici cele mai vechi orase din lume si nici cele mai vechi din Europa, insa teritoriul Romaniei cunoaste si el o istorie milenara. Istorici si numeroase documente atesta asezarile umane, in acest spatiu danubiano-pontic, inca din Preistorie. Asezarile urbane sunt mentionate, in schimb, in Antichitate, unele dintre ele pastrand marturii ale vechilor cetati. Cu o istorie neintrerupta, cele mai vechi orase din Romania continua sa existe si sa se dezvolte, avand grija de vestigiile ramase si lasand mostenire generatiilor urmatoare.

Mangalia

Mangalia este unul dintre cele mai vechi orase din tara noastra. Cetatea Callatis a fost fondata in urma cu 25 de secole de catre negustorii si navigatorii greci. Pe locul actual al Mangaliei era asezarea getica Acervetis-Cerbatis, situata langa mare si langa actualul Lac Mangalia. Primii locuitori ai orasului au fost tracii, iar grecii veniti in zona vor construi cetatea Callatis, convinsi de pozitia geografica avantajoasa.

- Publicitate -

Port Mangalia. Sursa foto: wikipedia.org
Port Mangalia. Sursa foto: wikipedia.org

Atat Callatis cat si Tomis au cunoscut o dezvoltare comerciala importanta in timpul Imperiului Roman. La Mangalia, in epoca moderna, a fost descoperit, im 1959, cel mai vechi papirus din Europa si singurul din Romania. Documentul din secolul IV i.Hr. este scris in greaca veche si este pastrat la Muzeul de Arheologie ,,Callatis”. Daca ajungeti in frumosul oras, Mangalia puteti vizita: Lacul Limanu, Herghelia Mangalia, Rezervatia Naturala Hagieni, portul turistic, ruinele cetatii Callatis.

Constanta

Ne indreptam atentia tot catre regiunea Dobrogei, unde se afla cel mai vechi oras din Romania. Orasul de la malul marii, Constanta, in limba latina Tomis Constantiana, ca atestare documentara, dateaza din 657 i.Hr., pe locul coloniei grecesti Tomis. Aceasta zona a fost, in schimb, cucerita de catre romani si a fost numita dupa Constantiana, sora Imparatului Constantin cel Mare. In perioda dominatiei romane, in secolul al XIII-lea, orasul de la Marea Neagra a cunoscut o perioada infloritoare.

Cazino Constanta. Sursa foto: radioconstanta.ro
Cazino Constanta. Sursa foto: radioconstanta.ro

Dupa ce Imperiul Otoman a preluat puterea in Balcani, Constanta nu mai avea putere economica. Soarta orasului si a locuitorilor se schimba in secolul XIX, in urma construirii Podului Carol I- azi cunoscut ca Podul Anghel Saligny si a portului. Astfel, calea ferata ce lega Bucurestiul de Constanta si portul asigurau exportul granelor. De-a lungul anilor, Constanta, avand principalul port al Romaniei, s-a dezvoltat continuu, fiind cel de-al patrulea port din Europa.

Ca puncte turistice, in Constanta mai puteti vechea cetate Histria, Mangalia (Callatis), Portul Tomis, Portul Constanta, Acvariul ,,Ion Borcea”, Muzeul de Sculptura ,,Ion Jalea”, Muzeul Marii, Teatrul National de Opera si Balet ,,Oleg Danovski” si Cazinoul Constanta.

Sighisoara

Sighisoara a fost intemeiata de colonistii germani. Un cronicar al vremii, Georg Krauss atesta ca orasul era locuit in anul 1191. Prima atestare documentara apare, abia, in anul 1280, cand Sighisoara era denumita Castrum Sex. Sa nu uitam si faptul ca, centrul vechi al orasului este inclus pe in lista Patrimoniului UNESCO din 1999. In timp, Sighisoara a avut mai multe nume, ”civitas-oras”, ”Schespurch/Shaßburg, de abia in anul 1435, cunoastem numele romanesc, ca o adaptare din limba maghiara – Segesvar.

Sighisoara. Sursa foto: rador.ro
Sighisoara. Sursa foto: rador.ro

Istoricii spun ca intre 1431-1435, Vlad Dracul, tatal lui Vlad Tepes a locuit la Sighisoara, in calitate de vasal al regelui Ungariei, Sigismund i de Luxemburg. Se pare ca tot aici s-a nascut si fiul sau, viitorul domn Vlad Tepes. In timpul domniei lui Vlad Dracul a fost infiintata o ”hereghenie de bani”-monetarie, unde erau batute monedele romanesti ce au circulat in Transilvania si in Tara Romaneasca. Acestea aveau pe o parte imaginea unui vultur cu aripile intinse, iar pe spate un dragon inaripat, cu coada de sarpe.

In prezent, din vechea cetate, navalita de tatari in 1241, se mai pastreaza 9 turnuri si trei bastioane. Unul dintre cele mai cunoscute obiective il reprezinta Turnul cu Ceas. De asemenea, se pot vizita Scarile acoperite- ale scolarilor, Liceul ,,Joseph Haltrich”, Biserica din deal, Turnul fierarilor, vechiul cimitir evanghelic sau Casa Vlad Dracul.

Sibiu

Castrul roman Cedonia si o asezare slava ar fi fost primele asezari omenesti in Sibiu. In secolul al XII-lea, Sibiul era colonizat de sasii din teritoriul Rin-Mosela. Orasul apare mentionat prima oara sub denumirea Cibinium, in anul 1191, intr-un act bisericesc emis de Papa Celestin al III-lea. Numele Hermannstadt este folosit in anul 1223, cand este mentionata si numele vilei Hermanni.

Sibiu. Sursa foto: evz.ro
Sibiu. Sursa foto: evz.ro

Tatarii au distrus orasul in 1241, in urma marii invazii. De abia in secolul al XIV-lea, orasul Sibiu va deveni un centru important al Transilvaniei, iar in anul 1366 devine oras. In cetatea Sibiului, mestesugarii formau bresle, la 1376 fiind cunoscute 19 bresle. In anul 1544 a fost tiparita prima carte in limba romana, Catehismul Luteran. In perioada ocupatiei austriece, Sibiul a devenit capitala Transilvaniei.

In acest timp au fost construite cele mai reprezentative cladiri ale orasului, Palatul Brukenthal si Biserica Romano-Catolica ”Sfanta Treime”. Mai puteti vedea Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ,,Astra”, Podul minciunilor, Piata Mica, Turnul Sfatului, Piata Albert Huet sau Parcul Sub Arini, Turnul Dulgherilor. Tot in Sibiu puteti asista la unul dintre spectacolele de teatru sau de muzica in Sala Thalia. Sibiul a primit, in anul 2007, titlul de  Capitala Culturala European-prima din Europa de Est.

Alba-Iulia

Izvoarele istorice atesta existenta Alba-Iuliei in preistorie, in mileniul V i.Hr. Se pare ca primii locuitori ai asezarii erau pastori si agricultori. Asezarea urbana a fost construita de catre daci, care au pus bazele cetatii Apoulon. Dupa ce Imperiul Roman a cucerit Dacia, asezarea a fost denumita Apulum. Pe locul castrului a fost ridicata cetatea Balgrad. De-a lungul istoriei, Alba Iulia a devenit un centru important din Regatul Ungariei, aici fiind stabilita si resedinta episcopului.

Cetatea Alba Iulia. Sursa foto: wikipedia.org
Cetatea Alba Iulia. Sursa foto: wikipedia.org

In timpul domniei lui Mihai Viteazul s-a infaptuit prima unire a trei principate romanesti-Tara Romaneasca, Moldova si Ardealul. Urmeaza Mica Unire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza-24 ianuarie 1859. Peste trei secole, la 1 decembrie 1918, s-a infaptuit Marea Unire de la Alba-Iulia – Transilvania, Banat, Crisna, Maramures cu Romania. Regina Maria si Regele Ferdinand I ai Romaniei au fost incoronati, in 1922, la Catedrala Incoronarii. Puteti vizita Castrum Apulum, Muzeul National al Unirii, Sala Unirii, Catedralele, Colegiul Bethlen- Palatul Apor, Cetatea Alba-Carolina.

Cluj-Napoca

Claudius Ptolemeu vorbea despre asezarea Clujului ca fiind ”una dintre cele mai insemnate localitati din Dacia, cu numele Napuca”. Napoca a devenit asezare urbana, in anul 124, in timpul domniei Imparatului Hadrian. Era cunoscuta sub numele Municipium Aelium Hadrianum Napoca. In anul 1167, in perioada medievala orasul ia numele Castrum Clus. In anul 1405, regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, declara Clujul, oras liber.  La fel ca si Sibiul, Cluj-Napoca a devenit un centru al productie si schimbului de marfuri, aici dezvoltandu-se mai multe bresle mestesugaresti. Obiectivele turistice apreciate, in prezent, sunt: Muzeul Farmaciei, Muzeul Apei-unic in Romania, Fabrica de pensule-un centru cultural modern, Palatul Banffy sau Festivalul de Film din Transilvania.

 

- Publicitate -
Surse:Adevarul

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizat...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...