Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?

3294
Ceremoniile naziste. Cum se folosea Hitler de propaganda?
Ceremonie, Wolfsburg, 1938. Sursa foto: rarehistoricalphotos.com

Ceremoniile naziste au fost ridicate la rang de arta inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial. Astfel, partidul nazist nu avea doar rol de organizatie politica, ci era o adevarata”masinarie de propaganda”, psihologica. Astfel ca, germanii au inteles mult prea bine puterea simbolurilor si a termenului de ”brand”. Ceea ce reiese foarte bine din urmatoarele fotografii pe care va invitam sa le analizati. Svastica, culorile (rosu, negru si alb) nazismului au fost selectate cu atentie pentru un efect psihologic maxim. Nimic intamplator in alegerea liniilor, a vulturilor romani si frunzelor aurii care evocau o natiune puternica, cu adanci radacini in istoria lumii.

Ceremoniile naziste: Propaganda Fuhrer-ului, o adevarata arta

Banderolele puse pe uniformele negre reprezantau o declaratie despre virilitate si incredere suprema. Pe uniformele SS, adaugarea craniului si a oaselor incrucisate, aveau menirea de a insufla frica.

Simbolismul steagului rosu este definit in platforma-program a nazismului ,,Mein Kampf”, unde Adolf Hitler descrie ,,solutiile” pentru ,,problema evreiasca”. Culorile de pe steag au urmatoarele caracteristici: rosu reprezinta ideea sociala a miscarii naziste, discul alb reprezinta ideea nationala. Hartia rosie, folosita in culturile ariene de milenii, reprezinta „misiunea/lupta pentru victoria omului arian si, in același timp, victoria muncii creatoare „.

Fotografiile ce urmeaza apartin lui Hugo Jager, fost fotograf personal al lui Adolf Hitler. El a calatorit alaturi de Hitler in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Important de mentionat e faptul ca, el a fost unul dintre putinii fotografi care foloseau tehnici de colorare la acea vreme. Pe masura ce razboiul se apropia de final in 1945, Jaeger ascunde fotografiile in afara Munchenului. Fotograful s-a intors insa la locul secret, asta dupa multi ani pentru a se asigura ca sunt in siguranta. In anul 1955 va dezgropa fotografiile si le va tine intr-o banca. In anul 1965, Jaeger vinde fotografiile pretioase revistei Life.

Selectie de fotografii realizate de forograful Hugo Jager. Sursa foto: Life Magazine.