Acasa Istoria lumii Cele mai vorb...

Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara

Potrivit specialistilor, in lume exista peste 6 000 de limbi in uz, insa noi ne-am intrebat care sunt cele mai vorbite limbi de pe glob. Expertii estimeaza ca, in aproximativ 150 de ani, jumatate din limbile vorbite si cunoscute astazi vor disparea. Asadar, iata o lista cu cele mai populare limbi de pe Terra. Anual, la 21 februarie, in intreaga lume se sarbatoreste Ziua Internationala a Limbii Materne pentru a promova diversitatea lingvistica si culturala.

Punjaba – locul 10 – 121 de milioane de vorbitori

Intalnita in India si Pakistan, unde este declarata limba oficiala, alaturi de hindusa. Punjaba ocupa ultimul loc al celor mai vorbite limbi de pe glob. Cei care pastreaza traditia si duc mai departe limba punjaba sunt adeptii religiei sikh.

- Publicitate -

Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara
Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara: Punjab-Templul de aur. Sursa foto: ajaysharda.blogspot.ro

Japoneza – locul 9 – 128 de milioane de vorbitori

Tara Soarelui Rasare are 128 de milioane de vorbitori de limba japoneza, clasand-o pe locul al 9-lea in clasament. Exista cuvinte imprumutate din limba chineza si este vorbita in Japonia, Brazilia, Hawaii, Insulele Marshall, Palau si Taiwan.

 

Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara
Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara: japoneza. Sursa foto: historia.ro

Rusa – locul 8 – 153 milioane de vorbitori

Desi are cel mai vast teritoriu din lume, limba rusa este lima nativa a 153 de milioane de persoane. Este declarata limba oficiala a  Rusiei, Belarusului si Kargazstanului, Uzbekistan, Donetk si limba minoritara in Ucraina, Polonia, Moldova. Limba lui Tolstoi este si una dintre cele 6 limbi oficiale ale ONU si este considerata limba astronautilor.

Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara
Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara: rusa. Sursa foto: destinationweddingdirectory.co

Cele mai vorbite limbi de pe glob: Portugheza – locul 7 – 218 milioane de vorbitori

Stiati ca portugheza se situaza pe locul 4 in topul preferintelor pentru limbile studiate. Este virbita de 218 milioane de persoane din Portugalia, Brazilia, Mozambic, Guinea Bissau, Capul Verde, Timorul de Est, Macau. Limba oficiala in Brazilia este o portugheza diferita fata de cea vorbita in Portugalia. In Africa de Sud, Argentina, Congo, Coasta de Fildes, Venezuela, portugheza este una dintre limbile straine obligatorii in scoala.

Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara
Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara: portugheza. Sursa foto: sidro.ro

 

Bengaleza – locul 6 – 242 de milioane de vorbitori

Tot limba indo-iraniana, bengaleza este limba nativa a 242 de milioane de persoane din Bangladesh si India.  La fel ca si limba hindi, limba bengaleza a evoluat din sanscrita veche, limba vorbita de isnusi Budha.

Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara
Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara: bengaleza. Sursa foto: vecteezy.com

Cele mai vorbite limbi de pe glob: Hindi – locul 5 – 260 de milioane de vorbitori

In Asia de Sud, limba hindi este vorbita de 260 de milioane de persoane. Este declarata limba oficiala in India si Fiji, dar se vorbeste si in Guyana, Tobago, Surinam, Trinidad, Mauritius. Limba hindi este o limba indo-iraniana cu izvoara adanci in sanscrita antica.

Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara
Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara: hindi. Sursa foto: dailynews.lk

 

Araba – locul 4 – 291 de milioane de vorbitori

Limba araba este una dintre cele 6 limbi oficiale ale ONU, alaturi de: chineza, engleza, rusa si spanioala. Pentru 291 de milioane de persoane, aceasta veche limba este limba materna. A fost declarata limba oficiala in Arabia Saudita, Algeria, Bahrain, Ciad, Comore, Djibouti, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Eritreea, Iordania, Irak, Israel, Kuweit, Liban, Libia, Maroc, Mauritania, Oman, Palestina, Qatar, Sahara Occidentala, Siria, Sudan, Tunisia, Yemen. Limba intalnita in Coran este limba literara, clasica, iar araba moderna este compusa din 18 dialecte.

Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara
Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara: Taj Mahal, simbol al Indiei. Sursa foto: Wikipedia.org

Engleza – locul 3 – 371 de milioane de vorbitori

371 de milioane de vorbitori nativi de engleza exista, insa numarul celor care au imbratisat engleza ca a doua limba este unul necuantificabil. Potrivit unor estimari neoficiale, numarul acestora ar depasi 1 miliard. Nici nu ar trebui sa ne mire ca limba lui Shakespeare atrage toti mai multe persoane. Este prima limba a Organizatiei Natiunilor Unite, cea mai vorbita limba din UE si se poate mandri cu un dictionar de peste 500.000 de cuvinte. Limba engleza este vorbita in Marea Britanie, SUA, Fiji, Bahamas, Namibia etc.

Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara
Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara: engleza. Sursa foto: ezone.ae

Spaniola – locul doi – 436 de milioane de vorbitori

Poporul cu sangre caliente au numai 436 de milioame de vorbitori si ocupa un binemeritat loc 2. Limba spaniola este una dintre cele mai melodioase limbi de pe glob, usor de invatat, ocupand un loc 3 al celor mai studiate limbi dupa engleza si franceza. Intalnim spaniola in 44 de tari, atat in Europa, cat si in America de Sud, dar si in Mexic, Guineea Ecuatoriala, Cuba sau Costa Rica.

Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara
Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara: spaniola. Sursa foto: pinterest.com

Cele mai vorbite limbi de pe glob: Chineza – locul 1 -1,281 miliarde de vorbitori

China castiga detasat acest top al celor mai vorbite limbi de pe glob. Cu o asa populatie numeroasa, limba chineza este oficial vorbita de 1,281 de miliarde de persoane, intalnita in Republica Populara Chineza, Taiwan si Singapore. Au fost incluse si dialectele precum mandarina, una dintre cele mai vechi limbi, pastrata in aceeasi forma de mii de ani, cantoneza – Hong Kong si taivaneza. Stiati ca un intelectual chinez poate cunoaste pana la 7.000 de cuvinte, iar un dictionar poate contine si 40.000 de caractere?

Cele mai vorbite limbi de pe glob. Care este cea mai populara
Port traditional chinez. Sursa foto: descopera.ro

- Publicitate -

LASATI UN MESAJ

Va rugam sa introduceti un comentariu!
Va rugam sa introduceti numele aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele articole

Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta, inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organiza...

Pelaghia Rosu. Eroina pasoptista a motilor. Cum a reusit sa puna pe fuga revolutionar...

De ce povestile extraordinare cu/si despre eroine, precum Pelaghia Rosu, nu sunt predate in scoala romaneasca? Oare aceste evenimente nu fac si ele pa...

K2-236B. India a descoperit o noua planeta. Un an dureaza aici 19,5 zile

K2-236B sau EPIC 211945201b este numele noii planete descoperite recent de catre oamenii de stiinta din India. Un eveniment important pentru aceasta t...

Procesul maimutei. Cum au creat valva teoriile lui Darwin, predate in scoala american...

Ati auzit de Procesul Scopes, in traducere libera ,,Procesul Maimutei''? Nici noi, pana sa citim ,,Discursuri care au schimbat lumea'' de Simon Sebag ...